spot_img
21.6 C
Vaslui
18-iul.-2024
spot_img

Focar de Covid la Spitalul Murgeni: în jur de 70 de pacienti si cadre medicale s-au infectat!

- Advertisement -

RELAXARE CU BUCLUC… Spitalul Orãsenesc Murgeni, unde existã o sectie de psihiatrie cu peste 106 pacienti si circa 75 de salariati, a devenit un focar Covid-19. Deocamdatã, persoanele depistate pozitiv la testul PCR sunt asimptomatice, doar 12 pacienti ajungând cu forme medii si grave la spitalul din Bârlad. Pacientul zero, care a adus infectia cu virusul SARS-CoV-2 în spital, este un cadru medical ce a fost în luna august în concediu la mare si s-a întors infectat, dar asimptomatic. Relaxarea din concediu si socalizarea de pe litoralul românesc, fãrã nicio urmã de respectare a regulilor sanitare, a dus la izbucnirea acestui focar de Covid-19. În aceste momente sunt în spital 61 de pacieni pozitivati, dar asimptomatici. Au fost testati toti cei 75 de salariati ai spitalului, iar în urma primelor rezultate, 8 sunt pozitivi, 18 negativi iar 49 sunt încã în asteptarea rezultatului. Pacientii asimptomatici, depistati pozitiv, cu tot cu personalul sanitar depistat la fel, pozitiv, sunt izolati într-un pavilion, ceilalti pacienti care sunt testati dar nu au primit încã rezultatul testului, sunt izolati în alt pavilion, cu tot cu cei 49 de salariati care si ei asteaptã testarea, iar cei care nu au fost infectati sunt izolati si ei într-un alt pavilion. „Norocul nostru este cã suntem un spital pavilionar, astfel am putut asigura izolarea si traseele distincte de circulatie, pentru a evita infectarea tuturor celor 106 pacienti si 75 de salariati”, a spus managerul spitalului Ionel Carp.

Focar de Covid la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde s-au îmbolnãvit atât angajati, cât si peste jumãtate din numãrul de pacienti. Totul a plecat de la o persoanã angajatã a spitalului din Murgeni, care a fost plecatã în concediu pe litoral, iar la întoarcere nu s-a testat si a infectat mai multe persoane – pacienti si salariati. Focarul a fost descoperit pe 25 septembrie când, dupã ce a fost depistatã pozitiv persoana venitã din concediu, au început testãrile PCR pentru contactii ei directi. Pe 25 septembrie, dintre persoanele contacte directe cu pacinetul zero, 6 au fost pozitive, iar pe 26 septembrie, testele fãcute la aproape toti contactii au arãtat pozitiv la încã 59 de pacienti.

„Focarul a izbucnit pe 25 septembrie, când un bolnav de la noi a fost depistat pozitiv. Dupã o anchetã fãcutã de DSP Vaslui cu epidemiologul nostru, s-a descoperit cã principala sursã de infectare a fost un salariat asimptomatic. Din 106 pacienti, s-au testat 6 pacienti pe 25 septembrie, pe 26 septembrie s-au testat si restul de contacti si au iesit 59 pozitivi. I-am separat pe cei pozitivi într-un izolator. Acum, dintre cei pozitivi, 12 sunt la spital la Bârlad, pentru cã au început sã prezinte simptome. La ora actualã am 61 de pacienti pozitivi asimptomatici. Avem 13 negativi si 36 sunt în asteptarea rezultatelor testului PCR. Din rândul personalului, a celor 75 de cadre , au fost toti testati, iar 8 au iesit pozitivi, 18 sunt negativi si 49 sunt în asteptatea rezultatului. Momentan, spitalul este împãrtit în trei si este un mare noroc cã am avut spitalul pavilionar. Tot personalul, în urma anchetei epidemiologice, s-a decis ca sã se lucreze în sectia de pozitivi, iar ceilalti au decis sã rãmânã în unitate”, a precizat Ionel Carp, managerul spitalului din Murgeni.

Cadrele medicale care sunt acum alãturi de pacientii asimptomatici, dar si cele de la celelalte pavilioane, au costume de protectie asigurate, dezinfectanti, mãnusi si, alãturi de medici, fac vizite bolnavilor din douã în douã ore. Dupã care, la fiecare douã ore, se face un raport de gardã. „Se face la fiecare vizitã control vizual, pentru cã sunt peste 100 de pacienti si, dacã se costatã vreunul cã este cu simptome, imediat este trimis la Bârlad, la spital. Avem o colaborare foarte bunã cu spitalul din Bârlad, le multumesc tuturor cadrelor medicale de acolo, pe aceastã cale, avem colaborare bunã si cu ambulanta. Sperãm sã trecem cu ajutorul Domnului, peste aceastã încercare si sã revenim la normal”, a precizat managerul Ionel Carp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.