24 C
Vaslui
17-sept.-2021

Festivalul „Hora din strãbuni”, în vreme de pandemie: doar ansambluri din Europa si din tarã!

EVENIMENT… Pregãtirile pentru Festivalul Folcloric International „Hora din strãbuni” au intrat pe ultima sutã de metri. Evenimentul va cuprinde spectacole în Piata Civicã, într-un perimetru bine delimitat, în care vor fi asezate mai multe scaune, dar si ateliere de dans în Parcul Copou, Piata Independentei si Statia CFR Vaslui (Garã). De asemenea, în a doua si a treia zi de festival vor avea loc spectacole în comuna Pãdureni (31 iulie) si în comuna Hoceni (1 august). Tot în ultima zi de festival, cunoscuta interpretã de muzicã popularã Mioara Velicu va sustine un recital. Aceasta va cânta una dintre melodiile care au consacrat-o: „Hora moldoveneascã”. Tãrile care vor fi reprezentate prin dans, culturã si traditii sunt Albania, Polonia, Serbia, Republica Moldova, Bulgaria si Ucraina. De asemenea, vor participa si ansambluri din Iasi, Lugoj, Vaslui, Husi, Drânceni, Negresti, Osesti, Muntenii de Sus, Muntenii de Jos si Perieni. Accesul va fi liber, vasluienii nu vor mai plãti bilet, însã vor trebui sã se încadreze în una din urmãtoarele situatii: sunt vaccinati, au trecut prin boalã (COVID-19) în urmã cu 90 zile, un test Real-PCR negativ, efectuat cu 72 ore înainte sau un test rapid negativ, efectuat cu 24 de ore înainte de eveniment.

Festivalul Folcloric International „Hora din strãbuni” a fost organizat pentru prima datã în 1995. Dupã editia din 1997, evenimentul a fost întrerupt timp de 16 ani. A fost reluat în 2013. Spectacolul se desfãsoarã o datã la doi ani, alternativ cu celãlalt mare eveniment al Vasluiului, Festivalul Umorului „Constantin Tãnase”. Începând cu editia din 2015, „Hora din strãbuni” a redevenit membru al Consiliului International de Organizare a Festivalelor Folclorice. La editia de acum doi ani au participat zeci de trupe din tarã si din strãinãtate: Argentina, Cipru de Nord, Georgia, Iran, Kazhstan, Mexic, Moldova, Panama, Slovacia, Ucraina, Vietnam.Cu alte cuvinte, un amalgam de culturã, traditii si frumos.

1000 de scaune în Centrul Civic. Vasluienii nu vor mai plãti bilet

Dacã editiile trecute acesta se desfãsurau pe parcursul a cinci zile, anul acesta vasluienii se vor putea bucura doar de trei zile de spectacol, în perioada 30 iulie-1 august. Afisul a fost postat în mediul online de cãtre Consiliul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT), institutie implicatã în organizarea festivalului alãturi de Consiliul Judetean Vaslui si Primãria Vaslui, dar si în cele mai frecventate locuri din oras. „Cu entuziasm si încredere vã punem la dispozitie programul celor trei zile, care sperãm sã vã determine starea de bine pe care am cautat-o toti în trecutul apropiat. Dacã editiile anterioare au beneficiat de ceva mai mult timp pentru organizare, de ansambluri care depãseau granitele Europei si aveau o duratã de cinci zile, vã mãrturisim cã am tratat cu aceeasi atentie la detalii editia ce urmeazã a începe. Între 30 iulie si 1 august, în Centrul Civic, vor fi montate aproximativ 1000 de scaune care vor putea fi ocupate fãrã a se plãti taxã, dar vã rugãm sã aveti în vedere restrictiile cu privire la desfãsurarea evenimentelor în aer liber. În afara evenimentelor descrise în afis vor avea loc spectacole în comuna Pãdureni (sâmbãta, 31 iulie) si comuna Hoceni (duminicã, 1 august)”, a transmis managerul CJCPCT. De asemenea, acesta a precizat, în cadrul unei conferinte de presã, cã programul poate suferi modificãri din cauza restrictiilor de circulatie impuse de autoritãti. Acesta a dat exemplul unui ansamblu din Cipru, care nu va mai ajunge la Vaslui din cauza faptului cã tara în care locuiesc a intrat în zona rosie. „În cea mai mare parte, ansamblurile invitate sunt convinse de prezenta la Vaslui, dar pânã nu îi vom vedea aici, lângã noi, nu putem sã avem 100% convingerea cã vom putea desfãsura festivalul asa cum apare în afis. Nu este o editie usor de organizat, tocmai pentru cã e însotitã mereu de acest stres, cã se poate întâmpla ca ansamblurile sã transmitã cã nu mai pot ajunge”, a mai precizat Lucian Onciu.

Dumitru Buzatu nu e stresat. „Nu trebuie sã blocãm evenimentele de acum, cã drobul de sare este pregãtit si l-am observat noi”

CRITICI… Presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, a mãrturisit, în schimbã, cã el nu resimte stresul legat de organizarea festivalului si a lansat, atentie, o rugãminte presei: „Lucian Onciu este, dupã cum vedeti, foarte stresat, probabil datoritã pandemiei. Eu, care nu iau pandemia foarte în serios, sigur cã nu sunt atât de stresat si sper cã lucrurile se vor desfãsura asa cum am planificat. Vã adresez rugãmintea, dacã este posibil, dincolo de ceea ce faceti zilnic, sã informãm cât mai bine publicul, sã avem o participare foarte bunã. Este într-adevãr o perioadã grea, oamenii sigur au fost influentati din punct de vedere psihic, sunt marcati poate de putinã teamã, sunt marcati poate si de mãsurile acestea, care au fost luate pe timpul pandemiei. Eu cred cã ar fi un sprijin important din partea presei dacã ar mentiona toate eforturile acestea care sunt fãcute pentru desfãsurarea în bune conditii”, a spus presedintele CJ. De asemenea, acesta nu s-a putut abtine sã nu comenteze mãsurile luate de Guvern în pandemie, în special mãsura privind purtea mãstilor de protectie. „Eu cred cã trebuie sã fim foarte seriosi aici si noi asteptãm publicul sã participe la eveniment. Dacã cineva doreste sã împiedice evenimentul, cunoscute acum fiind intentiile noastre, poate sã facã lucrul acesta din timp sau poate sã cearã jandarmeriei sã-i batã pe participanti când vor fi prezenti în Piata Civicã. Oamenii umblã liberi peste tot, fãrã niciun fel de constrângere, îsi fac treburile zilnice aproape fãrã sã observe aceste chestiuni, si noi trebuie sã închidem pietele si îmi pare foarte rãu dar cred cã guvernul trebuie sã mai gândeascã aceste mãsuri. Cã am vazut cât au fost de eficiente în perioada în care a trebuit. Sigur, eu nu mã refer la eficienta datoratã vinderii unor cantitãti uriase de mãsti, inutile, în ultimã instantã, s-au dovedit a fi, în afarã de cele folosite în scopuri de caritate, chestiuni de genul acesta.De aceea eu cred cã trebuie sã creãm oamenilor confortul psihic, sigur, îndemnându-i sã se si vaccineze si sã-si ia toate mãsurile, dar asta nu înseamnã cã blocãm evenimentele de acum, cã drobul de sare este pregãtit si l-am observat noi. Nu, invitãm pe toti doritorii sã fie prezenti în Piata Civicã, si eu cred cã asa cum zilnic sunt prezenti în diverse locuri si nu se mai întâmplã mare lucru, nici de data aceasta nu vom avea de pierdut”, a mai opinat presedintele CJ.

Primarul Pavãl: „sunt convins cã vasluienii vor da dovadã de un înalt civism”

ACTIUNI… Primarul Vasluiului a dat asigurãri cã, în perioada festivalului, nu vom avea probleme cu tântarii. „Începând de vineri se va relua aceastã activitate (n.r. de combatere a tântarilor), pentru cã s-a constatat cã ultima activitate, cea cu elicopterul, nu a dat rezultate. Ca atare, Goscomul va împrãstia aceastã substantã în toatã perioada ce urmeazã, pentru ca atât parcurile, cât si cursul râurilor si, în general unde este vegetatie si apã, sã putem sã actionãm, astfel încât sã putem asigura un confort corespunzãtor”, a spus primarul Vasile Pavãl. De asemenea, acesta a mai spus cã se va urmãri îndeaproape buna desfãsurare a festivalului, implicit respectarea mãsurilor impuse de lege: „Am lucrat împreunã cu partenerii nostri la programul pe care l-am întocmit si nu ne rãmâne decât sã-l parcurgem si sã-l urmãrim sã se desfãsoare asa cum am dorit, iar spectatorii sã fie prezenti la actiunile noastre. Ele se vor desfãsura în mare parte în Centrul Civic. Va fi amenajat corespunzãtor perioadei pe care o parcurgem, vor fi montate scaune, vom respecta toate restrictiile cu privire la perioada pe care o parcurgem si sunt convins cã vasluienii vor da dovadã de un înalt civism, asa cum de fiecare datã au dat dovadã de vor da si cu aceastã ocazie. Seria manifestãrilor culturale va continua în municipiul nostru, eu sper ca la finele sezonului sã avem o activitate prolificã, sã oferim vasluienilor activitãti din ce în ce mai bune, iar cetãtenii nostri sã fie multumiti de ceea ce facem”, a mai spus edilul.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here