spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Fostul polițist Nicu Mocanu, condamnat pentru șantaj, vrea revizuirea pedepsei!

- Advertisement -
ÎNCERCARE… Condamnat la închisoare cu executare, fostul polițist cere revizuirea pedepsei, în speranța că va scăpa de pedeapsă

CERERE… Trimis după gratii după ce a fost condamnat pentru șantaj, fostul polițist Nicu Mocanu vrea revizuirea pedepsei. Magistrații au luat act de cererea acestuia, dar au respins-o, ca inadmisibilă. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. Agentul Mocanu, ajutorul șefului de post din cadrul secției  de poliție Todirești, a fost cercetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni printre care luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice și transfer de date informatice.

Condamnat, în 2021, la 5 ani de închisoare în regim de detenție, fostul agent de poliție Nicu Mocanu vine în fața magistraților cu o cerere de revizuire a sentinței penale. Tribunalul Vaslui a luat act de cererea formulată, dar a respins-o, ca inadmisibilă. Cu toate acestea, Mocanu mai are o șansă, ținând cont de faptul că decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. În septembrie 2021, magistrații au decis ca agentul Nicu Mocanu să execute o  pedeapsă de 5 ani. Acesta a intrat în vizorul procurorilor anticorupție, care au reușit să-i probeze activitatea infracțională, întinsă pe mai mulți ani. Conform anchetatorilor, polițistul ar fi accesat mai multe sisteme informatice, fără permisiunea proprietarului, iar datele obținute le-ar fi folosit pentru a șantaja și a lua mită de la un agent economic. Totul a ieșit la iveală după ce concubina lui i-a făcut plângere la procurorii anticorupție. Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vaslui, sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.)  – Biroul Teritorial Vaslui, au pus în executare, în data de 6 noiembrie 2019, trei mandate de percheziție domiciliară la sediul postului de poliție Todirești, la domiciliul  agentului de poliție Nicu Mocanu din cadrul acestei instituții, precum și la o persoană fără calitate specială. Dosarul penal a fost înregistrat la D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, ca urmare a unei sesizări din oficiu din luna aprilie 2019, a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Vaslui, privind suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni de luare de mită de către polițist, acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice. Ca urmare a perchezițiilor desfășurate, în baza probatoriului administrat în cauză de ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.J.A. Vaslui, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale și ulterior punerea în mișcare a acțiunii penale față de agentul de poliție, reținându-se comiterea infracțiunilor de luare de mită, două infracțiuni de șantaj, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice. În fapt, în anul 2019, în contextul organizării unor acțiuni polițienești, agentul de poliție a pretins și primit o sumă de bani de la un agent economic care a făcut obiectul verificărilor. Totodată, în perioada 2017 – 2018, polițistul a accesat fără drept sisteme informatice protejate prin parole, transferând date și informații confidențiale pe un dispozitiv, pe care ulterior le-a folosit la șantajarea a două părți vătămate în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.