24.3 C
Vaslui
01-iul.-2022

Festival de muzicã folk la Drânceni, în memoria cantautorului Ion Chiriac

EVENIMENT… Judetul Vaslui va gãzdui un nou festival de muzicã folk. Primãria comunei Drânceni a anuntat cã va organiza, luna viitoare, în parteneriat cu Consiliul Judetean Vaslui si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, un eveniment în memoria cantautorului Ion Chiriac, fiu al satului Ghermãnesti. Prima editie va avea loc pe data de 5 iunie si îi va avea printre invitati speciali pe Emeric Imre si Andrei Pãunescu. Potrivit Primãriei comunei Drânceni, initiativa apartine directorului Centrului Cultural din Muntenii de Jos, Romicã Brunchi. „Ne dorim sã-l omagiem pe solistul Ion Chiriac, care s-a nãscut în satul Ghermãnesti, acolo unde, împreunã cu fratele sãu, Gelu Chiriac, si-a început activitatea, sub îndrumarea profesorilor Toader Lemnaru si Anton Gheorghe Irimia. Considerãm cã avem o datorie fatã de omul care a iubit, a cântat si a rãmas în aceste locuri, alãturi de oamenii lângã care s-a format si a evoluat, formând, la rândul sãu, generatii de copii, în spiritul respectului si dragostei pentru muzica folk. Vrem ca si tinerii din comuna lui natalã sã nu îl uite si sã îi urmeze exemplul, sã reînviem miscarea culturalã muzicalã, apãrutã si dezvoltatã în anii ’80 în comuna Drânceni. La aceastã editie de pe 5 iunie vor urca pe scenã Emeric Imre, Andrei Pãunescu, Sorin Poclitaru, Ștefania Iacob, Romicã Brunchi, Cristi Hâncu, fiica artistului, Ioana si fratele sãu, Gelu Chiriac”, se aratã într-o informare a Primãriei comunei Drânceni.

Intentia unui festival care sã poarte numele cantautorului Ion Chiriac a existat, mai întâi, în municipiul Vaslui. Primarul Vasile Pavãl a vrut ca Festivalul „MAI cu Folk” sã fie completat cu numele Ion Chiriac, însã s-a rãzgândit dupã ce a intervenit consilierul local Sorin Popoiu. „Am fost prieten si l-am apreciat pe Ion (n.r. Chiriac) dintotdeauna, dar în acelasi timp nu am sã fiu ipocrit si am sã spun cã propunerea ca acest festival sã nu fie completat cu numele lui Ion Chiriac a fost din partea mea. Pãrerea mea este cã nu facem niciun serviciu nici festivalului, nici lui Ion, dacã am proceda astfel (n.r. dacã festivalul ar începe sã poarte numele lui Ion Chiriac). Faptul cã, în acest an, dedicãm o editie în memoria sa, faptul cã, atât cât va exista acest festival, va exista un premiu special care îi poartã numele, eu zic cã este un semn important de respect si fatã de memoria lui. Ca sã nu lungesc si mai mult vorba, vreau sã amintesc cã noi promovãm aici un festival, nu un nume. Dacã îmi aduc bine aminte, nu cred cã mã însel, atunci când s-a înfiintat festivalul, eu l-am auzit într-un context pe Ion spunând cã nu si-ar dori ca acest festival sã capete vreodatã un nume, mã refer la un nume de persoanã. În acelasi timp, îsi dorea sã existe un festival cu numele sãu, dar la Ghermãnesti”, a spus consilierul Sorin Popoiu în cadrul unei sedinte de Consiliu Local Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Noi la Dranceni nu avem primar…era vicele un baiat bun dar a murit….pe Asta nici nu stiu cum il cheama…parca PLOP spun oamenii.dar nu a facut nimic pentru noi..m el SE ocupa toata ziua de afaceri la depozit..acolo sta nu la primariem

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here