spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
18-mai-2024

Final de săptămână printre stele: Dumitru Prunariu, oaspete de seamă la Bârlad! (FOTO)

- Advertisement -
MĂREȚ… Dumitru Prunariu a fost prezent la Bârlad, la invitația magistratului pensionar Nicolae Mihai, pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor vârstnice!

EVENIMENTE… Primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, a fost invitat de onoare, la sfârșitul săptămânii trecute, la evenimentele organizate de Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza”. Activitățile au fost dedicate Zilei Internaționale a persoanelor vârsnice. Au fost două zile de toamnă, pline de culoare, de energie, de magie și de emoții pentru bârlădenii care l-au întâlnit pentru prima dată pe mărețul cosmonaut! Bârladul a fost pur și simplu, două zile la înălțime, prin prezența oaspetelui special, care este pe cât de măreț, pe atât de modest . El este românul care a reușit performanța ca înainte de a împlini 30 de ani, să fie cel de-al 103-lea pământean care a ajuns printre stele, din cei 600 de cosmonauți ai planetei.

Primul eveniment s-a desfășurat în seara zilei de sâmbătă, 16 septembrie, la sediul Asociației „Elena Cuza”, când a avut loc sfințirea sculpturii în basorelief „Păstrați structura ortodoxă”, realizată la propunerea profesorului Dorin Filichi, precum și sfințirea bibliotecii. Cosmonautul Dumitru Prunariu a fost întâmpinat conform unui străvechi obicei românesc cu pâine și sare, la sediul Casei de ajutor reciproc a pensionarilor „Elena Cuza”.

Magistratul pensionar Nicolae Mihai a deschis evenimentul, evocând realizările și importanța asociației pentru comunitatea bârlădeană, la ceas aniversar : șaizeci și nouă de ani de activitate. Evenimentul s-a bucurat de prezența mai multor membri marcanți ai asociației, consilierilor din cadrul asociatiei, angajați, personalități ale urbei, profesori, preoți și autorități locale. Sfințirea troiței din incinta asociației, s-a realizat de către fostul protopop Vasile Lăiu și de preotul paroh al Bisericii „Sfântul Dumitru”, Răzvan Acostioaiei. La final, a fost un moment emoționant, în care președintele Nicolae Mihai, i-a oferit în semn de recunoștință și prețuire, lui Dumitru Prunariu, o plachetă jubiliară, monografia Casei „Elena Cuza”, revista casei, ajunsă la numărul 60, precum și alte cadouri de suflet, care să îi amintească de Bârlad și de toți cei care îl prețuiesc pentru performanța sa.

Astronautul Dumitru Prunariu a susținut conferința „Astăzi creăm viitorul”

Al doilea eveniment s-a desfășurat duminică, în sala Teatrului „Victor Ioan Popa” din Bârlad. Activitatea a debutat cu prezentarea celui de-al 60-lea număr al revistei Casei „Elena Cuza”, „Viața noastră”, revistă în care se regăsesc și două articole extrem de interesante despre marele și singurul astronaut român care a cucerit cosmosul. Apoi a urmat prezentarea „Explorarea pilotată a spațiului Cosmic, o aventură umană”, susținută de către astronautul Dumitru Prunariu. Cu această ocazie, el a vorbit numerosului public venit să îl cunoască, atât despre sentimentele, emoțiile care l-au încercat în momentele celebrei misiuni Soiuz 40, din cadrul programului spațial „Intercosmos”, la care a luat parte, cu 42 de ani în urmă (mai 1981), dar și despre antrenamentele dure pe care a fost nevoit să le parcurgă până să fie selecționat pentru misiune. La final, a abordat și tematica celor mai noi cercetări și evoluții în domeniul cosmic, dar a și răspuns la câteva întrebări adresate de cei prezenți în sala teatrului bârlădean, în număr mare. Un moment aparte, în cadrul conferinței, a fost acela al prezentării Bârladului, și chiar a prezentării clădirii Teatrului „V.I.Popa”, așa cum arată ele, văzute din cosmos. La final, Dumitru Prunariu a făcut fotografii cu admiratorii și le-a oferit autografe. Pe bună dreptate, putem afirma că, Bârladul a fost timp de două zile la înălțime, prin prezența invitatului special, Dumitru Prunariu, care este pe cât de măreț, pe atât de modest și care a reușit performanța ca înainte de a împlini 30 de ani, să fie cel de-al 103-lea astronaut din lume care a ajuns printre stele. Atmosfera a fost caldă, încântătoare, emoționantă, iar gazdele, organizatorii, președintele Nicolae Mihai și echipa organizatoare, de nota zece, atât pentru ideea minunată de a-l invita pe Dumitru Prunariu la Bârlad, cât și pentru organizarea impecabilă a celor două evenimente, în cinstea celor care ne sunt părinți sau bunici. 

Cine este Dumitru-Dorin Prunariu?

Românul Dumitru Prunariu este unul dintre cei 600 de cosmonauți ai planetei care au ajuns în spațiul cosmic și a precizat că a fost pasionat încă din copilărie de avioane, să înțeleagă cum zboară acestea sau de ce zboară. Dumitru Prunariu născut în 27 septembrie 1952, în Brașov, este primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiul cosmic 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, între 14 mai și 22 mai 1981.Dumitru Prunariu a participat la această misiune, alături de cosmonautul rus Leonid Popov și a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii și, la acea vreme, cel mai tânăr zburător în spațiul cosmic, după Iuri Gagarin. România intra în rândul celor nouă state care promovau capacitatea științifică în spațiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut. La 15 mai, Soyuz-40 s-a cuplat cu succes de complexul orbital Saliut-6 – Soyuz T-4, aceasta fiind deja în misiune de două luni și unde se aflau deja cosmonaușii sovietici Vladimir Kovalionok și Victor Savinîh. Timp de o săptămână, cei patru cosmonauți au lucrat la mai multe experimente științifice, au încercat să lărgească spectrul cunoștințelor în domenii diverse: astrofizică, fizică nucleară, tehnologie cosmică, biologie, biomedicină și medicină aeronautică. În acest timp, complexul spațial a înconjurat Pământul de 125 de ori, cu o viteză de 28.000 km/h. Cei patru cosmonauți vedeau răsăritul de 16 ori în ceea ce, convențional, se numește o zi pământeană și tot de atâtea ori treceau prin variații de temperatură de la +150 de grade Celsius la -150 de grade.

Dumitru Prunariu este de profesie inginer în aeronautică. A fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

De altfel, pe 14 mai, anul acesta, s-au împlinit 42 de ani de la celebra misiune Soiuz 40 din anul 1981, din cadrul programului spațial „Intercosmos”, la care a luat parte cosmonautul român!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Un escroc , n-a ajuns nimeni in spatiu , toate filmarile au fost facute in studiouri de film sau recent desene pe calculator. Informati-va , sunt multe filme pe platforme alternative ca rumble sau bitchute in care se vede minciuna cu aceste calatorii in spatiu … sunt povesti frumoase pentru controlul populatiei de la guvernul finantei mondiale sub a carui dictatura ne aflam de la infrangerea Germaniei in ultimul razboi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.