spot_img
spot_imgspot_img
18.8 C
Vaslui
26-mai-2024

Firmele care nu raportează în sistemul e-Factură sunt mai predispuse controalelor ANAF

- Advertisement -

ÎN VIZOR… Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF ) își intensifică lupta împotriva evaziunii fiscale, adăugând neîndeplinirea obligației de raportare a facturilor în sistemul e-Factură ca un criteriu principal în analiza de risc pentru selecția firmelor destinate controlului. Această mișcare este parte a unei strategii mai ample de digitalizare și eficientizare a colectării fiscale.

Cu începere de la 1 ianuarie, firmele sunt obligate să transmită facturile emise și în sistemul e-Factura în termen de cinci zile lucrătoare, o măsură care își propune să simplifice procesele fiscale și să reducă evaziunea. În ciuda unei perioade de grație inițiale până la 31 martie, ulterior extinsă până la 31 mai, în care amenzile pentru nerespectarea acestei obligații au fost suspendate, ANAF a ales să trimită notificări de atenționare firmelor care nu s-au conformat. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a evidențiat că, în pofida suspendării temporare a sancțiunilor, peste 32.000 de firme nu au utilizat sistemul e-Factură, deși ar fi trebuit, bazându-se pe datele înscrise în deconturile de TVA. Pentru a contracara acest fenomen, ANAF utilizează informațiile din e-Factură pentru a corobora datele fiscale ale companiilor. Această strategie este sprijinită de utilizarea altor instrumente digitale, precum cloud-ul fiscal. Cu începere de la 1 iulie, facturarea clasică va fi înlocuită complet de sistemul e-Factură.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Statul este cea mai mare jigodie. Biruri peste biruri și multe obligații. Și ultimul PFA este obligat să-și achiziționeze cel puțin un calculator, o imprimantă și un program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.