BANI… Curent electric pentru gospodãriile izolate, printr-un program ce are drept scop îmbunãtãtirea calitãtii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã. Proiectul prevede utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electricã ce va fi utilizatã în locuintele situate la cel putin 2 km fatã de reteaua de distributie a energiei electrice si renuntarea la combustibilii conventionali. Finantarea nerambursabilã, asiguratã de Administratia Fondului de Mediu este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare imobil aflat la o distantã de cel putin 2 km fatã de reteaua de distributie a energiei electrice.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionalã în administratia publicã, republicatã, Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodãriile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice. Cetãtenii si institutiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii, în termen de 10 zile de la data publicãrii, cãtre Ministerul Mediului, Administratiei Fondului de Mediu cu privire la eventuale modificãri ale ghidului de finantare. Programul are ca scop îmbunãtãtirea calitãtii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electricã ce va fi utilizatã în locuintele situate la cel putin 2 km fatã de reteaua de distributie a energiei electrice si renuntarea la combustibilii conventionali. Finantarea nerambursabilã, asiguratã de Administratia Fondului de Mediu este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare imobil aflat la o distantã de cel putin 2 km fatã de reteaua de distributie a energiei electrice. În termen de 3 zile lucrãtoare de la data publicãrii Ghidului de finantare, Ministerul Energiei va transmite cãtre Administratia Fondului de Mediu lista cu potentialii beneficiari. În maximum 2 zile de la împlinirea termenului prevãzut mai sus, Administratia Fondului de Mediu publicã Lista potentialilor beneficiari, precum și sumele aferente alocate, pentru care se pot depune cereri de finantare.Unitãtile administrativ-teritoriale care se regãsesc în lista transmisã de Ministerul Energiei, pot depune dosare de finantare dacã întrunesc cumulativ urmãtoarele criterii de eligibilitate: au acordul Consiliului local pentru participare în cadrul programului și derularea procedurilor de achizitie publicã pentru achizitionarea sistemelor fotovoltaice finantate, solicitã finantare doar pentru gospodãriile aflate pe raza teritorialã proprie, locuite permanent si pentru care existã acordul scris al detinãtorului privind participarea în program în conditiile prevãzute în ghid, nu are obligatii restante la bugetul de stat, la bugetul local si la Fondul pentru mediu, conform legislatiei nationale în vigoare.
Ce acte sunt necesare pentru întocmirea dosarului de finantare
Dosarul de finantare cuprinde cererea de finantare, în original, conform modelului prevãzut în ghidul de finantare. Aceasta se completeazã prin tehnoredactare si se semneazã de cãtre reprezentantul legal al solicitantului sau de cãtre împuternicitul acestuia, caz în care se va depune actul de împuternicire. De asemenea, dosarul trebuie sã cuprindã si certificat de atestare fiscalã privind plata obligatiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului, în original sau în copie legalizatã, valabil la data depunerii dosarului de finantare, certificat de atestare fiscalã privind obligatiile de platã cãtre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de cãtre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor Publice, în termen de valabilitate la data depunerii dosarului de finantare, în original sau în copie legalizatã, certificatul de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu, emis pe numele solicitantului de cãtre Autoritate, aflat în termen de valabilitate la data depunerii dosarului, în original sau în copie legalizatã, hotãrârea consiliului local privind acordul de participare în cadrul programului si derularea procedurilor de achiziție publicã pentru achiziționarea sistemelor fotovoltaice finanțate în cadrul programului, în original sau în copie conform cu originalul, acordul detinãtorului gospodãriei privind participarea în cadrul programului în condițiile prevãzute în ghid.
În cadrul unei sesiuni de finantare, solicitantul poate depune o singurã cerere de finanțare pentru toate gospodãriile cuprinse în lista potentialilor beneficiari. Pentru fiecare gospodãrie se poate obtine finantare o singurã datã. Dosarul de finantare se depune la Consiliul Judetean în raza teritorialã a cãruia se aflã solicitantul, paginat si opisat, într-un singur exemplar, în original, iar pe dosar se vor menționa numele si adresa completã a solicitantului, titlul programului. Consiliul judetean transmite dosarele de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu.
Materialul supus dezbaterii publice poate fi consultat accesând linkul urmãtor: http://www.mmediu.ro/articol/mm-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-ghidului-de-finantare-a-programului-privind-instalarea-de-sisteme-fotovoltaice-pentru-gospodariile-izolate-neracordate-la-reteaua-de-distributie-a-energiei-electrice/2797.