Fermier din Vãleni, executat de pistolari din Piatra Neamt!

MÃRTURIE… “Eram pe TIR, venisem la recoltat, când au venit cei doi de la Agro Solesti, de la Piatra Neamt. M-am dat jos din TIR si au început sã tragã cu pistoalele”, sustine fermierul Neculai Luca, cel împuscat de pistolarii de la Neamt.

RECOLTÃ CU ÎMPUSCÃTURI

INCREDIBIL… Un scandal monstru, care s-a lãsat cu împuscãturi si agresiuni, s-a produs în noaptea de marti spre miercuri într-un lan de porumb din zona Solesti, pe dealurile de deasupra barajului cu acelasi nume. Un fermier din satul Vãleni a fost victima unui atac cu armã non-letalã, pistol cu bile, agresorul fiind un cetãtean din Piatra Neamt. Din spusele celui rãnit, se pare cã atacatorii au folosit douã pistoale, ambii agresori fiind de loc din Neamt (IPJ Vaslui, se pare, ia în calcul doar un singur pistolar, desi sunt mãrturii care indicã doi agresori, n.r.). Unul dintre pistolari l-a rãnit grav pe fermierul de la Vãleni, celãlalt a tras în combine, pentru a-i speria pe mecanici, sã nu intre în lanul de porumb. O poveste destul de încurcatã, în care apare un cetãtean din Vãleni, Neculai Luca, care a cultivat o suprafatã de 34 de hectare de porumb, în zona barajului Solesti. Este o tarla pe care avea contract de arendã (fãrã sã-l înstiinteze pe Luca!) un cetãtean din Piatra Neamt, pe nume Zavate, cel care a stârnit si scandalul în noaptea de marti spre miercuri. Tot scandalul si împuscãturile au pornit de la recolta de porumb, evaluatã la peste 1 miliard de lei vechi. Cert este un lucru: Luca a fost victima împuscãturilor unuia din cei doi pistolari, desi Zavate sustine cã prietenul cu care a venit de la Piatra Neamt, un tip pe nume Eduard Prisecariu, ar fi tras ca sã se apere!

“Domnule, era noapte afarã, cam 21:30-22:00, când am vrut sã recoltãm. Puteti verifica apelurile pe care le-am fãcut la 112. Eram pe TIR, venisem la recoltat, când au venit cei doi de la Agro Solesti, de la Piatra Neamt. M-am dat jos din TIR si au început sã tragã cu pistoalele. Amândoi au tras, aveau pistoale. Pe mine m-au rãnit la picior, la mânã, în zona coastelor, au tras de câteva ori, nu am numãrat, celãlalt a tras cu pistolul spre combine. S-au urcat în masinã si au fugit, dupã asta”, este mãrturia lui Neculai Luca, fermierul din Vãleni ajuns la Urgentã, în noaptea de marti spre miercuri, dupã ce a fost împuscat de cãtre unul dintre pistolarii de la Piatra Neamt. Toatã noaptea, pe dealurile Solestiului, au stat efective importante de politie, mascati, anchetatori, pentru ca scandalul sã nu degenereze.

Povestea lui Agro Solesti si masinãriile unor smecheri de la Piatra Neamt

Cum de s-a ajuns aici? Cu ani de zile în urmã, o solã de 34 de hectare de teren era revendicatã între cele douã primãrii vecine, Vãleni si Solesti, undeva deasupra barajului de la Solesti. Prin acea perioadã, doi colegi de la Facultatea de Agronomie, Gavrilã, fiul sefului de post de la Vãleni, angajat al Statiunii de Pajisti, si Zavate, de la Piatra Neamt, pun la cale o societate, Agro Solesti. Firma agricolã nu prea mergea, datoriile cresteau, însã cei doi puseserã deja ochii pe tarlaua de 34 de hectare, pe care o lucra Luca, fãrã ca vãlenarul sã aibã documente de arendã sau ceva de genul. Gavrilã spune cã nu vrea sã mai facã parte din Agro Solesti, asa cã Zavate spune cã îi dã vreo 8.000 de lei pentru partea sa, rãmânând singurul actionar. Anul trecut, primãria Solesti pune în posesie oamenii din zonã pe tarlaua de 34 de hectare. Zavate se miscã repede si, fãrã sã-l înstiinteze pe Luca, sã-i punã în vedere sã nu mai lucreze terenul, încheie contracte de arendã cu oamenii. Anul acesta, în primãvarã, cum fãcea de obicei, Luca vine si arã terenul, cultivã sola cu porumb, face toate lucrãrile, fãrã sã aibã habar ce i se pregãtea. Fermierul din Vãleni vine marti seara, în jurul orei 17:00, cu combine si tractoare, sã-si recolteze porumbul. Apare imediat si Zavate, însotit de un alt cetãtean din Piatra Neamt, Prisecariu, însotiti de Politie. Reprezentantul Agro Solesti spune celor de la Vãleni sã nu intre la recoltat, pentru cã toatã recolta este gajatã de el pe numele unei alte firme, din Piatra Neamt. Scandal si nervi: Luca sustine cã a fost mintit si nu i s-a spus nimic, fiind lãsat sã lucreze terenul, Zavate se opune la recoltare. Pleacã Politia, pleacã si cei din Piatra Neamt, iar oamenii veniti de la Vãleni trebuie sã ia o decizie: recolteazã munca lor de un an de zile sau pleacã cu coada între picioare? Se decid sã-si recolteze porumbul, asa cã sunt aduse TIR-uri, pentru a încãrca recolta. Era ora 22:00, când apar TIR-uri în zonã, imediat fãcându-si aparitia si cei de la Piatra Neamt. La volanul unei masini de mare tonaj era chiar vãlenarul Luca, cel care spune cã, în momentul în care a coborât din TIR a fost împuscat de cãtre un agresor si a cãzut la pãmânt. Varianta lui Zavate? “Ne-am dus acolo, sã-i împiedicãm sã recolteze. Erau vreo zece oameni, cu rãngi, care ne-au agresat, eu am primit doi pumni în fatã. Colegul cu care eram (Prisecariu, n.r.) s-a speriat si a tras câteva focuri. Eu nu am tras cu nicio armã. Cei de la Vãleni mi-au strigat cã este dreptul lor sã fie acolo, iar eu sã plec la Piatra Neamt. Eu am însãmântat acolo, am toate contractele, sunt înregistrat si la APIA. Era dreptul meu sã recoltez, mai ales cã recolta este gajatã”, explicã nemteanul.

AUTORITÃTI… Tarlaua de porumb s-a recoltat cu politie si executor judecãtoresc.

Toatã ziua de ieri s-a recoltat cu Politie si executor judecãtoresc

Desi Luca si alti soferi de TIR au dat declaratii cã au fost doi pistolari, Politia ia în calcul un singur agresor, care a folosit pistolul cu bile. Toatã ziua de ieri, pe tarlaua de deasupra barajului de la Solesti a fost scandal. Un executor judecãtoresc adus de Zavate a urmãrit ca recolta sã fie luatã de pe câmp în contul datoriilor lui Agro Solesti, pe baza garantiilor mobiliare înscrise legal, fiind transportatã la firma Cambela, Tulcea. Nu se stie cum se va termina totul, pentru cã Serviciul de Arme si Munitii i-a audiat, ore în sir, pe toti cei care au participat la aceste evenimente care puteau sã se termine cu pierderi de vieti omenesti.
2 COMENTARII

  1. Bărbatul dun poză a decedat in turcia acum o seara in urma el avea plobleme cu un plămin si sa dus prea tirziu la spital au rămas 2 copii fara tată unul avea 9ani si celalant 5 foarte tragică el avea 39 de avi un om foarte muncitor 😭😭😞

LĂSAȚI UN MESAJ