spot_imgspot_img
7.5 C
Vaslui
26-feb.-2024

Franţa vrea expulzarea mai simplă a cetăţenilor UE

- Advertisement -

Parlamentul francez dezbate marţi un proiect de lege care va permite expulzarea mai simplă a cetăţenilor din statele membre UE.

Mii de cetăţeni români de etnie romă au fost repatriaţi de la începutul anului din Franţa. Doar o mică parte din aceştia au fost expulzaţi însă pentru încălcarea legii. Majoritatea au acceptat să se întoarcă de bună voie, după ce au încasat un ajutor financiar de 300 de euro din partea autorităţilor franceze. Mulţi dintre cei întorşi acasă au declarat pentru presă că intenţionează să se întoarcă în Franţa.

HRW: o lege împotriva romilor

Proiectul de lege se loveşte de opoziţia socialistă din parlamentul de la Paris, care afirmă că amendamentele susţinute de Uniunea pentru o Mişcare Populară, partidul de guvernământ, sunt contrare dreptului european şi chiar celui francez.

Proteste au venit şi din partea organizaţiilor care apără drepturile omului. Human Rights Watch (HRW) a apreciat de altfel că perioada în care au fost aduse aceste amendamente, conţinutul lor, precum şi declaraţiile făcute de unii miniştri francezi sugerează că această măsură vizează comunitatea romă.

„Este şocant faptul că guvernul francez promovează măsuri care vizează clar romii, într-un moment în care Comisia Europeană ameninţă cu acţiuni în justiţie privind expulzările de romi ale Franţei din această vară. Aceasta este o mişcare populistă, în detrimentul celor mai discriminate şi vulnerabile populaţii din Europa actuală”, a declarat Judith Sunderland, reprezentant al HRW.

Italia urmează exemplul

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni a subliniat deja că intenţionează să urmeze exemplul Franţei. „Este nevoie de un semnal clar în perspectiva unor termene-limită importante, cum ar fi intrarea României în Spaţiul Schengen”, a spus Maroni, la o reuniune internă pe tema limitării imigraţiei.

„Voi propune guvernului şi parlamentului să fie oferită posibilitatea expulzării şi a cetăţenilor europeni care nu respectă directiva din 2004 privind libera circulaţie în spaţiul european”, a adăugat oficialul italian, membru al formaţiunii populiste şi xenofobe Liga Nordului, parte a coaliţiei conduse de premierul Silvio Berlusconi.

EVZ.RO

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.