Fosta firmă a primarului, contracte de milioane de euro cu Primăria

Primăria Vicovu de Jos s-a transformat de ceva vreme într-un adevărat cuib de viespi, unde roiesc milioane de euro pentru investiţii în diferite proiecte. Derulate de administraţia locală, proiectele au, paradoxal pentru unii, firesc pentru alţii, un câştigător dinainte ştiut. Este vorba de firma SC Vicov Construct SRL Vicovu de Jos, care s-a abonat la contracte pe bani mulţi. Un singur amănunt frapează în toată această schemă: fostul acţionar şi administrator al firmei „câştigă tot” este actualul primar din Vicovu de Jos, Constantin Mutescu. Legal, acesta s-a retras din structura firmei, iar orice asociere a numelui său cu afacerile încheiate de Primăria Vicovu de Jos cu SC Vicov Construct SRL are doar aspecte de bănuială. Totuşi, poziţia lui Constantin Mutescu vizavi de contractele dintre fosta sa firmă şi primăria pe care o conduce este cel puţin dubioasă.

Pe site-ul Primăriei Vicovu de Jos nu există nici o declaraţie de avere a lui Mutescu, motiv pentru care i-am solicitat aceste date în scris, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes general. Adresa cu numărul 3.586 a fost înregistrată pe 11 august 2010 de Primăria Vicovu de Jos, dar până ieri, 15 septembrie, informaţiile solicitate nu au ajuns pe adresa cotidianului „Monitorul de Suceava”. În tot acest timp, primarul Mutescu s-a eschivat ba că are treabă, ba că e plecat din localitate, deşi datele puteau fi trimise foarte simplu prin mail sau fax. Concret, am vrut să aflăm în ce mod a renunţat Constantin Mutescu la acţiunile pe care le deţinea la SC Vicov Construct SRL pe 24 iunie 2008, adică după ce a fost ales primar al comunei, în favoarea unui anume Vasile Ţugui, tot din Vicovu de Jos. Este interesant de văzut dacă o firmă de o asemenea anvergură a fost cedată gratuit, ori a fost vândută pe bani grei, aspecte pe care Constantin Mutescu încearcă să le ascundă de ochii opiniei publice.

Ce licitaţii a câştigat Vicov Construct în mandatul lui Mutescu

Mandatul de doi ani şi câteva luni al primarului Constantin Mutescu s-a dovedit extrem de profitabil pentru fosta sa societate, pe care a înfiinţat-o în ianuarie 2003. Chiar dacă pe 9 iunie 2009, Tribunalul Suceava deschide procedura de insolvenţă în cazul SC Vicov Construct SRL pentru datorii către alţi parteneri de afaceri, în doar câteva luni firma reuşeşte să-şi revină miraculos. Pe 1 octombrie 2009, procedura de insolvenţă este închisă, iar firma revine la situaţia de dinainte. Vasile Ţugui, actualul administrator al societăţii, a explicat că s-a reuşit evitarea procedurilor de insolvenţă „printr-o înţelegere cu firmele la care aveam datorii”.

Asta face ca SC Vicov Construct SRL să poată participa la licitaţiile organizate de Primăria Vicovu de Jos pentru atribuirea unor lucrări de aproximativ 80 de miliarde de lei vechi, echivalentul a două milioane de euro.

Ambele proiecte sunt finanţate prin FEADR, prin măsura 3.2.2., iar atribuirea contractelor s-a făcut pe 23 decembrie 2009, cu două zile înainte de Crăciun.

Pentru primul dintre proiecte, „Reţele de canalizare şi alimentare cu apă”, Primăria Vicovu de Jos a pus la bătaie suma de 7.003.460 de lei, fără TVA, dar SC Vicov Construct SRL a reuşit să adjudece licitaţia cu 6.322.176 de lei, fără TVA, în detrimentul altor trei firme care au dorit să execute lucrările.

Al doilea proiect, ceva mai puţin bănos, va fi gestionat tot de fosta firmă a lui Constantin Mutescu. Proiectul „Modernizare drum comunal Remezău” a fost câştigat în urma unei licitaţii la care au participat alte două societăţi de profil. SC Vicov Construct SRL a oferit 854.193 de lei, fără TVA, în condiţiile în care suma alocată era de 981.000 de lei, fără TVA.

Suma pentru care a fost vândută Vicov Construct, subiect tabu

Noul administrator al SC Vicov Construct SRL, Vasile Ţugui, nu a fost nici el prea deschis când a venit vorba de modul în care a devenit şef peste firmă.

„Am cumpărat o parte din firmă şi am preluat şi leasingul pentru o serie de utilaje”, s-a mărginit să spună Ţugui. Când a venit vorba de suma de bani plătită primarului Constantin Mutescu, fostul acţionar şi administrator principal al SC Vicov Construct SRL, Vasile Ţugui a preferat să nu răspundă. Cu alte cuvinte, o tranzacţie care trebuia să fie transparentă, cel puţin prin prisma primarului independent din Vicovu de Jos, se transformă cu fiecare om abordat şi fiecare întrebare adresată într-un dosar tot mai voluminos prin care se încearcă ascunderea adevărului.

Nici discuţiile telefonice cu primarul Constantin Mutescu pe această temă nu s-au dovedit mai fructuoase, acesta evitând sistematic să răspundă unei solicitări oficiale depuse în baza Legii 544/2001, astfel încât singura cale rămasă disponibilă pentru a afla aceste informaţii va fi o acţiune în instanţă.

Constantin Mutescu a devenit primar al comunei Vicovu de Jos în vara anului 2008, după ce l-a învins pe Vasile Popescu. Deşi a candidat ca independent şi nu a optat oficial pentru un partid anume, Constantin Mutescu nu şi-a ascuns orientarea politică.

“Acum nu am luat nici o decizie. Mâine, după validarea în funcţia de primar, mă voi gândi ce hotărâre să iau. Indiferent dacă voi rămâne sau nu independent, intenţionez să am o colaborare strânsă cu PD-L”, declara Constantin Mutescu la scurt timp după ce a fost ales primar.
monitorulsv.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ