spot_img
14.5 C
Vaslui
29-mai-2023

Festivalul „Hora din strãbuni” a umplut Pãdureniul de aplauze

spot_imgspot_img
- Advertisement -

SPECTACOL Moment artistic deosebit oferit de ansamblurile folclorice „Chaika” din Ucraina si „Zdravet” din Bulgaria, în cadrul celei de-a III-a editii a Festivalului International de Folclor „Hora din strãbuni”. Sala Cãminului Cultural din Pãdureni a fost neîncãpãtoare pentru numeroasa asistentã, care a asistat la un spectacol de anvergurã cum nu de multe ori îti este dat sã vezi. Costumele populare pline de istorie si culoare, dansurile traditionale de un sincron perfect si muzica de orchestrã interpretatã de profesionisti desãvârsiti au fost gustate pe deplin de cãtre public. Spectatorii au aplaudat în picioare reprezentatia strãinilor, acestia declarându-se profund impresionati de cãldura si ospitalitatea pe care le-au gãsit la Pãdureni.

Celor care sâmbãtã au fost la Pãdureni si au asistat la programul artistic sustinut de ansamblurile folclorice din Ucraina si Bulgaria, cu sigurantã momentul le va rãmâne multã vreme întipãrit în memorie. Un spectacol cum rar ti-e dat sã vezi, un spectacol despre care nu poti gãsi cuvinte decât la superlativ. Costume populare care îti luau ochii, interpretãri muzicale care-ti încântau auzul si dansuri traditionale care au ridicat sala în picioare, toate astea s-au întâmplat sâmbãtã la Cãminul Cultural din Pãdureni. Alãturi de Vaslui si Bârlad, Pãdureniul a fost ales sã fie gazda celei de-a III-a editii a Festivalului International „Hora din strãbuni”, inspiratã alegere. Cunoscut ca o localitate care pãstreazã cu strãsnicie traditiile românesti, cu oameni care stiu sã aprecieze frumosul si cu un ansamblu local care a reprezentat România cu cinste la diverse festivaluri internationale, Pãdureniul si-a primit sâmbãtã oaspetii din strãinãtate. Veniti încã de la orele diminetii în primitoarea comunã, membrii ansamblului „Chaika” din Ucraina si grupul folcloric „Zdravet” din Bulgaria au confundat Pãdureniul cu o statiune, rãmânând impresionati de frumusetea locurilor si simtind izul rustic ce se îmbinã perfect cu aspectele moderne. Impresionati au fost si de ospitalitatea si cãldura cu care au fost primiti la Pãdureni, fiind omeniti cu mâncãruri traditionale românesti si cu un ropot de aplauze când si-au fãcut aparitia pe scenã.

Au ridicat sala în picioare

Copii, tineri si bãtrâni au venit sã asiste la un spectacol care nu cunoaste vârstã. Protagonistii: ansamblurile folclorice ale vecinilor nostri ucrainieni si bulgari, dar si tinerii artisti ai ansamblului local „Stejãrelul”. Primarul comunei, Temistocle Diaconu, a prefatat spectacolul cu un discurs, asigurând publicul cã vor asista la un moment artistic deosebit. „Sunt deosebit de bucuros si cred cã sunt în asentimentul dumneavoastrã de faptul cã localitatea Pãdureni a fost aleasã sã fie gazda acestui grandios festival. Acest festival se organizeazã în aceastã editie în trei localitãti: Vaslui, Bârlad si Pãdureni. Acest lucru este un motiv de mândrie pentru comunitatea noastrã si tin sã multumesc Primãriei Vaslui, care a sustinut organizarea aceastei editii a Festivalului <<Hora din strãbuni>>. Acest limbaj universal al muzicii si al dansului desfiinteazã granitele dintre sufletele noastre si totodatã este o imensã bucurie sã cunosti portul, muzica si oameni din alte tãri. În aceastã searã veti vedea lucruri pe care nu le veti uita usor!” a spus Temistocle Diaconu si a avut dreptate, spectacolul nu va fi uitat usor. Momentul artistic a debutat cu reprezentatia celor mai mici membri ai ansamblului local „Stejãrelul”, care mânuiau cu pricepere instrumentele muzicale, dupã care pe scenã a urcat trupa localã de dansuri, aceasta fiind rãsplãtitã cu aplauze frenetice. Reprezentatia grupului ucrainean „Chaika” („Pescãrusul”) a fost un adevãrat spectacol. Cu un numeros grup de dansatori si cântãreti, sustinuti de o orchestrã de profesionisti pentru care instrumentele pe care le mânuiau nu mai ascundea nicio tainã, au fãcut ca sala sã-i aplaude în picioare minute în sir. Un program artistic deosebit l-a oferit si ansamblul folcloric din Bulgaria, care a impresionat prin coloritul costumelor, sincronizarea dansatorilor, dar si prin tobosarul orchestrei, care a zâmbit publicului pe tot parcursul programului. Cei care nu au reusit sã ajungã la spectacol, au toate motivele sã regrete, un moment grandios, un eveniment care, asa cum spunea primarul comunei Pãdureni, „nu va fi uitat usor!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.