26 C
Vaslui
16-aug.-2022

Festivalul Umorului „Constantin Tãnase”, opt zile cu spectacole. 50 lei-pretul unui bilet

- Advertisement -

EVENIMENT… O nouã editie a Festivalului de Umor „Constantin Tãnase” va avea loc, luna urmãtoare, în municipiul Vaslui. Evenimentul se va desfãsura în perioada 11-18 septembrie si va cuprinde atât spectacole de teatru, cât și expozitii de caricaturã, graficã satiricã si fotografie, lansãri de carte, precum si competitii de literaturã satirico-umoristicã, interpretare si graficã satiricã. „Vor fi 8 zile cu spectacole pentru toate categoriile de vârstã. Casa de Culturã cu cele douã sãli (sala mare si sala studio „Valentin Silvestru”), Centrul Civic si Piata Independentei (Secu) sunt principalele locuri de desfãsurare pentru a XXVII-a editie a Festivalului de umor”, a declarat Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Promovarea si Conservarea Tradițiilor Populare Vaslui.

De asemenea, potrivit acestuia, programul festivalului va fi publicat începând cu data de 16 august, iar biletele si abonamentele vor fi oferite spre vânzare începând cu data de 26 august la casa de bilete de la Teatrul de Varã. Pretul unui abonament pentru spectacolele de la sala mare a Casei de Culturã va fi 250 lei/sase zile. „Vor fi sase spectacole contracost în sala mare (11-16 septembrie) si douã spectacole oferite gratuit, în Centrul Civic (17-18 septembrie). Pretul unui bilet la sala mare va fi 50 lei/spectacol. La aceastã editie avem o zi pe care o dedicãm copiilor. Împreunã cu partenerii de organizare, Consiliul judetean si Primãria Vaslui, vã anuntãm cã vineri, 16 septembrie, în Centrul Civic, ne vom distra cu Gasca Zurli, Magi Tot si Crina Zvobodã”, a mai transmis managerul Centrului Judetean pentru Promovarea si Conservarea Traditiilor Populare Vaslui.

Constantin Tãnase, actorul care si-a jucat viata pe scenã

Organizat o datã la doi ani, încã din anul 1970, la initiativa teatrologului si dramaturgului Valentin Silvestru, Festivalul Umorului „Constantin Tãnase” atrage comedianti din toatã tara, dar si oameni de culturã, caricaturisti sau simpli amatori din rândul elevilor sau al studentilor. Constantin Tãnase a fost unul dintre cei mai valorosi si talentati artisti ai României: actor de scenã si de vodevil, precum si cupletist. S-a nãscut pe 5 iulie 1880 în Vaslui, într-o familie modestã. În 1896 a terminat gimnaziul si, în ciuda dorintei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul Militar din Iasi. Însã a fost respins la proba medicalã, drept urmare a plecat în Brãila, acolo unde a frecventat o perioadã Liceul „Nicolae Bãlcescu”. În 1899 s-a înrolat voluntar în Regimentul 1 Geniu Bucuresti, iar dupã efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile de Artã Dramaticã, pe care a reusit sã le termine în 1905. A început sã lucreze în teatru, iar în 1917 s-a cãsãtorit cu Virginia Niculescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru „Cãrãbus”, trupã cu care va participa la numeroase turnee din tarã si din strãinãtate. A intrat în atentia cenzurii prin prisma satirei la adresa birocratiei aparatului de stat, precum si la adresa soldatilor rusi. A murit în 1945 la Bucuresti. În ciuda zvonurilor potrivit cãrora ar fi fost ucis de cãtre Armata Rosie, în trecut fiind arestat si amenintat cu moartea pentru piesa „Davai ceas” (n.r. satirã la adresa obiceiului de a „rechizitiona” toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasurile), nepotul actorului a oferit opiniei publice o variantã mai plauzibilã: blocaj renal în urma unui tratament cu 20 aspirine pe zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Oare a avut cineva curiozitatea sa citească contractele voluntarilor care asigură bunul mers al acestui festival? Dar actele adiționale?
    Dacă ar fi să facem o paralelă între Eugen Ionesco și Festivalul Umorului „Constantin Tănase”, am spune că am întrat într-un teatru al absurdului. Dacă nu le-aș fi citit cu adevărat, iar cineva mi-ar fi declarat că într-un contract de voluntariat și în actele care le secondează sunt trecute prevederi cel puțin puțin ciudate, aș fi spus că persoana în cauză delirează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.