spot_img
30.8 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

Fiica lui Muammar Gaddafi acuză NATO de „crime de război”

- Advertisement -

Aisha Gaddafi, fiica liderului libian Muammar Gaddafi, a depus plângere împotriva NATO, în faţa justiţiei belgiene, pentru „crime de război”. Avocaţii săi vor încerca de asemenea să obţină anularea blocării averilor regimului libian, decisă de Uniunea Europeană, transmite Mediafax.

„Decizia NATO de a viza o locuinţă civilă din Tripoli constituie o crimă de război”, a declarat unul dintre avocaţi, francezul Luc Brossollet, la scurt timp după ce a depus plângerea în numele lui Aisha Kadhafi, la Parchetul din Bruxelles şi la Parchetul federal belgian.

Plângerea vizează raidul efectuat de Alianţa Nord-Atlantică la 30 aprilie, în cursul căruia, potrivit regimului de la Tripoli, cel mai tănâr dintre fiii colonelului Gaddafi, Seif al-Arab, în vârstă de 29 de ani, şi trei dintre nepoţii liderului libian, Seif (doi ani), Carthage (doi ani) şi Mastoura (patru luni), precum şi prieteni şi vecini, au fost ucişi.

Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU autorizează NATO să acţioneze militar pentru a proteja populaţia libiană, dar „chiar şi în caz de război, nu trebuie atacaţi civilii”, subliniază un alt avocat al fiicei lui Muammar Kadhafi, Jean-Charles Tchikaya.

„În acest caz, însă, ţinta era o construcţie civilă, locuită de civili (…) şi nu era nici un post de comandament sau de control militar” al regimului libian, precizează textul plângerii.

„Aisha Gaddafi, în calitate de mamă (a lui Mastoura), de mătuşă (a lui Seif şi Carthage) şi de soră (a lui Seif al-Arab), a suferit prejudicii considerabile, legate în mod incontestabil de faptele denunţate”, adaugă textul.

Potrivit avocaţilor, oficialii NATO îşi planifică atât de atent operaţiunile încât nu se pune în discuţie o „greşeală”, iar acest raid trebuie calificat drept un act deliberat care constituie „crimă de război”.

Din punct de vedere tehnic, plângerea a fost depusă împotriva unor autori necunoscuţi, dar ea vizează NATO, al cărei sediu este la Bruxelles, ceea ce în opinia avocaţilor este în competenţa instanţelor belgiene.

romanialibera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.