-4.4 C
Vaslui
09-feb.-2023

Forțat de Garda de Mediu și de prefect, primarul Bârladului decolmatează canalele mizerabile de pe „Cacaina”! (FOTO)

- Advertisement -
AM AVUT DREPTATE… Primarul Boroș, forțat de Garda de Mediu la solicitarea cetățenilor,, a ziarului Vremea Nouă și a prefectului județului Vaslui, a „spart” pușculița și va curăța mizeria din Cacaina!

DECI, SE POATE!… Bârlădenii din Cartierul Munteni sunt la un pas să scape de mirosul și mizeria canalului deschis de pe strada Învățăturii ! După ce oamenii s-au revoltat, iar ziarul Vremea Nouă le-a susținut apelul public către autoritățile locale, iată că astăzi, 27 aprilie, CLM Bârlad va aproba în ședința publică, o sumă de peste 200.000 de lei cu care SC Aquavas SA – Sucursala Bârlad, va curăța și reabilita canalul, cu surse proprii. Demersul cetățenilor bârlădeni a fost susținut inclusiv de prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, care a reacționat de fiecare dată când cetățenii și-au arătat nemulțumirea, trimițând la fața locului inspectorii gărzii de mediu. Aceștia au constatat că cele sesizate se confirmă și au avertizat Primăria Bârlad și pe primarul Dumitru Boroș, că dacă nu rezolvă în termenul acordat de Garda de Mediu decolmatarea canalelor de pe pârâul Valea Seacă, zis Cacaina, amenzile vor fi substanțiale! Și, minune, chiar se poate!

La începutul acestei luni, în cotidianul Vremea Nouă am prezentat un caz incredibil de indiferență a autorității locale față de cetățenii din zonele prin care trece pârâul Valea Seacă, zis, pe bună dreptate „Cacaina”. Mirosuri urâte, murdărie și risc de inundații! Cu asta se confruntă locuitorii municipiului Bârlad din zona Munteni și în zona Centrală, acolo unde „Cacaina”, a fost lăsată de izbeliște de autoritățile locale, necurățată de ani de zile și cu tuburile canalelor deschise înfundate. Mai precis, de când a demisionat fostul primar Titi Constantinescu! Adică din anul 2014! Oamenii s-au strâns la fața locului și și-au spus nemulțumirile, mai ales că altă soluție nici nu mai au, de vreme ce au adus situația în atenția primarului Dumitru Boroș de mai multe ori, inclusiv în cele două campanii electorale ale acestuia. Vă reamintim că primarul Dumitru Boroș le-ar fi spus pe șleau oamenilor că, în campania electorală, le-a spus lucruri care nu ar fi trebuit „crezute”. „Am zis eu că fac decolmatare?? Și tu chiar ai crezut?”, ne-a precizat o colegă de partid cu primarul Boroș, Maria Enea, care locuiește în zona cu mizeria la nas! Garda de Mediu Vaslui a fost imediat sesizată de prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, iar în ziua următoare inspectorii de mediu au trecut la verificări. Care s-au dovedit a fi reale, oamenii având perfectă dreptate în situația relatată! Garda de mediu a somat Primăria și Aquavas, stabilind termene clare, de a decolmata canalele mizerabile și care sunt surse clare de infectare a cetățenilor.

Se rezolvă! Se decolmatează canalul de pe strada Învățăturii!

În ședința de astăzi a CLM Bârlad, pe ordinea de zi figurează proiectul de hotărâre care stabilește că SC Aquavas – Sucursala Bârlad va executa decolmatarea canalului de pe strada Învățăturii – zona Munteni, alocând 200.349,41 lei cu TVA pentru lucrări. SC AQUAVAS SA Vaslui, sucursala Bârlad, în calitate de administrator a sistemului de alimentare cu apă și a celui de canalizare a întocmit și înaintat spre aprobare documentația tehnică conform normativelor tehnice în vigoare (proiect tehnic si un deviz estimativ), pentru executarea lucrărilor de reabilitare canal deschis, str.Învățăturii, din Bârlad, ce presupune: curățare manuală de nămoluri umede publice nevizitabile, aproximativ 270mc; curățare manuală teren de iarbă și buruieni; degajare teren de corpuri străine, cosire buruieni; săpat, încărcat și transportat manual, aproximativ 180 tone; spargere și desfacere beton îmbrăcăminte carosabilă pentru pozare conducte, aprox.8mc; montare plase sudate la înălțimi mici, aprox.412kg; montare de cofraje din scânduri pentru turnarea betonului, aprox.80mp; preparare și turnare beton Bl50, aprox.47mc. „Lucrările descrise mai sus sunt estimate, în vederea execuției în regie proprie de către SC AQUAVAS SA Vaslui, Sucursala Bârlad, la valoarea totală de 200.349,41 lei cu TVA.

Situația existentă găsită de Garda de Mediu și Aquavas-Sucursala Bârlad

În prezent, evacuarea apelor pluviale din zona de Nord a municipiului Bârlad, se efectuează prim intermediul canalului deschis care urmează traseul străzii Învataturii – Puișor, care se descarcă în Bazin Retenție 1, Dragostei. Pentru evacuarea corectă a apelor pluviale din zona supusă studiului, precum și pentru protejarea mediului înconjurător, municipalitatea a hotărât să înceapă procedura de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare a canalului deschis existent. Canalul deschis care se întinde pe partea stângă a străzii Învățăturii pe o lungime de 1670 m, este parțial dalat cu placi de beton. Lungimea totală a podețelor ce sunt executate peste canalul deschis este de 54m.

„Din datele culese de la operatorul sistemului de canalizare și de la autoritatea contractantă, întreținerea acestui canal deschis de evacuare ape pluviale nu s-a mai efectuat din anul 2014. Obiectul prezentului proiect îl constituie curățirea si reabilitrea acestui canal de scurgere ape pluviale de partea vegetală, diverse gunoaie, arbuști, depuneri mâloase care s-au adunat în timp, consolidarea surpărilor de maluri de pământ și de beton.”, a precizat în proiectul de hotărâre unde a depus documentația privind executarea decolmatării pârâului Valea Seacă și a canalului aferent, ing. Cătălin Buzincu, directorul sucursalei Bârlad, a SC Aquavas SA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.