Focar de pestã porcinã pe douã fonduri de vânãtoare din judet!

CONFIRMARE… Dacã initial a fost doar o suspiciune, iatã cã Institutul de Diagnostic si Sãnãtate Animalã a confirmat prin buletin de analizã în data de 19 octombrie, rezultatul pozitiv în ceea ce priveste detectia virusului pestei porcine africane în judetul Vaslui. Confirmarea este pentru un mistret de sex masculin în vârstã de 6 luni, vânat pe raza Fondului de Vânãtoare nr. 42 Bârlad, municipiul Bârlad si pentru doi mistreti gãsiti morti în satul Chircesti comuna Miclesti, pe raza Fondului de Vânãtoare nr. 46 Brãdicesti (apartinând Ocolului Silvic Dobrovãt Iasi). Autoritãtile sanitar veterinare au întocmit un plan de mãsuri pentru combaterea pestei porcine africane.

La solicitarea DSVSA Vaslui, Institutia Prefectului – judetul Vaslui a convocat în data de 19 octombrie, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor si a zoonozelor la nivelul judetului Vaslui, care a aprobat Planul de mãsuri în confirmare pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreti – Fondul de Vânãtoare nr. 42 Bârlad, judetul Vaslui si Planul de mãsuri în confirmare pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreti – Fondul de Vânãtoare nr. 46 Brãdicesti. S-au aplicat mãsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operational pentru Pestã Porcinã Africanã la mistreti si planul de mãsuri specific acestei situatii.

„Întrucât mistretul reprezintã un potential rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, ceea ce poate duce la transmiterea prin diversi vectori la porcii domestici din gospodãriile populatiei, facem apel din nou, pe aceastã cale la cetãteni, crescãtorii de porcine, sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodãriile proprii sau în situatia în care apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Având în vedere evolutia virusului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, DSVSA Vaslui împreunã cu Institutia Prefectului – judetul Vaslui face un apel cãtre Directia Silvicã, A.J.V.P.S. si Asociatiile de Vânãtori, cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virusului si recomandã sã se respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente. Orice suspiciune de boalã trebuie comunicatã de urgentã medicului veterinar sau autoritãtilor publice locale. Numãrul de telefon al Call Center-ului A.N.S.V.S.A. este: 0800.826.787, adresa de e-mail: [email protected], iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanentã numãrul de telefon este 0235.421 121, fax 0235 421.278, e-mail: [email protected] si poate fi apelat de cãtre cetãteni, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.”, se precizeazã în comunicatul trimis de la Prefectura Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ