spot_img
38.5 C
Vaslui
13-iul.-2024
spot_img

Firmele «politice», notari si avocati – marii datornici la stat

- Advertisement -

35,04 milioane euro are Fiscul de recuperat de la societatile Termica si Apa Grup, primii doi mari datornici la bugetul de stat.

Fostele regii in topul debitorilor
Societatea de termoficare a acumulat datorii de 78,1 milioane de lei, in timp ce furnizorul de apa are de plata 68,9 milioane. Insumat este vorba de 147,1 milioane lei, in conditiile in care bugetul municipiului Botosani pe acest an s-a ridicat la 163,3 milioane, din acesti bani fiind achitate salariile, fiind alocate fondurile pentru scoli si spitale, fiind asigurata subventia la caldura si asigurata cofinantarea la cateva proiecte. Tot in topul societatilor comerciale cu datorii uriase la bugetul de stat se numara si SC Moldopan SA, firma controlata de omul de afaceri Constantin Cuciureanu, care are de platit 8,3 milioane de lei. De asemenea, Romtranspetrol SA, care, potrivit site-ului oficial al acestei societati, detine 14 benzinarii in judetele Botosani, Suceava si Neamt, are de plata 1,87 de milioane de lei, PrisCom Univers SRL are de achitat 1,84 milioane de lei, SC Prompt Guard SRL – 1,55 milioane de lei. In acelasi top al datornicilor figureaza Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Ovine Popauti, cu 1,27 milioane de lei, MBB Leasing si MBB Constructii, cu 929.384 lei si, respectiv, 818.385 lei. Topul marilor datornici la bugetul statului este continuat de Conterm Construct SA, societatea desprinsa din Termica si care are de plata 789.129 lei.
Greu de executat
Cat priveste executarile silite, in cazul societatilor Termica si Apa Grup, lucrurile stau diferit fata de restul datornicilor, chiar daca cele doua au de plata la bugetul statului 35 de milioane de euro. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani spun ca exista sechestru asigurator doar pe anumite bunuri, care nu sunt in domeniul public. „La Termica si Apa Grup s-au pus sechestre, insa  doar pe bunurile care sunt in proprietatea privata a firmelor si nu pe domeniul public. Peste 90% din elementele patrimoniale pe care le-au avut in folosinta au fost din domeniul public al Consiliului Judetean, in cazul societatii Apa Grup, si al Consiliului Local, in cazul societatii Termica”, a mai spus directorul general al DGFP Botosani. (Razvan Sauciuc)

Avocati si notari printre marii datornici
Si botosanenii care practica profesii liberale sau sunt persoane fizice autorizate ce desfasoara diverse activitati economice au ajuns la sume destul de mari de plata la bugetul statului. Potrivit reprezentantilor DGFP, sunt sase persoane, trei din Botosani si cate una din Flamanzi, Dorohoi si Sulita, care au datorii de peste 100.000 de lei. Primul loc in top este ocupat de Maria Cuciureanu, cu 515.814 lei. Printre persoanele aflate in topul datornicilor se numara notari, avocati si oameni de afaceri. „In lista datornicilor la bugetul statului, figureaza si un notariat. Este vorba de Lili Bobu, cu 81.539 lei”, a mai afirmat Radu Turcanu.

„Operatorii economici, persoane juridice care inregistreaza cele mai mari obligatii restante la bugetul general consolidat al statului sunt Termica, Apa Grup, Moldopan, Coros si Primaconf Saveni. Cu Coros suntem in litigiu in instanta si asteptam sa vedem ce se va intampla cu acel debit. impotriva firmelor cu datorii la bugetul statului este inceputa executarea silita. Prima masura a fost somatia, dupa care poprirea conturilor, iar acolo unde au avut elemente patrimoniale in proprietate privata s-a pus sechestru asigurator”, Radu Turcanu, directorul executiv DGFP

Topul datornicilor persoane juridice

Denumire contribuabil Suma restanta
1. SC Termica SA 78.187.616 lei
2. SC Apa Grup SA 68.999.311 lei
3. SC Moldopan SA 8.301.894 lei
4. SC Coros SRL 7.726.167 lei
5. SC Primaconf SRL Saveni 2.567.711 lei

Topul datornicilor persoane fizice

Denumire contribuabil Suma restanta
1. Cuciureanu Maria 515.814 lei
2. Berescu Doina 172.095 lei
3. Puscasu Constantin 158.168 lei
4. Condrea Ionel 134.894 lei
5. Roman Dumitru 107.189 lei

evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.