8.4 C
Vaslui
27-mart.-2023

Fermierii vor putea să schimbe destinația culturii afectate de secetă și să primească subvenția pe suprafață

- Advertisement -
MĂSURI… Prin această măsură fermierii pot să recolteze masa vegetativă mai rapid și să lase minimum 5% din suprafață cu cultură afectată pentru autentificarea stării de fapt, în vederea obținerii despăgubirilor.

SPRIJIN… Fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă și să schimbe destinația culturii afectate de secetă, dar și să primească subvențiile pe unitatea de suprafață, odată cu intrarea în vigoare a ordinului comun emis de miniștrii Agriculturii și Internelor, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

“Toată lumea solicită ce vrea, și nu e rău că solicită fiecare cum gândește, dar eu fac ce trebuie și anume astăzi am elaborat un act normativ care amendează ordinul inițial și prin care dăm posibilitatea ca fermierii să își schimbe destinația culturii afectate, de la boabe spre exemplu la zootehnie, în așa fel încât să poată avea suprafețe libere pentru executarea lucrărilor de toamnă pentru anul agricol următor și evident să folosească în scopul producției pe care o consideră necesară acea cantitate de masă verde care se recuperează ca urmare a recoltării timpurii și să nu mai aștepte Comisiile de Evaluare, care aveau termen de depunere a documentației până la 30 noiembrie. Evident că până atunci plantele puteau să dispară”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în contextul solicitării declarării stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Ministrul Agriculturii susține că prin această măsură fermierii pot să recolteze masa vegetativă mai rapid și să lase minimum 5% din suprafață cu cultură afectată pentru autentificarea stării de fapt, în vederea obținerii despăgubirilor. “Prin această măsură le asigurăm și libertatea, dar în același timp ei au și dreptul de a primi subvențiile pe unitatea de suprafață, pentru că APIA, verificând în teren, trebuie să găsească cultura. Noi am stabilit prin ordin comun de ministru, înțelegând aici ministrul Agriculturii și ministrul de Interne, să recolteze masa vegetativă și să lase minimum 5% din suprafață cultura martor, așa cum este, pentru autentificarea stării de fapt. Ordinul este semnat, a plecat la Monitorul Oficial intră și în vigoare, voi comunica ce au de făcut oamenii”, a transmis el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.