spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Firma care și-a bătut joc de Palatul Copiilor din Vaslui nu scapă de răspunderea penală. Reîncep audierile martorilor la Curtea de Apel Iași

- Advertisement -
ȘANSĂ… Cu ajutorul magistraților Curții de Apel Iași, Palatul Copiilor din Vaslui are o șansă să fie reabilitat.

ÎN CORZI… Achitată, în primă instanță, după ce a fost acuzată de înșelăciune, firma ieșeană care ar fi trebuit să se ocupe de reabilitarea Palatului Copiilor, inclusiv administratorii firmei, nu scapă de răspunderea penală. În apel, magistrații Curții de Apel Iași au admis cererile formulate de către procurori privind reaudierea unor martori și au respins cererea formulată de inculpați pentru administrrarea unei noi expertize grafoscopice. În 2008, o firmă ieșeană a reușit să câștige licitația de modernizare și consolidare a Palatului Copiilor. Numai că, în loc de reabilitare, Palatul Copiilor s-a ales cu o țeapă de aproape 14 miliarde de lei vechi. Ieșenii au considerat că proiectul de la Vaslui este un sac de bani pe care-l pot jecmăni așa cum își doresc. Conform procurorilor, au apelat inclusiv la metode de falsificare a documentelor cu care au ridicat, de la bancă, 1,5 miliarde de lei vechi, garanția de bună execuție pentru o lucrare pe care au lăsat-o în stadiu de ruină.

Ce nu au reușit magistrații vasluieni în ani de zile, posibil să reușească magistrații Curții de Apel Iași. Vorbim aici de tragerea la răspundere a societății ieșene care a plecat cu banii alocați reabilitării Palatului Copiilor dar și cu, conform procurorilor, banii pentru garanția de bună execuție. Astfel, la sfârșitul lunii martie, instanța a decis să admită cererea formulată de procuror privind readministrarea probei testimoniale prin reaudierea, în faza apelului, a unor martori, 11 la număr. Mai mult, judecătorii ieșeni au decis și să respingă cererea formulată de inculpați privind administrarea probei cu o nouă expertiză grafoscopică. Povestea modernizării Palatului Copiilor a lăsat un gust amar autorităților, dar și locuitorilor municipiului Vaslui. Licitația a fost câștigată de o firmă din Iași care a blocat, în scurt timp, lucrările, invocând probleme financiare. În 2010, Provas Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului, estima lucrările la 4,5 milioane lei, fără TVA. Licitația a fost câștigată de o firmă din Iași, contractul fiind semnat la finele lui 2011. Față de valoarea inițială, contractul a ajuns la 5,2 milioane lei, însă constructorul a spus că valoarea lucrărilor se ridică la 13 milioane lei, de trei ori mai mult față de ceea ce se estima inițial. De la finele anului 2011, după ce Ministerul Educației a spus că nu are bani pentru a termina lucrările, fostul Palat a ajuns în stadiu de ruină.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.