1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Fizicienii dau nãvalã la Vaslui

- Advertisement -

INVAZIE Judetul Vaslui va gãzdui în perioada 5-10 aprilie peste 700 de oaspeti de seamã din toatã tara, care vor ajunge în urbea noastrã pentru a lua parte la etapa nationalã a Olimpiadei de Fizicã. Toate locurile posibile de cazare au fost imobilizate pentru acest eveniment. De la hoteluri, pensiuni si internate scolare, totul este ocupat. Aviz turistilor, care vor sã vinã în Sãptãmâna Mare la Vaslui: nu vor avea unde sã se cazeze.

Municipiul Vaslui va fi gazdã timp de câteva zile pentru cei mai buni elevi din tarã la disciplina lui Ampere, copii pentru care teoriile lui Einstein, Arhimede sau Newton nu reprezintã o necunoscutã, ba mai mult, au reusit sã le descifreze si sã le înteleagã cu usurintã. Nu mai putin de 634 de scolari dornici sã ajungã sã facã parte din lotul national si sã participe, implicit, la etapa internationalã a Olimpiadei de Fizicã ce va avea loc într-o tarã exoticã si cu o culturã total diferitã de a României, în India, în perioada 4-13 iulie 2015, vor lua cu asalt Vasluiul. Ei nu vor veni singuri, ci însotiti de 60 de profesori de Fizicã din toatã tara. Pentru a primi oaspetii cât mai frumos cu putintã s-au mobilizat într-un efort comun Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Consiliul Judetean, Consiliul Local si Primãria, dar si mai multi sponsori, în speranta cã fizicienii se vor simti ca acasã. Chiar dacã cea mai bunã variantã de cazare ar fi fost cãminele de la liceele din Vaslui, numãrul mare de participanti i-a determinat pe organizatori sã se orienteze si cãtre mai multe pensiuni si hoteluri. Astfel, aproximativ 300 de elevi vor fi cazati la internatele de la Liceul „Stefan Procopiu” si Liceul Tehnologic „ Ion Mincu”, pentru restul fiind prevãzutã cazarea la hotelurile si pensiunile din oras si din zonele limitrofe. În momentul de fatã se fac îmbunãtãtiri la internatele celor douã cãmine, astfel încât conditiile oferite sã fie cât mai bune. În ceea ce priveste masa, lucrurile s-au stabilit. „Oaspetii vor mânca la cantinele celor douã licee. Cel putin masa de prânz va fi consumatã cu sigurantã, de toatã lumea, exclusiv la cantinele celor douã unitãti de învãtãmânt. În ceea ce priveste micul dejun si cina, elevii care vor fi cazati la hoteluri si pensiuni vor lua cele douã mese la restaurantul localului care îi gãzduieste”, a declarat Irina Dumitrascu, inspector la disciplina Fizicã. În cele din urmã, efortul pe care administratia localã si cea judeteanã îl vor face concomitent cu Ministerul Educatiei si inspectoratul scolar va fi rãsplãtit. Dincolo de faptul cã pentru cinci zile Vasluiul va deveni centrul unde se vor aduna laolaltã toti fizicienii din tarã, câstigând astfel un plus de imagine, întreaga comunitate va avea într-o oarecare mãsurã de câstigat de pe urma prezentei acestor tineri, atât liceele care se îngrijesc de cele douã internate, dar si proprietarii hotelurilor si pensiunilor care îi vor gãzdui si, nu în ultimul rând, micii comercianti vasluieni, iar lista poate continua.

Micii fizicieni vor fi sãrbãtoriti

Cei 634 de elevi, dar si profesorii lor însotitori vor avea parte în timpul pe care îl vor petrece la Vaslui de mai multe surprize. Inspectoratul a realizat deja un program cu activitãti, special organizate pentru micii fizicieni. Astfel, acestia vor avea parte de douã excursii, una la Bârlad, care se va organiza miercuri, 8 aprilie, si încã o excursie în fosta capitalã a Moldovei, la Iasi, care va fi organizatã joi, 9 aprilie. De asemenea, pentru ocuparea timpului liber cât mai constructiv, dar si pentru crearea unei stãri de bunã dispozitie, în program sunt prevãzute si alte evenimente. „În fiecare searã vor fi organizate activitãti culturale împreunã cu elevii si cadrele didactice din Vaslui. Joi va fi organizatã o searã festivã atât pentru profesori, cât si pentru elevi.”, a mai declarat Irina Dumitrascu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.