spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Franţa scapă de acuzaţiile de discriminare a romilor

- Advertisement -

Comisia Europeană a luat ieri o decizie de principiu privind declanşarea unei proceduri de infringement împotriva Parisului, fără a reclama însă repatrierea pe criterii etnice.

Executivul comunitar a renunţat la intenţia de a declanşa o procedură de infringement (încălcarea tratatelor UE) pentru discriminarea romilor români şi bulgari, aşa cum ameninţa, pe 14 septembrie, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, remarcă „Le Monde”.

Reding însăşi a anunţat ieri, la Bruxelles, „decizia politică” a Comisiei referitoare la declanşarea, luna viitoare, a unei proceduri de infringement pentru netranspunerea în legislaţia franceză a garanţiilor procedurale prevăzute de o directivă din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor UE: un răgaz de o lună, înştiinţare scrisă, posibilitatea de a contesta decizia de repatriere etc.

Scrisoare de avertisment

Comisia Europeană a decis să trimită Franţei o scrisoare de avertisment dacă guvernul de la Paris nu prezintă, până pe 15 octombrie, un calendar detaliat cu măsuri de implementare a directivei.

S-a ajuns astfel la un compromis între Reding, care dorea măsuri mai dure contra Franţei, şi preşedintele executivului UE, Jose Barroso, preocupat mai degrabă de menţinerea unei relaţii bune cu liderul de la Elysée, Nicolas Sarkozy.

Francezii sunt mulţumiţi

Ministerul de Externe de la Paris a salutat ieri decizia Comisiei Europene. Aceasta „a luat notă de asigurările date de Franţa cu privire la faptul că măsurile luate nu au avut ca obiectiv sau ca efect vizarea unei «minorităţi» specifice şi că autorităţile franceze asigură o aplicare nediscriminatorie a legislaţiei UE”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

În colimatorul UE s-a aflat o circulară controversată a Ministerului de Interne francez, din 5 august, anulată ulterior, în care se menţiona că 300 de tabere şi aşezări ilegale, cu prioritate cele de romi, trebuie evacuate în cel mult trei luni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.