spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Fostul director al Renel Vaslui, condamnat!

- Advertisement -

Fenechiu face victime la Vaslui

CONDAMNARE Ioan Turbatu, cel care a detinut functia de director al RENEL Vaslui, în perioada 1997-2001, a fost condamnat la sase ani de închisoare cu executare si interzicerea unor drepturi civile. Turbatu a fost condamnat în „Dosarul Transformatorul”, dosar în care Relu Fenechiu, pânã ieri ministru al Transporturilor, a primit cinci ani de puscãrie, alãturi de alte persoane din cadrul unor firme private sau de stat. Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor, iar premierul Victor Ponta va prelua interimatul la conducerea ministerului, au declarat surse oficiale. În ceea ce-l priveste pe fostul director RENEL Vaslui, acesta a preluat functia, în noiembrie 1997, de la Silviu Boghiu, imediat ce acesta a primit postul de director general al companiei de electricitate, la Bucuresti.

Sentintã-soc ieri pentru fostul ministru al Transporturilor. Relu Fenechiu a primit o pedeapsã de cinci ani de închisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formã calificatã. La aceeasi pedeapsã au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, fostul director al RENEL Vaslui, dupã plecarea lui Silviu Boghiu în conducerea companiei, la Bucuresti, dar si Ion Mãrghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, au fost condamnati la câte sase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formã calificatã si continuatã. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, a primit o pedeapsã de sapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formã calificatã si continuatã. Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sã plãteascã, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale. Decizia nu este definitivã, putând fi atacatã cu recurs la Completul de cinci judecãtori al instantei supreme.

O afacere cu multe greseli penale

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecatã de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat cã prin firmele sale a vândut transformatoare si întreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi cãtre Sucursala de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei. Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz în serviciu în formã calificatã si continuatã si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacã functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. Procurorii anticoruptie i-au trimis în judecatã si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, pentru abuz în serviciu în formã calificatã si continuatã, Ion Mãrghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, si Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, ambii pentru abuz în serviciu în formã calificatã si continuatã si abuz în serviciu contra intereselor publice dacã functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formã continuatã. Potrivit DNA, pe lângã achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL – fãrã sã respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, în conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpãrat, la preturi de produse noi, transformatoare si întreruptoare uzate si vechi, fabricate în anii 1970 – 1980. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezintã valoarea echipamentelor necorespunzãtoare achizitionate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.