spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Filiala Vaslui a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, o nouă etapă. Iată de cine va fi condusă

- Advertisement -
VETERAN… Profesorul Dumitru V. Marin face parte din Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România încă de la începutul înființării formațiunii

REUNIUNE… Jurnaliștii vasluieni, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), și-au ales conducerea pentru următorii ani. Președinte a fost ales prof. dr. Dumitru V. Marin, iar vicepreședinți – prof.dr. Vicu Merlan și ziaristul Lili Trifu. De asemenea, în cadrul reuniunii Adunării Generale a ziariștilor profesioniști, de zilele trecute, au fost propuse mai multe măsuri de revigorare a domeniului. Printre acesta se numără obținerea personalității juridice pentru această filială, susținerea Zilei presei vasluiene de pe 26 septembrie, finanțare pe bază de donații, primirea unor noi membri dintre ziariștii cu ani de muncă în presă, soții/soțiile celor primiți în UZPR să fie și ei/ele primiți/primite. „Filiala Vaslui a UZPR se declară deschisă pentru primirea solicitanților”, a anunțat președintele Dumitru V. Marin.

Profesorul Dumitru V. Marin face parte din Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România încă de la începutul înființării formațiunii: „Pe 5 decembrie 1990 am întocmit primul proces-verbal de înființare a acestui grup de presă, 11 persoane și un analfabet subprefect. Pe 24 decembrie 1990 am difuzat pe emițătoarele TVR prima emisiune a TVV. Din 1990 am fost prezenți la orice inițiativă putea întări și dezvolta presa vasluiană, din 1991 am participat la diverse încercări organizatorice, din 1996 am participat la fiecare adunare convocată de președintele Mihai Miron, iar după 2012, când s-a retras, am fost alături de Doru Glăvan. Cam întotdeauna am fost în conducerea UZPR, ca vicepreședinte sau în Comitetul Director. Până și astăzi, prezența mea într-un prim plan este notabilă și viața filialei se confundă mai mult decât aș dori eu, cu activitatea mea personală. Filiala Vaslui a avut membri legitimați, îndeosebi de la grupul de presă Cvintet te-ra care a avut la un moment dat 66 de angajați, și TvV, radio, ziar, iar de 7 ani și ½ și revista MCR. Aproximativ toți ziariștii locali sunt trecuți pe la TVV, vârfurile fiind L. Pârvoiu, C. Striblea, A. Petrea”, explică prof. Marin.

„Noua cultură existențială va impune o nouă categorie jurnalieră”

Potrivit acestuia, „condiția actuală a ziaristului este extrem de șubredă, spre dispariție, oricum, presa scrisă este pe butuci, independența acesteia e o gogoriță socială. Sistemul social nu are nevoie de ziariști independenți; de la Vasile Alecsandri, primul ziarist român, de la cei de la Revoluție și până astăzi, independenți au fost doar cei cu ceva avere. Noua cultură existențială va impune o nouă categorie jurnalieră. Înscriși în filiala Vaslui, cu accept verbal sau scris, 14 ziariști. S-au născut în județul Vaslui un număr de 55 de membri din evidența UZPR. Astăzi, ziariștii atestați prin apartenența la UZPR sunt cei care ne vedem. Unora nu le pare bine că ne putem strânge rândurile și fac altceva decât ce ar trebui. Opțiunea lor, dar afirmarea mai pregnantă a Filialei vasluiene este o necesitate, pentru că oricine va fi președinte are sarcina să taie din suspiciuni, să netezească o cale de colaborare. Și așa existența unei profesii de ziarist independent este cu mari-mari probleme sociale și mai ales personale”, se arată în raportul de activitate al filialei vasluiene a UZPR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

 1. toti comunisti. de ce la alegeri nu se verifica CNSAS-ul??? Asa si la UZP, cer Cazier, da ei sun CNSAS in evidenta!!! UZP-cloaca de carnete rosii

  • Răspuns:
   Nu cred că ești Pracsiu…că, văd că nu știi.
   Așteptările pe care le bănuiești posibile, sunt de mulți ani îndeplinite: ziarul împlinește luni, 26 de ani de apariție; TVV, ai auzit de el ? A fost și este gloria Vasluiului, cu Licența 001/TV din România; De radio Unison ai auzit ? De Revista internațională MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC cu 871 de colaboratori din toată lumea AI AUZIT ? De ce nu publici ceva acolo? De ce nu ești membru UZPR ?, De ce-l vinzi pe Marin oriunde poți ? Cine mai are atâtea cărți și recorduri mondiale ca el… ?
   Care dintre ziariștii vasluieni n-a fost pe la el ? Poate…tu ?

 2. Mai exista presă în județul Vaslui? Mai pune vreun jurnalist întrebări incomode, se mai fac anchete jurnalistice, mai deranjează cineva Puterea?

 3. În primul rând, respectele mele cotidianului Vremea Nouă pentru publicarea acestui articol!
  În al doilea rând, ca o întregire a mesajului articolului, confirm că a fost o întâlnire frumoasă, în care cei prezenți ne-am deschis sufletele unii față de alții, fiecare a făcut o mică prezentare a activității, ne-am spus păsurile, ne-am exprimat opiniile, iar acolo unde am fost cu toții de acord față de o idee prezentată de cineva s-a consemnat acest lucru ca țintă de atins, toți punând accent pe unitate și consens deplin. Dacă cineva a prezentat o idee și nu a exista un consens al tuturor s-a renunțat la ea sau s-a propus ca la o următoare întâlnire să se vină cu idei noi prin care să ajungem la un numitor comun.
  Cred că acest lucru ne-a apropiat pe toți.
  S-a expus și această intenție a creșterii numărului de membri ai Filialei Vaslui a UZPR, dar, evident, cu condiția existenței unei activități de creație publicistică în conformitate cu statutul UZPR, a celor care doresc să devină membri, inclusiv a celor care fac parte din aceeași familie, fiind cunoscut faptul că la nivelul județului Vaslui există diverse reviste cu apariție periodică, realizate de diferite persoane sau instituții ai căror colaboratori deși realizează acte de creație publicistică nu fac parte din UZPR, mulți dintre aceștia necunoscând anumite prevederi legale și statutare cu privire la Uniunea Jurnaliștilor din România.
  Ideea este că în jurul valorilor comune cei care practică o activitatea de creație jurnalistică pot și trebuie să fie uniți. Perfect nu este nimeni, dar cu siguranță în jurul ideilor bune ne putem uni și susține cu toții reciproc, fiecare păstrându-și individualitatea acolo unde activează.
  Cu considerație, Rusu Jenică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.