spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Filmul premiat la Cannes a stârnit curiozitatea credinciosilor de la Tanacu

- Advertisement -

ARTÃ Zilele acestea, povestea tragicã de la Mânãstirea „Sfânta Treime” din Tanacu, de acum sapte ani de zile, a revenit în atentia publicã. Asta, dupã ce regizorul român Cristian Mungiu a câstigat la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu, cu pelicula „Dupã dealuri”, un film inspirat si din întâmplarea nefericitã care a dus la moartea mãicutei Irina Cornici, în urma unui asa-zis ritual de exorcizare. La Tanacu, localnicii nu l-au uitat pe pãrintele Corogeanu si spun cã acesta este binevenit oricând în mijlocul lor. Latura misticã a celor cinci fosti monahi este si mai puternicã decât înaintea detentiei.

Reusitã de exceptie la Festivalul de Film de la Cannes, pentru Cristian Mungiu. Regizorul român a câstigat premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru pelicula „Dupã dealuri”.

La gala de premiere, Cristian Mungiu a declarat cã în spatele povestii din „Dupã dealuri” existã „oameni care au suferit cu adevãrat”, amintind cã filmul este bazat pe fapte reale. Pelicula este inspiratã si din cazul exorcizãrii de la Tanacu, când, în luna mai a anului 2005, mãicuta Irina Cornici si-a pierdut viata la mãnãstirea din judetul Vaslui.

Tragedia de la Tanacu, de la realitate la fictiune

Bunica uneia dintre mãicutele implicate în acest scandal spune cã nepoata ei a suferit pe nedrept. „Nu se simte vinovatã, ea a fãcut ce-a trebuit. Ea doar s-a rugat. Ce-a avut de tras a tras”, spune Eugenia Dumitriu. La Tanacu, lumea nu l-a uitat pe preotul Corogeanu. „I s-a fãcut o nedreptate acestui om. El nu era în stare de asa o grozãvie. El a vrut sã facã bine, prin lucrarea lui Dumnezeu. Fata era bolnavã, fie-i tãrâna usoarã! Asa a fost sã fie! Pãrintele nostru a trecut printr-o mare cumpãnã, acum e mai puternic. Nu stiu dacã se mai întoarce la noi, desi îl asteptãm, dar mã bucur sã stiu cã e liber!”, e de pãrere nea Ion din Benesti. Oamenii au aflat de la televizor cã un regizor român a câstigat un premiu important cu filmul sãu, inspirat si din tragedia de acum sapte ani de la Tanacu. „E bine cã s-a fãcut un film cu povestea asta. Poate sunt oameni care vor avea ceva de învãtat din asta”, a spus Pavel Dumitriu. „Am vãzut stirea la televizor. E bine cã domnul Mungiu a ajuns atât de departe, a fãcut un film bun, inspirându-se si din povestea asta, dureroasã pentru multi. Am vãzut câteva secvente, mi-a plãcut, mai ales cã actritele vorbesc moldoveneste. E viata la mânãstire… Astept sã îl dea si la televizor, cã noi nu mergem la cinema”, spun localnicii.

Si-au pierdut urma pentru cã vor liniste

Un scandal imens izbucnea în vara anului 2005, când o fatã de 23 de ani, de la Mânãstirea „Sfânta Treime” de la Tanacu, murea în chinuri, într-un asa-zis ritual de exorcizare. Potrivit anchetatorilor, Irina Cornici a fost tinutã trei zile legatã cu lanturi pe o cruce de lemn improvizatã, fãrã mâncare si cu un cãlus în gurã, pânã si-a dat sufletul. Preotul duhovnic al mânãstirii, Petru Daniel Corogeanu si alte patru mãicute au fost condamnati la câtiva ani de închisoare. El a sustinut în fata instantei cã a recurs la aceastã metodã convins fiind cã va scoate din trupul fetei duhurile rele care o chinuie. „I-am fãcut slujbe trei zile la rând. Asta este. La noi se cheamã slujbe de dezlegare, de duhuri rele, molifte”, spunea în 2005 Petru Corogeanu. Fata, care spera sã fie tunsã la monahism, suferea de schizofrenie. Procesul a durat mai bine de doi ani si jumãtate. În ianuarie 2008, Corogeanu a fost închis la Penitenciarul Vaslui. A fost condamnat la sapte ani de închisoare pentru lipsire ilegalã de libertate urmatã de moartea victimei. În noiembrie anul trecut, dupã ce a ispãsit douã treimi din pedeapsã, a fost eliberat conditionat. Si mãicutele au iesit mai devreme din puscãrie. S-au retras si îsi continuã viata departe de ochii curiosi ai presei. Au circulat zvonuri cã fostul preot e gãzduit de o familie de credinciosi din satul Portari si cã acestia si-au transformat locuinta în casã de rugãciune. Reprezentantii Episcopiei infirmã însã, acest lucru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.