spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Fermierii din Vaslui care fac singuri tratamente fitosanitare pot face închisoare

- Advertisement -

PEDEPSE… Micii fermieri sau persoanele neautorizate care utilizeazã produse de protectia plantelor pentru uz profesional riscã închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenzi de pânã la 15.000 de lei, potrivit unui proiect de OUG publicat în dezbatere publicã de Ministerul Agriculturii. De asemenea, documentul interzice vânzarea în fitofarmacii de erbicide si insecticide care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru. Prin actul normativ publicat de MADR si semnat de ministrul Petre Daea, toti producãtorii agricoli care nu sunt fiscalizati nu vor mai avea dreptul sã îsi lucreze, practic, pãmântul, dacã nu fac contract cu o firmã care presteazã servicii agricole.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR) a publicat marti, 22 noiembrie, în dezbatere publicã, un proiect de Ordonantã de urgentã privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor pe teritoriul României. Documentul reglementeazã activitãtile desfãsurate cu produse de protectie a plantelor de cãtre operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale si alte activitãti oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor. Prin promovarea acestui proiect de act normativ se asigurã corelãri legislative, cresterea valorilor amenzilor, actualizarea conditiilor de autorizare, clarificarea conditiilor de fabricare a produselor de protectie a plantelor, reglementarea activitãtii de reambalare, actualizarea activitãtii privind importul produselor de protectie a plantelor, introducerea utilizãrii cardului în vederea achizitionãrii produselor de protectie a plantelor, inclusiv facilitarea punerii în aplicare a prevederilor legislative de cãtre operatorii economici care desfãsoarã activitãti cu produse de proteqic a plantelor. Mai mult, actul normativ interzice comercializarea pe teritoriul României a semintelor tratate cu produse de protectie a plantelor omologate într-o tarã tertã, dar neomologate în România sau în alt sat membru.

Conditii de obtinere a autorizatiei de utilizare a produselor de protectie a plantelor pentru uz profesional

Pot obtine autorizatie de utilizare a produselor de protectie a plantelor pentru uz profesional, operatorii economici care îndeplinesc urmãtoarele conditii:

-prin obiectul de activitate prevãzut în statutul de functionare desfãsoarã activitãti auxiliare în productia vegetalã;

-dispun de o persoanã responsabilã care detine certificat de formare profesionalã dobândit prin instruire privind utilizarea durabilã a produselor de protectie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist si are studii medii finalizate cu diplomã de bacalaureat în domeniul agricol cu specializãrile agriculturã si horticulturã sau studii superioare finalizate cu diplomã de licentã în domeniul agricol cu specializãrile agriculturã, horticulturã, arhitecturã peisagisticã, inginerie economicã în agriculturã, ingineria si managementul afacerilor agricole, montanologie si domeniul silvic cu specializarea silviculturã;

-detin spatiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;

-detin autorizatie de mediu eliberatã de Agentia Nationalã pentru Protectia Mediului prin structurile teritoriale;

-detin contract de prestãri servicii cu un operator economic autorizat care colecteazã deseuri de produse si ambalaje provenite de la produsele de protectie a plantelor.

Sanctiuni dure

Potrivit proiectului, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani, fapta de a comercializa, detine sau de a utiliza produse de protectie a plantelor pentru uz profesional de cãtre persoane neautorizate. Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, fapta de a produce, de a detine sau de a utiliza, precum si punerea în circulatie a produselor de protectie a plantelor ilicite.

Prin punerea în circulatie a produselor de protectie a plantelor ilicite se întelege oferirea, comercializarea ori detinerea acestor produse în scopul plasãrii pe piatã cãtre publicul larg.

Documentul mai prevede amenzi între 10.000 si 15.000 de lei pentru o serie de încãlcãri ale OUG. Printre acestea se numãrã si încãlcarea articolului care obligã persoanele fizice neautorizate sã angajeze firme de prestãri servicii pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse de protectie a plantelor pentru uz profesional în câmp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Cititi cu atentie ,este vorba despre produse din gama profesional adica din grupa l si ll de toxicitate care oricum nu puteau fi folosite decit cu autorizatie speciala si oricum nu se comercializau prin fitofarmacii.Majoritatea pesticidelor sunt din grupa lll si lV de toxicitate deci nu fac obiectul acestei ordonante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.