spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Fondatorul WikiLeaks e liber, dar rămâne monitorizat

- Advertisement -

Julian Assange va fi anchetat în libertate, a decis ieri o instanţă din Londra. Eliberat aseară, jurnalistul riscă să lupte însă pe două fronturi, SUA pregătind acuzaţii de spionaj împotriva lui

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis ieri eliberarea condiţionată a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, respingând apelul formulat de Parchetul britanic la decizia de punere în libertate a australianului, luată marţi de un tribunal londonez.

Assange a fost eliberat aseară, după achitarea unei cauţiuni în valoare de 283.000 de euro şi va fi nevoit să poarte tot timpul o brăţară electronică pentru a facilita monitorizarea de către poliţie. Magistraţii de la instanţa superioară au mai modificat şi restricţiile de circulaţie impuse acestuia, mai exact ora după care Assange nu mai are voie să iasă din casă, precum şi condiţiile în care el trebuie să se prezinte la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Jurnalistul se va retrage la o vilă situată la circa 200 de kilometri de Londra, unde, cel mai probabil, va petrece şi Crăciunul. Reşedinţa situată pe un domeniu de 240 de hectare aparţine lui Vaughan Smith, fost ofiţer în armata britanică, în prezent corespondent de război. Smith mai este şi unul dintre fondatorii clubului de presă „Frontline”, unde, de altfel, Assange s-a şi adăpostit înainte de a fi arestat pe 7 decembrie.

Americanii nu cedează

Avocaţii lui Assange se tem însă că o nouă acţiune în justiţie ar putea fi deschisă împotriva jurnalistului australian, pe lângă cea intentată de autorităţile suedeze pentru suspiciunea de viol.

Cotidianul „New York Times” a scris, în urmă cu două zile, că procurorii americani caută dovezi clare care să susţină acuzaţii de spionaj împotriva fondatorului WikiLeaks.

Mai concret, procurorii SUA vor să afle dacă Assange l-a încurajat sau l-a ajutat în vreun fel pe analistul militar Bradley Manning, suspectat că ar fi sustras cele aproximativ 250.000 de telegrame şi le-ar fi pus apoi la dispoziţia jurnalistului australian.

Manning ar fi mărturisit în timpul audierilor că, în timp ce descărca documentele clasificate, a ţinut tot timpul legătura cu Assange, comunicând pe un canal on-line criptat. Mai mult, mai susţine Manning, fondatorul WikiLeaks i-a pus la dispoziţie un server special pentru a încărca apoi telegramele diplomatice.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.