-0.2 C
Vaslui
05-dec.-2022

„Fiecare copil conteazã!”

- Advertisement -

Organizatia „Salvati Copiii” implementeazã în judetul Vaslui, programul

PROIECT Organizatia „Salvati Copiii” a derulat, în perioada noiembrie 2010-decembrie 2011, în 16 localitãti din judetele Caras-Severin, Dâmbovita, Brasov si Vrancea, un proiect a cãrui scop a fost diminuarea mortalitãtii infantile din zonele respective. Urmare a succesului de care s-a bucurat acest proiect, s-a luat hotãrârea continuãrii programului, în alte 10 comune din cinci judete ale Moldovei, locatii în care, conform statisticilor, era înregistratã cea mai înaltã ratã a mortalitãtii infantile. Ieri, miercuri, 23 mai, a avut loc lansarea programului „Fiecare copil conteazã” la nivelul judetului Vaslui, proiect în care au fost incluse comunele Dumesti si Cozmesti.

Pentru judetul Vaslui, organizatia „Salvati Copii” va derula acest program, sub egida „Fiecare copil conteazã” în comunitãtile din Dumesti si Fâstâci, comuna Cozmesti. Beneficiarii directi ai acestui program sunt peste 1000 de copii, din toate cele cinci judete ale Moldovei, dar si peste 2500 de adolescenti si pãrinti care vor primi informatii despre educatia sexualã în scolile din mediul rural. În prezent, România are cea mai ridicatã ratã a mortalitãtii infantile, pentru minori cu vârste între 0 si 1 an, din Uniunea Europeanã, conform statisticilor, în România înregistrându-se 9,8 decese la 1000 locuitori, aproape dublul mediei UE. Principalele cauze ale mortalitãtii infantile în tara noastrã constau în anomalii congenitale si afectiuni apãrute în perioada perinatalã, teoretic detectabile prin control prenatal, 48%, boli ale aparatului respirator, infectioase si parazitare, considerate usor tratabile, – 30%, si datorate accidentelor, în 10% din cazuri. Dacã s-ar putea face o educatie la nivel national sau local, aceste situatii ar putea fi evitate, scop pe care si-l propune organizatia „Salvati Copiii”. Cei 1022 beneficiari din cele cinci judete, respectiv 166 gravide, 250 mame si 606 copii, au primit informatii privind mãsurile obligatorii pentru prevenirea îmbolnãvirilor, pãstrarea curãteniei si respectarea regulilor de crestere a copiilor, dar si suport nutritional, suplimente nutritive si produse igienico-sanitare. Se sperã cã, prin intermediul acestui program, va creste cu 10,5% numãrul de gravide care respectã programul de control prenatal, si cu 5,23% interesul mamelor pentru efectuarea investigatiilor medicale pe perioada sarcinii. În plus, pentru reducerea mortalitãtii infantile, datoritã eforturilor voluntarilor organizatiei „Salvati Copiii” în colaborare cu medicii de familie, Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Vaslui, dar si conducerea Inspectoratului Solar Judetean, se doreste cresterea cu pânã la 24,7% a numãrului de copii vaccinati si cu aproximativ 25,4% a numãrului de controale medicale în rândul copiilor. Ca un preambul la lansarea acestui proiect, în luna aprilie a fost realizatã diagnoza celor 10 localitãti implicate în proiect, inclusiv cele douã din judetul Vaslui, Fâstâci si Dumesti, pe un esantion de 200 de respondenti, femei gravide si mame cu copii de 0-5 ani, iar pe 10 mai a avut loc la Iasi cursul de pregãtire pentru 20 de medici, asistente medicale si mediatori sanitari din localitãtile selectate. Participantii au primit informatii despre identificarea si sprijinirea grupului tintã al proiectului, îngrijirea nou-nãscutului, alimentatia sugarului si a copiilor cu vârsta pânã la 5 ani, asistenta medicalã a copiilor, sãnãtatea emotionalã a mamei si copilului.

Suplimente nutritive pentru mame si bebelusi

În continuare, pe perioada derulãrii acestui proiect, respectiv mai 2012 – aprilie 2013, se vor desfãsura mai multe activitãti, printre care implicarea si pregãtirea a 50 de voluntari care vor derula în scoli sesiuni informative cu tema educatie pentru sãnãtate pentru 2500 de adolescenti si pãrinti si derularea unei campanii de informare si educare a 1000 de femei gravide si mame cu copii sub 5 ani cu ajutorul cadrelor medicale pregãtite. În plus, va fi asiguratã sprijinirea prin suplimente nutritive si materiale sanitare a beneficiarilor, dar si facilitarea accesului la servicii medicale pentru 1000 de femei din cele 10 comunitãti – parte din program din zona Moldovei. „În ceea ce priveste implicarea la nivelul judetului Vaslui, câte 25 de familii din Fâstâci si din Dumesti vor beneficia de consiliere si ajutor, fiind vorba de circa 142 copii cu vârste între 0 si 5 ani din Dumesti si 160 din sat Fâstâci, comuna Cozmesti. Nu este prima actiune a organizatiei noastre în judetul Vaslui, <<Salvati Copiii>> fiind prezentã în viata comunitãtilor din zona Negresti de mai multi ani, date fiind nevoile deosebite si nivelul de trai scãzut a locuitorilor din aceastã zonã. Ne bucurãm sã vedem cã, de la an la an, datoritã muncii noastre, si a colaborãrii cu autoritãtile locale si organismele guvernamentale, reusim sã facem ceva pentru bunãstarea locuitorilor, în special a minorilor. Trebuie sã mentionez si eforturile depuse în toatã aceastã perioadã de cei peste 60 de voluntari, atât liceeni, cât si alte persoane, fãrã de care nu am fi obtinut aceste rezultate în ceea ce priveste proiectele implementate în judetul Vaslui”, a declarat Irina Popa, responsabilul de proiect.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.