spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Fostul ministru, Nelu Tătaru, apreciat pentru modul în care a gestionat criza sanitară!

- Advertisement -

CONSTATĂRI… 2020, anul în care pandemia a făcut legea pe întreaga planetă, iar țările lumii, rând pe rând, au intrat într-o criză sanitară teribilă, s-a încheiat, însă războiul cu virusul chinezesc merge mai departe, inclusiv în România, cu reduta… vaccinului salvator. Cine ar fi crezut vreodată că exact în acest an deosebit de greu, când infecțiile cu SARS-CoV-2 se înmulțeau cu repeziciune, iar sistemul medical părea complet dezarmat în fața unei pademii iscate parcă din senin, că la conducerea Ministerului Sănătății va ajunge un hușean! Și poate că 2020, pentru județul Vaslui, dar îndeosebi pentru Huși, va rămâne un an cu adevărat memorabil și datorită acestui fapt, că dr. Nelu Tătaru, chirurgul de la Spitalul „Castroian”, care, în doar câteva luni, devenit, din doctorul favorit al localnicilor, secretar de stat și apoi Ministru al Sănătății. Evident, pentru cei care înțeleg dimensiunea acestui salt profesional uriaș, totul a fost uimitor la momentul acela, însă ceea ce avea să fie cu adevărat remarcabil a fost modul în care chirurgul de la Huși a gestionat cea mai grea parte din criza sanitară care a cuprins România.

Și nu că o spun cei de acasă, care l-au privit pe dr. Tătaru la televizor, cu admirația concetățenilor care, poate subiectivi, simțeau că „unul de-al lor”, iată, ajută țara întreagă într-un moment cumplit de greu, ci feed-back-ul cel mai accentuat de apreciere a venit masiv de la colegi medici din țară, de la analiști, comentatori pe la emisiuni TV, jurnaliști sau bloggeri de succes. Evident, că și criticile au fost prezente, căci, altfel fie spus, cine face ceva bun în această țară și scapă de înverșunarea „autotștiutorilor”?! În decembrie însă, la schimbarea Guvernului, medicul hușean dr. Nelu Tătaru și-a încheiat decent și cu o discreție lăudabilă, misiunea în fruntea Ministerului Sănătății. Continuă în prezent ca deputat ales și președinte al Comisiei de Sănătate al Camerei Deputaților. Cineva însă, chiar un coleg liberal, Florin Roman, remarca într-o notă destul de amară: „Pe Marcel Vela au omis să-l invite, simbolic, la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, la fel ca și pe fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru. Un simplu mulțumesc pentru ce au făcut în timpul pandemiei era suficient”, scria deputatul de Alba, Florin Roman, pe o rețea de socializare. Și așa este. După ce focul cel mai aprig al crizei sanitare pare că s-a domolit, „vitejii” de după război s-au îngrămădit la tribună și se anunță cu țâfnă „mari luptători cu dușmanul nevăzut”. Dar când nu existau echipamente prin spitale, când era o disperare generalizată în țară și în diaspora și se încerca găsirea rapidă a unor soluții de stopare a răspândirii infecțiilor, iar cadrele medicale din toată țara erau epuizate de muncă, „vitejii” în cauză oare pe unde erau?!

„A fost lângă noi și pentru noi, atunci când țara a avut nevoie de el, în vreme de pandemie grea”

Când bolnavii de Covid-19 erau depistați cu sutele în fiecare zi, iar spitalele din România păreau complet depășite de situație, la conducerea Ministerului Sănătății a ajuns doctorul Nelu Tătaru. Chiar atunci, focarul de la Suceava speria România! El a venit cu ideea impunerii unei conduceri militare la spitalul din Suceava, acolo unde boala scăpată de sub control părea de nestăvilit. Și soluția s-a dovedit a fi una salvatoare! Ca un detaliu semnificativ, și militarii Batalionului CBRN de la Huși au pus și ei umărul la rezolvarea cazului. De asemenea, Tătaru a susținut ideea înființării spitalelor suport Covid, a căror utilitate deosebită s-a constatat apoi chiar și de către criticii cei mai virulenți ai inițiativei. A refuzat să stea în birou (așa cum un coleg, medic celebru, avea să-i reproșeze spre sfârșitul anului 2020, susținând, într-o notă cam… zglobie, că pandemia, în opinia sa, trebuia dusă din cabinetul de ministru (!), nu din spitalele în care personalul medical avea nevoie de încurajare, iar problemele aveau nevoie să fie văzute în mod direct de cel care conducea Ministerul Sănătății, nicidecum prin intermediul „comitetelor și comițiilor”). Doctorul Tătaru a mers cam în toate spitale din țară, în cele mai multe, fără a-și anunța prezența, lucru care, deși cumva incomod pentru cadrele medicale, s-a dovedit a fi util pentru a vedea realitatea din unitățile medicale, nu cosmetizarea tradițională de dinaintea vizitelor oficiale. Acum, unii se laudă că ar fi putut face ei totul mai bine, alții, cei mai mulți, știu că chirurgul de la Huși, Nelu Tătaru, a fost, pentru 9 luni, omul potrivit, la locul potrivit. Desigur, bursa părerilor pro și contra rămâne deschisă, însă o frază scrisă tot de Florin Roman, deputatul PNL de Alba, în care se referă deopotrivă la Marcel Vela și la Nelu Tătaru, nu va fi uitată prea curând: „Au ales să-i uite! Noi, cei care ne respectăm valorile, le mulțumim! Au fost lângă noi și pentru noi, atunci când țara a avut nevoie de ei, în vreme de pandemie grea”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.