14.5 C
Vaslui
26-sept.-2021

Filmul documentar dedicat părintelui Mina Dobzeu, premieră la Trinitas TV!

SENTIMENTE… Sâmbătă seara, pe 5 iunie, televiziunea Trinitas a prezentat premiera filmului documentar intitulat “Un om de flacără – părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor”! Filmul a fost realizat prin eforturile exclusive ale Episcopiei Hușilor, reprezentată de Episcopul Ignatie, cel care a inițiat acest mod substanțial, de a evoca personalitatea preotului Mina Dobzeu, printr-o carte și un film documentar.

Filmul documentar despre viața părintelui Mina a fost difuzat de Trinitas TV, începând cu orele 20:00. Lucruri neștiute, documente, mărturisiri care poate că până acum au fost spuse doar șoptit, de către puținii oameni din Huși, care i-au fost cu adevărat aproape părintelui Mina, au readus în prezent nu doar amintirea acestuia, ci a generat un cumul de trăiri: recunoștință, admirație, dar și remușcări pentru mult prea puțina apreciere oferită de cei din jur, cât încă viețuia în chilia modestă din curtea Catedralei… Refacerea, fie și dintr-un unghi artistic, a episodului dramatic și, totodată, înălțător, exact din celula unde părintele Mina l-a botezat pe cărturarul Nicolae Steinhardt, a însemnat o vizualizare a momentului care avea să capete un ecou teribil, în urma publicării “Jurnalului fericirii”. Din acel moment, Mina Dobzeu a devenit o legendă care putea fi găsită de oameni, într-o chilie modestă din curtea Episcopiei Hușilor. Localnicii care apar în acest film documentar refac prin însăși mărturiile lor, adevăratul chip al părintelui Mina Dobzeu: un om de o bunătate nesfâșită, smerit și generos, până acolo încât oferea tot ceea avea celor nevoiași, celor închiși în temniță, celor singuri; luptător pentru apărarea credinței, fără nicio minimă ezitare auto-protectivă; o țintă permamentă a securiștilor și a informatorilor Securității, care, totuși, nu au izbutit, în ciuda râvnei lor, să îi frângă menirea. Filmul impresionant se încheie cu ceea ce părintele Mina a căutat o viață întreagă să îi învețe pe cei care își doreau să ajungă cu bine în Lumină: “Uită răul, rabdă mult, iartă totul”!

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

3 COMENTARII

  1. Dar filmul cu elogierea criminalilor de război de către biserica nu il aveți?
    Toate ziarele au scris dar la Vaslui unde s-a și întâmplat nici măcar un articol, tăcere totala.

  2. Care eforturi exclusive ale episcopiei? Acum câteva săptămâni episcopul cerea bani de la Consiliul Județean Vaslui. Iar acum spune că toate s-au făcut prin eforturi exclusive ale episcopiei? Rușine să-i fie! Huuooo!

    • ce intelegi tu prin „efort”, Vasilca? Nimic, asa e? Ca la Vasile capul e gol. Si a bagator in seama. Si a contra. Si e „huoa si tioa”. Atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here