spot_img
17 C
Vaslui
16-iun.-2024
spot_img

Fostul edil de la Găgești, acuzat de fapte de corupție, achitat de Tribunalul Vaslui

- Advertisement -
SCĂPAT… După nouă ani de judecată, fostul primar Tiberiu Coatu primește iertarea previzibilă în contextul ciudatei justiții din România!

JUDECATA DREAPTĂ… Ajuns în instanță încă din 2015, dosarul în care fostul primar al comunei Găgești, Tiberiu Coatu, alături de alți 5 inculpați, ajunge, în sfârșit, la un final pe care Vremea Nouă l-a prezis în urmă cu ceva timp. După zeci de amânări, în loc de pronunțări, magistrații au fost nevoiți să-l achite pe edil, dar și pe ceilalți inculpați din dosar. Decizia nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel Iași dar, așa cum susțin unii specialiști, sunt șanse mici ca judecătorii ieșeni să nu fie de acord. Alături de oameni de afaceri hușeni, fostul edil a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT după ce a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz și instigare la fals în înscrisuri. De asemenea, nu este singurul dosar în care Coatu este judecat pentru fapte de corupție.

Au trecut aproape 9 ani de când fostul edil al comunei Găgești, Coatu Lorin Tiberiu, a fost trimis în judecată, alături de foști angajați ai primăriei sau oameni de afaceri din Huși, pentru fapte de corupție. Dosarul a ajuns, în sfârșit, la un final pe care Vremea nouă îl prezicea în urmă cu mai mult timp. Și anume, după zeci de amânări, judecătorii vaslueni i-au achitat pe cei cinci inculpați față de acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată sau cea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, inculpații au fost obligați să achite suma de 35.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat. Decizia Tribunalului nu este definitivă și ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Iași. În acest dosar, fostul primar al comunei Găgești, Tiberiu Lorin Coatu, este judecat, alături de Maricica Chelaru, Andrei Ursu, Romică Lorenț și Irinel Cocuz, sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals sub semnătură privată în formă continuată și instigare la spălare de bani. Într-o ședintă care a avut loc în anii din urmă, în luna februarie, magistrații Tribunalului Vaslui păreau să decidă o ultimă amânare a dosarului și au dat termen inculpaților să-și angajeze apărători. Asta după ce, de-a lungul timpului, aceiași inculpați au încercat, prin diferite tertipuri, să amâne cât mai mult judecarea dosarului. De atunci a trecut ani, dar dosarul încă nu a ajuns la final. Prima dată când au ieșit la iveală unele afaceri la care fostul primar al Găgeștiului a închis ochii sau a fost implicat, a fost în luna februarie 2007, când DNA Iași a decis trimiterea în judecată a directorului a unei societăți comerciale vasluiene specializată în reparații, asfaltări sau pietruiri drumuri, „pentru săvârșirea a două infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene și fals intelectual”. Alături de acesta, au mai fost trimise în judecată alte două persoane, pentru „complicitate la săvârșirea infracțiunii îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitătii Europene și a unei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Din probele administrate a rezultat că, în perioada martie 2004 – septembrie 2005 (perioada de început a mandatului lui Coatu, n.r.), inculpații, prin prezentarea de situații de lucrări și documente false, au produs un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 de euro). Drumul Giurcani-Peicani, au constatat cei de la DNA, nu a fost realizat, lucru de care Coatu ar fi trebuit să știe. A fost doar începutul afacerilor necurate ale fostului primar.

Au crescut buruienile peste un proiect care nu s-a mai realizat

Fostul primar Coatu stia perfect situatia, însă se comporta prin comună de parcă nu s-a întâmplat nimic. „A spus peste tot că nu are nimeni ce să-i facă, spune că a fost stabilit un prejudiciu, că s-a recuperat tot prejudiciul și acum nu mai are niciun dosar penal”, povesteau, la acea vreme, oamenii din comună. Ultima „ispravă” a primarului, anchetată de polițiștii de la Huși, a fost modul în care a dat suma de 300.000 de lei către o firmă de construcții, pentru o grădiniță care ar fi trebuit terminată la stadiul de șarpantă. Ca și în cazul podurilor, Coatu a semnat alocarea banilor către societate, deși lucrarea nu s-a mai făcut, astfel că s-a deschis un nou dosar penal pe numele său.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.