spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
13-apr.-2024

Filtre și controale în stradă: aplicația EDAC, pusă în funcțiune și de polițiștii vasluieni

- Advertisement -
CONTROALE… Acțiunile au fost organizate în contextul aderării la spațiul Schengen și a implementării noii aplicații EDAC și au urmărit creșterea autorității poliției și asigurarea respectării legii.

PROGRES… Aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim a scos polițiștii vasluieni în stradă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, peste 130 de polițiști vasluieni au pus în funcțiune aplicația EDAC, cea cu ajutorul căreia se poate scana orice document de identitate și care poate oferi informații despre o persoană urmărită sau are vreo interdicție. În timpul acțiunii s-au instituit 12 filtre rutiere, fiind verificate peste 270 de autovehicule. Totodată, polițiștii au aplicat 119 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 61.000 lei. 

Aplicația EDAC presupune un sistem mobil de scanare ce permite accesarea bazelor de date operative ale Ministerului Afacerilor Interne, comparând în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date ce aparțin autorităților române cât și cele ce țin de spațiul Schengen. De această aplicație se bucură mai nou și polițiștii vasluieni care, în noaptea de 30 spre 31 martie, în intervalul 22:00-06:00, au acționat pe întreg teritoriul județului Vaslui. “Acțiunile au fost organizate în contextul aderării la spațiul Schengen și a implementării noii aplicații EDAC și au urmărit creșterea autorității poliției și asigurarea respectării legii prin prezența activă a polițiștilor, în vederea prevenirii activității infracționale și creșterea vizibilității elementului polițienesc, în zonele cu risc criminogen ridicat. Totodată, prin desfășurarea acțiunilor s-a urmărit identificarea și tragerea la răspundere, atât a conducătorilor auto care se deplasează pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice, cât și a celor care încalcă legislația rutieră în vigoare, esențială fiind prevenirea și combaterea activităților infracționale. Astfel, cu ocazia celor 12 filtre rutiere instituite au fost controlate peste 270 de autovehicule, derulate peste 270 de testări alcoolscopice și 20 de testări cu aparatul din dotare pentru depistarea consumului de substanțe interzise, fiind reținute 2 permise de conducere, 3 certificate de înmatriculare și ridicate 3 seturi de plăcuțe de înmatriculare. De asemenea, polițiștii au aplicat 119 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 61.390 de lei, fiind constatate, în flagrant delict, 3 infracțiuni din domenii diferite. Totodată, au mai fost verificate 24 de societăți comerciale și 16 agenți de pază, fiind efectuate verificări în două discoteci din localitățile Negrești și Vulturești”, a declarat Oana Șopu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Polițiștii vasluieni vor acționa în continuare, în vederea impunerii unui climat de disciplină și siguranță în rândul conducătorilor de autovehicule și combaterii tuturor faptelor antisociale.

Aplicația EDAC – operațională din 31 martie 2024

În contextul aderării României la spațiul Schengen a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate, ce îndeplinește mai ușor și rapid activitatea de legitimare și stabilire a identității, precum și verificarea în baze de date multiple. Toate structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu atribuții privind legitimarea și verificarea persoanelor (respectiv structurile de Poliție, Jandarmi, Imigrări, alături de Poliția de frontieră), au la dispoziție un nou mijloc electronic, dezvoltat pentru a face, printr-un proces automatizat, mult mai rapid, verificarea identității și a eventualelor mențiuni, în baza unui act de identitate. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au început să folosească aplicația EDAC, aplicație special dezvoltată cu acest scop, și o vor folosi, alături de celelalte structuri, pe dispozitive mobile sau tablete, atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituție sau la ghișeele destinate publicului. Utilizând aceste dispozitive mobile, se va realiza o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (cum ar fi cartea de identitate, pașaport, permis de ședere și altele). Procesul automatizat prin aplicația special destinată acestui scop compară datele prezentate cu cele existente în bazele de date și afișează imediat, alături de fotografia din bazele de date, și informații în cazul în care vorbim de o persoană urmărită sau care are vreo interdicție. În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. muie la militieni ,ies la treaba doar pentru a da amenzi ,ca asa au ordine ,au target lunar de amenzi si bonus la salar .futuvan gura ,cand prind cate un militian in civil il bat de se caca pe el

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.