Festivalul Umorului “Constantin Tãnase”, reprogramat în perioada 16-20 septembrie

Sursã foto: Cristian Vecerdea Criv

ANUNT… Festivalul de Umor “Constantin Tãnase” suferã modificãri. Organizatorii au renuntat la editia specialã, de varã, care ar fi trebuit sã aibã loc în perioada 3-5 iulie, în Teatrul de Varã, din cauza restrictiilor impuse de autoritãti în contextul pandemiei de coronavirus. “Pânã la aceastã datã, nu avem norme clare, precise privind desfãsurarea spectacolelor cu un numãr mare de spectatori, mã refer la câteva sute. Dacã am organiza festivalul în Teatrul de Varã sau în Piata Civicã, în conditiile de distantare de 2 m, doar în jur de 200 de persoane ar putea sã participe “, a precizat Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui, institutie responsabilã cu selectia spectacolelor de teatru. Totodatã, acesta a precizat cã editia de toamnã va avea loc putin mai devreme, adicã în perioada 16-20 septembrie, si nu 27 septembrie-4 octombrie, cum fusese programat initial.

Organizat o datã la doi ani, încã din anul 1970, la initiativa teatrologului si dramaturgului Valentin Silvestru, Festivalul Umorului “Constantin Tãnase” este unul dintre evenimentele care reuseste sã atragã comedianti din toatã tara, dar si oameni de culturã, caricaturisti sau simpli amatori din rândul elevilor sau al studentilor.  Pentru cã anul acesta se împlineau 50 ani de la prima editie a Festivalului “Constantin Tãnase”, organizatorii au dorit sã organizeze si o editie specialã, de varã, în aceeasi perioadã în care a avut loc prima datã. “Din pãcate, a trebuit sã renuntãm la aceastã parte a festivalului. Astãzi (n.r. ieri) am avut o întâlnire cu reprezentantii tuturor insitutiilor implicate (Consiliul Judetean, Primãria Vaslui, Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” si Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul”. Motivul principal este acela cã, dacã l-am desfãsura, trebuie sã ne limitãm la 200 de persoane, în conditiile de distantare de 2 m. În plus, trebuie sã tinem cont de faptul cã în aceastã perioadã actorii nu s-au întâlnit deloc, nu-si pot asuma contractual ceea ce voiam noi sã facem, spre exemplu, reuniunea teatrelor de revistã din tarã, pe care o pregãteam noi, a devenit imposibilã.

Spectacol de muzicã clasicã pe 2 iulie, dedicat Sfântului Voievod Stefan cel Mare

Festivalul Umorului se va desfãsura în perioada 16-20 septembrie, însã doar dacã situatia o va permite. “Luãm în considerare si varianta de a-l organiza anul viitor, în 2021, în luna mai sau în toamnã, dacã nu vom putea anul acesta. Ne gândim inclusiv la varianta ca la “Hora din strãbuni” sã fie invitate trupe doar din Europa, însã acum nimic nu e sigur. Totul depinde de cum va evolua situatia cazurilor de coronavirus”, a declarat director CJCPCT. De asemenea, acesta a mai precizat cã institutia pregãteste un spectacol de muzicã clasicã în Piata Civicã, cu ocazia împlinirii a 516 ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare. Evenimentul depinde, însã, de contextul epidemiologic în care ne vom afla la acea datã, dar si de conditiile meteo: “din pãcate, dacã va ploua, nu va mai avea loc, pentru cã nu se va putea desfãsura într-un spatiu închis”.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ