spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

FLORESTI, SITUATIE INCERTÃ.

- Advertisement -

Punct de vedere

În articolul apãrut în ziarul “Vremea Nouã” joi, 7 aprilie 2011- “Satul care apartine de douã comune “ au apãrut mai multe informatii neadevãrate si rãuvoitoare. Dorim sã clarificãm câteva lucruri.

1. În primul rând satul Floresti nu a apartinut de comuna Al. Vlahutã înainte de reorganizarea administrativã din 1989(Legea nr.2/1989), ci a apartinut comunei Poienesti din 1968. În mai 1989 într-adevãr s-a desfiintat comuna Poienesti majoritatea satelor fiind înglobate în comuna Laza, iar Fundu Vãii la comuna Gherghesti si Floresti la comuna Al. Vlahutã. Dupã Revolutie, în 22 ianuarie 1990 s-a dat Decretul Lege nr.38 din care citãm: „Prin Legea nr. 2/1989, adoptatã în timpul fostului regim dictatorial, au fost desfiintate în mod nejustificat si abuziv, ignorându-se vointa cetatenilor, peste 300 comune si un mare numar de sate cu adanca traditie in istoria tãrii, aducându-se grave prejudicii desfãsurãrii vietii si muncii cetãtenilor”. Prin acest Decret Lege s-a abrogat Legea nr.2/1989 si s-a revenit la legea nr.2/1968, comuna Poienesti reconstituindu-se legal în ianuarie 1990. Dar fãrã satele Fundu Vãii si Floresti deoarece primãriile comunelor în care au fost înglobate aceste douã sate nu au dorit sã mai înapoieze actele satelor si au continuat neconform legii sã le administreze. În 2002 problema cu satul Fundu Vãii s-a rezolvat, acesta revenind la comuna de drept, la Poienesti. Din vechime Floresti a apartinut de ocolul Racovei, tinutul istoric al Vasluiului. La 1774 Mãnãstirea Floresti înglobeazã Laza, iar la sfârsitul secolului si Poienesti, iar din 1812 si trupul de mosie Florentina. În 1864 Floresti devine comunã. Din 1887 înglobeaza satele Dealul Secãrii, Poienesti Deal si Fundu Vãii iar din 1968 comuna Floresti se desfiinteazã, Florestiul trecând cu toate satele la comuna Poienesti. Asa cã istoric vorbind ori Poienestiul a apartinut de Floresti ori Florestiul de Poienesti. Chiar si din punct de vedere etnografic satul Floresti este singurul de pe valea Similei în care se gaseste vãlãretul de Anul Nou asa cum e în Poienesti si în satele de pe valea Racovei.

2. S-a afirmat în articolul amintit cã Poienesti ar fi comuna de gradul I. Pentru aceasta ar trebui sã numere peste 5000 de locuitori însã nu poate fi nicidecum cazul. În prezent comuna Poienesti este comuna de gradul III, recunoscundu-i-se o populatie de aprox. 2400 de locuitori, adicã fãrã satul Floresti.

3. Referitor la problema banilor care se cuvin satului Floresti, acestia sunt calculati si directionati cãtre comuna Al. Vlahutã de cãtre Directia de Finante si Consiliul Judetean. Avem rugãmintea sã nu se mai dezinformeze populatia satului Floresti cum cã banii ar veni la Primãria Poienesti si sunt folositi în alte scopuri, nu este adevãrat.

4. S-a mai afirmat cã Primaria Poienesti nu doreste clarificarea situatiei. Asa cum a declarat în articolul precedent domnul primar, Primãria Poienesti a organizat în 2005 un referendum, singura cale legalã de a se reglementa apartenenta administrativã a unui sat, din care a rezultat vointa cetãtenilor de a nu trece satul Floresti la comuna Al. Vlahutã. Vointa cetãtenilor din Floresti este împartitã; unii vor la Poienesti, altii vor la Al. Vlahutã. Din 89 au avut autobuz Floresti-Bârlad (41 km prin Al. Vlahutã) si au avut acces mai usor pânã la primãria Al. Vlahutã(la aprox. 18 km de Floresti) si s-au obisnuit oarecum. De anul trecut au la dispozitie si autobuz Floresti – Vaslui(26 km prin Poienesti) pe drum asfaltat recent, pânã la Primãria Poienesti având 9 km. Tot anul trecut când s-au actualizat limitele comunelor au existat presiuni pentru a se semna limita comunei Poienesti cu Al. Vlahutã cu teritoriul satului Floresti încadrat în comuna Al. Vlahutã ceea ce ar fi însemnat înstrãinarea ilegalã a mai bine de o treime din suprafata comunei Poienesti. „Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ferit sã fac aceastã ilegalitate cu toate cã au existat presiuni. Acum putem vedea cã nu trebuie sã ne jucam cu legea, dovadã cã actiunea intentatã de Primaria Al. Vlahutã împotriva Primãriei Poienesti a fost ieri respinsã, Instanta actionând conform legii în dosarul 4943/89/2010. Pãcat cã Primãria Al. Vlahutã cheltuie bani cu asemenea demersuri, stiind prea bine ce spune legea. Noi suntem deschisi pentru a organiza un nou referendum si pânã atunci trebuie clarificatã situatia aceasta din care cel mai mult au de pierdut, nu eu sau primarul din Al. Vlahutã, ci cetãtenii satului Floresti. “

Primarul Comunei Poienesti, Stanciu Constantin

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.