-3.1 C
Vaslui
01-feb.-2023

„Frantuzoaicele” Vasluiului au rupt gura târgului, în inima Olteniei

- Advertisement -

OLIMPICI DE AUR…Ilinca Marcu si Raluca Otel sunt „frantuzoaicele” Vasluiului care s-au clasat pe locul I la Faza Nationalã a Olimpiadei de Francezã de la Craiova. Ilinca este elevã în clasa a VIII-a, este din Husi, învatã la Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi sub îndrumarea profesoarei Elena Talasman, iar Raluca este eleva Scolii Generale „Vasile Alecsandri” (sc. Nr.9) din Vaslui, clasa a VII-a, si a deslusit tainele acestei frumoase limbi cu profesoara Oana Lupu. Ambele însã, vor urma liceul la un profil real, fiindcã îsi doresc sã devinã fie medic, fie IT-ist. Pe lângã cele douã rezultate de exceptie, lotul de olimpici al Vasluiului a mai obtinut si alte performante, cum este cazul elevei Carmen Andreea Maxim de la Colegiul „Rosca Codreanu” din Bârlad, care s-a clasat pe locul III la clasa a XI-a, dar si al Mariei Catanã (Colegiul National „Cuza Vodã” Husi – clasa a IX-a) care, împreunã cu Maria Ciolan (Colegiul Rosca C odreanu- clasa a XII-a) au luat mentiuni speciale acordate de Inspectoratul Scolar Craiova. „Rezultatele copiilor nostri sunt exceptionale si vreau sã le multumesc doamnelor profesoare care au pregãtit lotul Vasluiului. Douã clasãri pe locul I sunt o performantã mare pentru judetul nostru si vreau sã le multumesc celor douã profesoare, Elena Talasman si Oana Lupu pentru munca depusã cu cele douã minunate fete care s-au întors acasã cu locul I. În aceeasi mãsurã vreau sã le felicit si pe doamnele Dorina Telentin si Mihaela Macovei de la Bârlad, care au reusit rezultate bune si nu în ultimul rând pe profesoara Mihaela Luca de la Husi. O sã vedeti cã pe viitor o sã avem rezultate bune si la Olimpiada Internationalã, fiindcã cele douã fete de aur de la gimnaziu îsi vor continua pasiunea si la liceu. E pãcat cã ele nu pot prinde Internationala de pe acum, însã stim cu totii cã pentru gimnaziu nu se organizeazã o astfel de competitie”, a declarat inspectorul scolar pentru de limbile moderne din cadrul ISJ Vaslui, Doina Volocariu.

Fetele de aur ale Vasluiului, Raluca Otel si Ilinca Marcu au reusit cu performanta lor sã promoveze judetul Vaslui mai mult decât politicienii nostri din Parlament care cheltuie sume consistente de la bugetul statului, chipurile pentru coordonarea si promovarea judetului la cel mai înalt nivel. De altfel, statul acordã sume consistente pentru tot felul de asistati sociali, pentru promovarea sportului, dar si a unor activitãti culturale, dar pe acesti olimpici de aur, nimeni din administratia publicã localã nu-i vede. Raluca Otel de la Sc. Gimnazialã „V. Alecsandri” ne-a spus cã si-ar dori în vara aceasta sã meargã la Paris cu profesorul ei care a pregãtit-o, dar nu poate, asa cã i-a rugat pe pãrinti sã-i împlineascã acest vis. Si acestia se dau peste cap, fiindcã copilul lor s-a întors cu trofeul suprem de la cea mai prestigioasã competitie de profil din tarã. Aici, Primãria ar putea interveni. Cum cele douã fete de aur nu pot merge la fata internationalã a acestei competitii, fiindcã la gimnaziu nu se acordã locuri, ar fi frumos ca autoritãtile noastre locale sã le aloce o sumã de bani, ca aceste eleve meritoase, împreunã cu dascãlii lor sã viziteze Franta, tara despre care ele au învãtat atât de mult. Ziarul Vremea Nouã, în cazul în care aceste eleve vor fi lãsate de izbeliste, va face demersuri la ambasada Frantei din România pentru a le obtine excursia mult doritã. Dacã noi, românii, nu putem, poate francezii, înduiosați de faptul cã douã eleve cunosc limba lor la perfectie, o vor face.

Ilinca de la Husi îsi doreste sã devinã IT-ist, desi stãpâneste la perfectie Limba francezã

Ilinca Marcu este în clasa a VIII-a si spune cã Limba francezã e o pasiune pe care i-a cultivat-o profesoara ei de suflet, Elena Talasman. A învãtat din plãcere si, dupã ce s-a calificat la Faza Nationalã, a tras câte sase ore pe zi, fiindcã i s-a pãrut o joacã. Competitia a fost foarte strânsã la Craiova. Ilinca a surclasat-o pe urmãritoarea ei doar cu 30 de sutimi. Diferenta au fãcut-o detaliile, iar eleva recunoaste cã aceste mici artificii le-a învãtat de la profesoara ei, care nu este la primul rezultat de exceptie din cariera sa. Sã ne amintim de performantele remarcabile ale Adelinei Ralea, care s-a calificat la Olimpiada Internationalã de Limba francezã. „Pasiunea pentru Limba francezã o am de la doamna profesor Talasman. Dumneaei a fost cea care mi-a picurat în suflet spiritul francofon. Am studiat franceza si în clasele primare, dar în gimnaziu am fãcut o pasiune pentru Francezã. Nu mi-a fost greu sã învãt, fiindcã pentru mine a fost o plãcere. Studiul nu a fost o corvoadã. La Olimpiadã, sincer, am avut emotii, pentru cã nu eram atât de sigurã pe mine. Era pentru prima datã când dãdeam o probã oralã. Când am vãzut cã stiu sã rãspund la întrebãri, am prins curaj si mi-am zis cã pot mai mult, chiar sã obtin un punctaj mare. Asa cã m-am concentrat si am reusit sã obtin locul I. Mã onoreazã acest lucru si sunt fericitã cã nu am dezamãgit-o pe doamna profesoarã”, a spus olimpica de aur de la clasa a VIII-a, Ilinca Marcu. Aceasta se gândeste la o carierã de IT-ist pe viitor, pentru cã studiul limbii franceze rãmâne la stadiul de pasiune: „Eu gândesc în francezã. Asa ne-a obisnuit doamna profesoarã. Când fac un eseu, îl gândesc din prima în francezã. Uneori îmi mai fac câte-o schitã pe hârtie, în românã, dar foarte rar. Citesc multe cãrti în francezã, chiar si articole din diverse reviste si ziare pentru a fi ancoratã în viata mondenã a Frantei. Asa reusesti sã le copiezi spiritul si stilul de viatã. Pe viitor, voi continua sã-mi cultiv aceastã pasiune, dar nu voi urma un profil uman la liceu. Voi alege Mate-Info, fiindcã vreau sã lucrez în domeniul IT”, a mai spus aceasta.

Elena Talasman, antrenorul care slefuieste viitoarele diamante francofone la Husi

ANTRENOR DE CLASÃ … Profesorul de Limba francezã de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi a avut mai multe emotii decât Ilinca. Aceasta a mai obtinut locul I la Faza Nationalã, cu ani în urmã, cu fosta sa elevã, Adelina Ralea. Însã s-a gândit mereu cã acel rezultat va fi unic în cariera sa de cadru didactic si cã nu va mai reusi sã repete performanta. Dar iatã cã a venit confirmarea si de aceea emotiile au fost foarte puternice, dupã ce a aflat cã Ilinca a luat cea mai mare notã din concurs si se temea ca dupã contestatii sã nu o întreacã altcineva. „Un profesor se poate considera norocos dacã întâlneste în întreaga lui carierã un copil cu care sã fie compatibil din punct de vedere intelectual si emotional. Din aceastã perspectivã, eu mã simt privilegiatã. Atunci când munca întâlnește talentul, pasiunea si determinarea, nu poate rezulta decât ceva grandios!”, a declarat Elena Talasman, profesorul care a îndrumat-o pe Ilinca Marcu. Ca un fãcut, si sora fostei sale campioane, Ecaterina Ralea, care a fãcut cu aceasta Limba francezã pânã a se muta la Iasi, la o scoalã care studiazã Franceza intensiv, a luat la clasa a VII-a, intensiv, la Craiova, tot locul I, dar trebuie precizat cã aceasta a concurat pentru judetul Iasi. „Bucuria mea a fost dublatã de rezultatul obtinut de Cati, asa cum îi spun eu, cu care am tinut în permanentã legãtura. Felicitãri ei si doamnei profesor cu care lucreazã în prezent, mult succes în continuare! Acesti copii sunt mândria noastrã” a mai spus profesoara din Husi.

Raluca Otel îsi doreste sã fie medic, iar Rezidentiatul sã-l facã în Franta

Raluca Otel este mândria Școlii nr. 9 din Vaslui. Aceasta a uimit pe toatã lumea dupã ce s-a întors cu locul I pentru clasa a VII-a de la Craiova. Rezultatul a fost unul neasteptat, dar care le dã sperantã profesorilor cã viitorul sunã bine pentru aceastã specializare. Ea a fost pregãtitã de profesoara Oana Lupu. Raluca viseazã sã devinã medic si sã se specialize în Franta. „Faza Nationalã a Olimpiadei de Francezã a fost pentru mine o experientã de neuitat. Grupul de la noi din Vaslui a fost unul foarte haios si ne-am simtit cu totii bine, chiar dacã am traversat România pentru a ajunge la Craiova, locul de desfãsurare a concursului. Pentru mine a fost o adevãratã plãcere sã mã pregãtesc pentru Olimpiadã, fiindcã am o pasiune pentru limbile moderne. Am fost atrasã de Limba francezã datoritã doamnei profesor Oana Lupu. Dumneaei m-a fãcut sã ador aceastã limbã. Cunosc si Limba englezã si pot spune cã am atins stadiul pentru avansati, dar pentru Francezã m-am pregãtit mai intens. De când am aflat cã m-am calificat la Faza Nationalã, am alocat zilnic câte 5-6 ore pe zi. Dar mi-a fãcut plãcere sã studiez. Totul venea de la sine. Asa se explicã si rezultatele mele. Am reusit sã ies pe locul I, gratie punctajului de la proba scrisã. De proba oralã mi-a fost teamã, pentru cã era o premierã pentru mine. M-am descurcat bine si am obtinut un punctaj foarte mare. Am pierdut 50 de sutimi la monolog, dar punctajul bun de la scris m-a urcat în fruntea clasamentului. La proba de auditie a fost foarte bine. Aici am lucrat mult cu doamna profesoarã si s-a cunoscut. Pe viitor m-am gândit sã aleg un profil real la liceu, probabil Stiintele Naturii, fiindcã vreau sã urmez Medicina. Stiu cã pare hilar, Limba Francezã pentru mine e o pasiune si voi continua studiul acesteia, dar ca profesie îmi doresc sã fiu medic. La un moment dat, cele douã drumuri se vor intersecta, fiindcã îmi doresc ca mãcar Rezidentiatrul sã-l fac în Franta”, a spus fata de aur a Scolii nr. 9 din Vaslui. Aceasta îsi doreste foarte mult sã ajungã în Franta anul acesta. Pãrintii i-au promis cã îi vor îndeplini dorinta: „Îmi doresc foarte mult sã merg în Franta. Poate voi ajunge anul acesta cu pãrintii. Îmi doresc sã ajung la Paris, dar si la Lyon, sã simt Limba francezã la ea acasã. Sã aud cu urechile mele cum vorbesc francezii aceastã superbã limbã”.

Modestã, profesoara Ralucãi spune cã meritul performantei elevei sale trebuie împãrtit cu profesorul de la Centrul de Excelentã

ALTRUISTÃ…Oana Lupu este profesoara care a aprins pasiunea pentru Limba francezã elevei sale. Aceasta spune cã întâlnirea sa Raluca a determinat o chimie specialã între ele si în final a condus la acest rezultat de exceptie. „Pentru mine, sã vorbesc despre eleva Raluca Otel nu este un lucru deloc usor pentru cã ea este un copil minunat pe care orice profesor si-ar dori sã-l aibã în clasã. Drumul ei cãtre acest succes a început încã din momentul în care a pãsit în scoala noastrã, iar rezultatul pe care l-a obtinut la Olimpiada Nationalã de Francezã a reprezentat o încununare a eforturilor tuturor cadrelor didactice, motiv pentru care le multumesc mult. Raluca este un copil de nota 10: constiincios, ascultãtor, modest si foarte muncitor. Dorinta ei de a învãta a fãcut ca astãzi sã obtinã locul I pe tarã. Limba francezã a fost obiectul de studiu în care ea s-a regãsit cel mai mult si care i-a oferit posibilitatea sã-si arate adevãrata ei valoare. O felicit din toatã inima pentru rezultatul obtinut si îi multumesc din tot sufletul pentru faptul cã ne-a fãcut o asemenea bucurie. Bravo ei si pãrintilor ei!”, a declarat profesorul îndrumãtor al Ralucãi, Oana Lupu, profesor de francezã la Scoala Generalã „V. Alecsandri” din Vaslui. Aceasta ne-a mai spus cã Raluca a fost înscrisã la Centrul de Excelentã la Limba francezã, unde a lucrat cu profesoara Camelia Badea . „Vreau sã folosesc acest prilej si sã-i multumesc doamnei profesor Camelia Badea pentru munca depusã la Centrul de Excelentã. Aceasta si-a adus un aport semnificativ în pregãtirea Ralucãi”, a spus aceasta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Felicitari acestor copii minunati!
    Respect deosebit pentru cadrele didactice si parintii care inca mai cred ca educatia reprezinta cea mai buna si sigura forma de dezvoltare a societatii.
    Felicitari, respect, felicitari!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.