Fermierii vasluieni, la masa discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Agriculturii

TRATATIVE… După mai multe proteste în centrul municipiului Vaslui și pe străzile Iașului, alături de colegii lor din toate regiunea Moldovei, reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice “Grânarii” Vaslui au avut, vineri, o întâlnire extrem de importantă cu Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Întrevederea a fost găzduită de Instituția Prefectului Vaslui, prezenți în sală fiind și prefectul Marcel Lăudatu, dar și subprefecții Daniel Onofrei și Mircea Gologan.

La discuții au participat și Răzvan Arteni – director executiv APIA Vaslui, Gigel Crudu – director executiv DAJ Vaslui, Alin Dan Trifu – director OJFIR Vaslui, Mihaela Lespezianu – director executiv ITCSMS Vaslui și Sandu Damian –  director ANIF Vaslui. “În cadrul întâlnirii, s-au analizat probleme specifice domeniului agriculturii, raportate la zona județului Vaslui. S-au cerut lămuriri din partea fermierilor asupra proiectelor din domeniu ce sunt în derulare sau în planul de viitor ale Ministerului Agriculturii, precum și despre perspectiva finanțării subvențiilor oferite agricultorilor și a condițiilor în care vor intra în posesia lor. Cu această ocazie s-a stabilit un canal direct de comunicare între părți pentru a elimina sincopele survenite în lipsa acestuia”, a declarat Ionuț Vintilă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui. Principalele nemulțumiri ale cultivatorilor de plante tehnice din județul Vaslui sunt legate de despăgubirile pe care Guvernul întârzie să le plătească pentru culturile calamitate anul trecut. “În anul 2020, urmare a secetei din zona de est si sud-est pentru fermieri înseamna: diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% până la90%; întârzieri la plata facturilor pentru inputuri – pierderi – 25-50%; despăgubirile ar acoperi costurile cu achizitia fertilizantilor care în ultimele 2 luni au crescut 50-80%; costul carburantilor a crescut cu 20% din 15.11.2020 până acum; distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020; culturile de primăvară au fost mai puternic afectate decât cele de toamnă iar acestea fiind despăgubite în procent de -90%. Nu este corect ca cele de toamnă sa fie despăgubite și cele de primăvară nu. Unii fermieri, neîndeplinind contractele de livrări cereale, au primit penalități de la 100 până la 800 RON/tonă”, trensmiteau fermierii la începutul acestui an.

 
7 COMENTARII

  1. La DRANCENI este un jeg nul lovin care schimbă mașinile că ciorapii și da cât vrea la ha.a luat pămînturile cu japca la țărani lea arat forțat pămînturile că să le ia el..hoțul, că nu i mai ajunge averea.au niște burtoaie pline cu capăt.. le plesnesc marele in ei..dar își bat joc de părinții noștri care au muncit din greu să cumpere 2,3 ha de pământ.

    • Exact asa fac toți se plâng că nu merge dar își schimbă utilajele, mașinile, își fac vacanțe numai pe afară iar pe zilieri și cei ce le-au dat terenul în arendă îi tratează ca pe sclavi, ce fac autoritățile statului dorm sau sunt mâna în mână . Cum poti sa dai bani la fermieri fără să aibă angajați, cu cine lucrează ei terenurile . De ce nu merge ITM în campaniile agricole să verifice la sânge dacă au forme legale cei ce lucrează, ce face garda de mediu nu vede cum fermierii distrug tot cu chimicalele lor ? Își spală utilajele în râuri aruncă peste tot deșeuri, la ce le dă statul banii pe tva înapoi la orice trec ei pe firma ????

  2. Dacă bunicul meu ar putea și el sa își spună oful la adresa asa zisilor fermieri aici ce ar mai fi. Fermierii se bazează pe lipsa de cunoștințe ale țăranilor și fac ce vor cu ei. Cu bună știință au crescut preturile la lucrările agricole în asa în fel încât țăranii sa nu își permită sa ma țină pământul și sa îl dea în arenda. Iar în schimb sa primească 30 litri ulei din ăla penal luat cu 3 lei litru din en-gros, drept arenda la un hectar de teren pe an fără sa ii plătească țăranului impozitul pe teren la primărie. Chiar nu vede nimeni cum își bat joc fermierii de țărani????????????????

  3. La fermierii noștri nu le mai ajungi la nas sunt plini de ei aroganți si miștocari. Toți tractoriștii care dormeau pe sub tractoare beți si se ocupau numai cu furatul acum se numesc fermieri si tot cu furatul se ocupă. Nu sunt puse niște condiții de acordare a subvențiilor sa ai pregătire in domeniu sa ai angajați permanenți să ai performanța productivitate etc/ acum cine depune hârtii la Apia primește subvenții dar nu ii controlează nimeni.. Cum se acordă subvenție dacă tu nu ai angajați ? Se lucrează cu zilieri pe post de sclavi zi lumină cât au nevoie in rest mars acasă pe ajutorul social sau ești făcut putoare și nu îți place munca. Să nu uite fermierii ca acești oameni pe care ii umilesc si jicnesc au făcut avere si sau ridicat. Rușine să le fie fermierilor avari si nesimțiți.

  4. Cum să acorzi miliarde de euro despăgubiri de secetă în cash direct în contul fermierilor dar nimeni nu urmărește dacă acești bani ajung in agricultură . Fermierul In loc să investească în sisteme de irigații el își ia jeepane și vile . Cum să faci protest cu tractoare de sute de mii de euro bucata ? Subvențiile sunt ajutoare sociale bani care încurajează nemunca și falsul in declaratii, muncă la negru iar acești bani trebuie transformați în imputuri vauchere sau cupoane agricole nu cash. S-au îmbogățit de pe terenul altora dând arendă 300 kg la HA pe an iar el făcea peste 10 000 de kg la HA plus subvențiile și beneficiile din acest sistem de peste 300 de euro pe HA. Nu au angajați fac evaziune fiscală și muncă la negru si nimeni nu îi controlează

    • Mai şi prostesc lumea zicănd că asigură painea populţiei de parcă le-ar da-o gratis ,se folosec de oameni 2-3 luni căt au nevoie şi după îi dau afară joacă teatru vezi doamne romănaşul nu vrea să muncească ! Cine îi verifică căt recoltează pe un HA ? La fel şi cu terenurile luate în arendă îi fraieresc bine ai zis AIUREL !

  5. Daţi-le nişte gologani mocca la marii fermieri sa-şi cumpere jîpuri de ultimă generaţie sa-si facă viloase cu piscină ………ţara hoţilor !

LĂSAȚI UN MESAJ