spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Focar de pestă porcină: sătenii au aruncat porcii morți pe câmp sau au băgat carnea în congelatoare!

- Advertisement -
GRAV… Unii săteni s-au ferit să aducă la cunoștința autorităților faptul că le mor animalele în cotețe, gândind că acestea vor lua măsuri ferme, la fel ca în cazul altor focare.

ACUZAȚII… Situație încurcată la Valea Grecului, unde mai multe persoane au reclamat faptul că unor consăteni le-au murit în gospodării mai mulți porci, însă aceștia au ascuns zile la rând situația de autorități, temându-se ca nu cumva să vină veterinarii să le sacrifice toate animalele de prin cotețe. Un sătean a anunțat la un moment dat autoritățile și, în urma analizelor făcute, DSVSA a confirmat focarul de peste porcină de la Valea Grecului, în cazul unei singure gospodării. Cu toate acestea, oameni serioși din comună susțin că situația e mult mai complicată. “Știu sigur că măcar 10 porci au murit și s-a ascuns acest lucru. Unii au tăiat animalele afectate de pestă și au băgat carnea prin lăzi frigorifice, iar alții au aruncat animalele moarte pe câmp. Eu pot coopera cu autoritățile sanitare, să le spun despre ce e vorba”, spune localnicul care a sesizat situația.

Unii săteni s-au ferit să aducă la cunoștința autorităților faptul că le mor animalele în cotețe, gândind că acestea vor lua măsuri ferme, la fel ca în cazul altor focare. Frica lor era să nu vină veterinarii și să le sacrifice și ceilalți porci de prin gospodării, ca o măsură radicală de stoparea a pestei porcine africane. O soluție greșită, întrucât virusul a fost lăsat astfel să se răspândească. Cei care au reclamat situația spun că animalele moarte ar fi fost fie aruncate, pe un câmp, undeva în nordul localității Valea Grecului, fie, unele, tăiate și băgate în congelatoare pentru consum. Primul cetățean care a reclamat situația a relatat: “Eu am fost sunat de mai multe persoane, care fie lor sau apropiaților, le-au murit aceste animale. Personal, știu de vreo 10 cazuri. Unii mi-au spus că au tăiat animalele și le-au pus în lăzi frigorifice, pentru consum, dar alții, care au găsit porcii morți, au spus că au dus hoiturile în zona pe care noi aici, local, o numit Valea Duzii. Și le-au arucat pe câmp. E ceva îngrozitor. Autoritățile ar trebui să facă verificări acolo, pentru că dacă animalele moarte sunt aruncate la întâmplare, apoi virusul e foarte simplu să ajungă peste tot. Trebuie ca autoritățile să vorbească cu aceste persoane. Atâtea zile în care s-a ascuns pesta porcină africană din sat, ne fac pe noi, cei din toată comuna, să stăm cu grijă”, spune cel care a sesizat primul situația de la Valea Grecului.

DSVSA a confirmat focarul de la Valea Grecului, dar doar pentru animalele dintr-o gospodărie

Autoritățile sanitar-veterinare au făcut precizări publice în acest caz, confirmând focarul de peste porcină din localitatea Valea Grecului, comuna Duda Epureni. “În data de 20.08.2021, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză, un caz de pesta porcină Africană la porcii domestici dintr-o gospodarie aflată pe raza localității Valea Grecului, comuna Duda Epureni, județul Vaslui. După confirmarea diagnosticului, la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectul Marcel Lăudatu a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor – județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în suspiciune la porcii domestici”, a comunicat directorul executiv al DSVSA Vaslui, Cornel Achiricioae.

Apelul autorităților sanitar-veterinare

“Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificari în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic. Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui și Instituția Prefectului fac un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virsului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor. Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină Africană. Vom reveni cu comunicate ulterioare în funcție de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București”, a precizat directorul executiv, Cornel Achiricioae.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.