spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Fostul director de la filiala Carpatica a scapat de acuzatii

- Advertisement -

REVOCARE Cazul în care mai multi afaceristi si bancheri din Vaslui au fost trimisi în judecatã de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã (DIICOT), pentru fapte grave de coruptie, a luat o nouã întorsãturã. Magistratii Tribunalului Iasi au considerat cã rechizitoriul nu a fost întocmit cum trebuie, asa cã au solicitat întoarcerea dosarului la DIICOT Vaslui, pentru completãri. Printre altele, magistratii ieseni au solicitat “refacerea urmãririi penale prin înlãturarea nelegalitãtilor constatate prin prezenta sentintã”, cât si “refacerea actului de sesizare prin înlãturarea nelegalitãtilor derivând din neînceperea urmãririi penale si nepunerea în miscare a actiunii penale fatã de unii dintre inculpati cu privire la faptele descrise în considerentele prezentei hotãrâri”. Conducerea DIICOT Vaslui a fãcut recurs fatã de sentinta Tribunalului si asteaptã un rãspuns de la Curtea de Apel Iasi.

Tribunalul Iasi a decis, pe 4 noiembrie, sã retrimitã la DIICOT Vaslui un dosar complex de coruptie, în care erau prezente personaje cunoscute din mediul de afaceri local, ca si functionari ai Directiei Sanitar-Veterinare. În dosarul 7419/99/2009, înregistrat la 16 octombrie 2009, sunt judecati afaceristi cunoscuti din Vaslui, precum Dan Dibu, Mihaela Oana Enache, Cezar Adrian Lãzurcã sau Mariana Lãzurcã, fostul director al sucursalei judetene a Bãncii Carpatica, Dan Sebastian Samoilã, medicul veterinar Mariana Negurã. Conform sentintei publicate pe site-ul Tribunalului Iasi, magistratii au retrimis dosarul la DIICOT, pentru refacerea unor capete de acuzare. “Dispune restituirea cauzei Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Vaslui în vederea: refacerii urmãririi penale prin înlãturarea nelegalitãtilor constatate prin prezenta sentintã; refacerii actului de sesizare prin înlãturarea nelegalitãtilor derivând din neînceperea urmãririi penale si nepunerea în miscare a actiunii penale fatã de unii dintre inculpati cu privire la faptele descrise în considerentele prezentei hotãrâri; refacerii actului de sesizare în sensul asigurãrii concordantei dintre faptele pentru care s-a efectuat urmãrirea penalã, cu privire la care s-a pus în miscare actiunea penalã si cu privire la care s-a prezentat materialul de urmãrire penalã, încadrarea juridicã ce va fi datã acestora, astfel încât instanta sã poatã fi legal investitã; înlãturãrii tuturor nelegalitãtilor constatate si prezentate în considerentele prezentei sentinte; prezentãrii din nou a materialului de urmãrire penalã fiecãrui inculpat, conform art. 253, 257 Cod proc. pen. În baza art. 357 alin. 2 lit. b Cod procedurã penalã raportat la art. 145 ind. 1 Cod procedurã penalã. Mentine mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea, respectiv orasul Vaslui luatã fatã de inculpatii: Cezar Adrian Lãzurcã, în prezent detinut în Penitenciarul Iasi, si Mihaela Oana Enache. Respinge, ca nefondatã, cererea de înlocuire a mãsurii obligãrii de a nu pãrãsi localitatea cu mãsura obligãrii de a nu pãrãsi tara formulatã de inculpata Enache Mihaela Oana”, se aratã în dispozitivul sentintei.

Lãzurcã si Enache, prejudicii de miliarde de lei la bugetul de stat

Prima reactie a avocatilor inculpatilor a fost una de satisfactie. “Instanta de judecatã a dispus restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmãririi penale, având în vedere gravele deficiente în actul de sesizare a instantei privind faptele retinute, încadrarea juridicã si, mai ales, modul de administrare a probelor”, a spus apãrãtorul lui Lãzurcã. Tribunalul Vaslui a emis, în februarie a.c., mandate de arestare preventivã pentru 29 de zile pe numele Cezar Adrian Lãzurcã si Oana Mihaela Enache, ambii fiind cercetati sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de constituire, respectiv asociere la un grup infractional organizat, înselãciune în conventii cu consecinte deosebit de grave, spãlare de bani, evaziune fiscalã, instigare la infractiunea de sustragere de sub sechestru si punere în vânzare de alimente alterate. Lãzurcã a fost condamnat, în 2005, la doi ani de închisoare pentru emiterea de file CEC fãrã acoperire si vânzarea de produse expirate. Desi avea mari probleme cu instanta, Lãzurcã nu s-a linistit si a continuat activitãtile infractionale. În 2006, a înfiintat o altã firmã, condusã fictiv de Oana Mihaela Enache, prin intermediul cãreia a prejudiciat mai multe societãti comerciale, emitând cecuri fãrã acoperire, în sumã de peste patru miliarde lei vechi. În urma verificãrilor efectuate de Politie si DIICOT, s-a constatat cã societãtile lui Lãzurcã si Enache nu au înregistrat în evidenta contabilã toate veniturile realizate, precum si faptul cã au efectuat evidente contabile duble, prejudiciul adus bugetului consolidat al statului fiind de peste 270.000 lei. “Nu putem comenta decizia de restituire a Tribunalului Iasi. S-a declarat recurs împotriva încheierii de sedintã, care va fi solutionat la Curtea de Apel Iasi”, a spus Mihaela Iosipescu, procurorul sef al DIICOT Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.