18.2 C
Vaslui
18-sept.-2021

Frãtia interlopilor cu politistii, o problemã nationalã. La Vaslui, „pãtatii” sunt avansati în functie

TARA LOR… Ofiteri de rang înalt din Politia Românã s-au întâlnit cu Elvis Pian si reprezentantii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia conditiile de înmormântare a lui Emi Pian. Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelã, asa cum prevede legea si, în plus, toate normele de protectie anti-COVID-19 erau încãlcate de Duduienii care îsi plângeau liderul. Miercuri, dupã ce imaginile dintre interlopi si politisti au apãrut în spatiul public, presedintele României a cerut explicatii Ministrului de Interne, Marcel Vela. Rãspunsul a venit la câteva ore distantã, conducerea Inspectoratului General de Politie Românã organizând ieri o conferintã de presã în acest sens. Atât seful Politiei Române, Liviu Vasilescu, cât si secretarul de stat MAI, Bogdan Despescu, au însãilat niste explicatii, pe care majoritatea specilistilor le-au catalogat drept o bãtaie de joc la adresa fiecãrui cetãtean al acestei tãri si o mare rusine pentru sistemul de ordine publicã. Acest flagel al prieteniilor dintre interlopi si politisti nu este strãin nici de judetul Vaslui. În ultimii ani, ziarul Vremea Nouã a atras atentia în repetate rânduri despre faptul cã si în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean sunt politisti cu probleme de integritate, iar cel mai elocvent exemplu este cel al politistului Cãtãlin Bejinariu, care a luat bani cu împrumut de la interlopii bârlãdeni. Numai cã într-un stat în care institutiile de fortã sunt parazitate de tot felul de prietenii dubioase, presa este datã în judecatã, pusã sã plãteascã daune morale (cã doar judecãtorii n-or fi strãini de aceste încrengãturi), iar „pãtatii” sunt mentinuti sau chiar mai rãu, avansati în functie.

Cotidianul central Adevãrul a publicat, zilele trecute, imagini de pe camerele de supraveghere stradale, care confirmã faptul cã ofiteri de rang înalt din Politia Românã s-au întâlnit cu Elvis Pian si reprezentantii clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia conditiile de înmormântare a lui Emi Pian. Trupul interlopului era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelã, asa cum prevede legea si, în plus, toate normele de protectie anti-COVID-19 erau încãlcate de Duduieni. Înainte ca imaginile sã ajungã în spatiul public, Elvias Pian, fratele lui Emi Pian, a sustinut cã a avut o întâlnire, în noaptea de 8 spre 9 august, într-o bisericã din Bucuresti, cu seful Politiei Române, Liviu Vasilescu, cu seful Politiei Sector 5, Cãtãlin Pãstin si cu seful Politiei Capitalei, Bogdan Berechet, pentru a negocia conditiile de înmormântare. Imaginile publicate de ziarul Adevãrul confirmã cele sustinute de fratele decedatului.

Un scandal care a ajuns pânã la presedintele tãrii

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, cã este nevoie de explicatii, în urma aparitiei acelor imagini în care sefi ai Politiei Române se întâlnesc cu interlopi din clanul Duduianu. Klaus Iohannis a precizat cã i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, explicatii despre acele imagini, însã nu poate oferi detalii despre ce a discutat. „Am cerut explicatii ministrului de Interne cu mult timp înainte sã se întâmple aceste lucruri. Nu cred cã trebuie sã explic eu în detaliu ce s-a întâmplat”, a precizat Iohannis. Atunci când i s-a adus la cunostintã cã nu au apãrut explicatii în spatiul public din partea responsabililor MAI, Iohannis a rãspuns: „Le voi solicita sã vã explice public despre ce a fost vorba”.

S-au întâlnit cu interlopii pentru binele poporului

La o zi distantã dupã declaratia presedintelui Iohannis, seful Politiei Române, Liviu Vasilescu, si secretarul de stat MAI, Bogdan Despescu, au iesit într-o conferintã de presã pentru a da explicatiile asteptate de toatã lumea. Acestia au însirat mai multe motive, care mai de care mai puerile, în asa fel încât totul sã parã legal. „Evenimentul din Bucuresti de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de cãtre mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, misiunea noastrã fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave. Urmare a analizelor de risc, a rezultat cã era pusã în pericol sãnãtatea persoanelor din Municipiul Bucuresti”, a declarat Despescu. El a precizat cã existau date si informatii cã la procesiunea din ziua de duminicã, 9 august, erau asteptate sã participe aproximativ 3.000 de persoane si cã aceastã situatie putea sã conducã la rãspândirea infectiei cu noul coronavirus, prin încãlcarea normelor sanitare, plus riscul producerii unor acte de violentã, de naturã sã afecteze ordinea publicã în Municipiul Bucuresti. Acesta a justificat întâlnirile din noapte ale sefilor Politiei cu clanul Duduianu pe motiv cã instanta de judecatã a respins propunerile de efectuare a 33 de perchezitii domiciliare, unele dintre acestea pe raza municipiului Bucuresti. Seful Politiei Române, Liviu Vasilescu, a dat aceeasi interpretare „eroicã” a întâlnirii cu interlopii, spunând cã a mers sã se vadã cu membrii clanului Duduianu pentru a preîntâmpina o rãzbunare a acestora pentru moartea lui Emi Pian si pentru cã a considerat cã „este mai importantã siguranta cetãtenilor Capitalei” decât modul în care va fi interpretat gestul sãu.

Un fenomen înrãdãcinat si în judetul Vaslui

SMECHERI…Prieteniile dintre interlopi si politisti nu sunt strãine nici de judetul Vaslui, dupã cum ziarul nostru a arãtat în ultimii ani. În fiecare an, traficanti de droguri si de carne vie care învârt afaceri de zeci, poate chiar sute de mii de euro, sunt lãsati sã-si desfãsoare în liniste activitatea dupã ce mai aruncã în plasa politistilor câte un „pestisor” mai micut, în asa fel încât activitatea oamenilor legii sã nu fie chiar zero. Tot în judetul Vaslui, sunt politisti care iau bani de la interlopi, împrumuturi pe care nu se sfiesc sã le treacã si în declaratiile de avere! Un astfel de exemplu este Cãtãlin Bejinariu, fostul sef al Investigatiilor Criminale din Bârlad. În declaratia de avere a acestuia pe anul 2015, publicatã de Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR), Bejinariu figura cu trei împrumuturi, douã fiind de la institutii de credit si unul la o persoanã fizicã: suma de 25.000 de euro, pe perioada 2014-2028, de la Cordas Marius, nimeni altul decât Bebe Cordas, un personaj arhicunoscut în Bârlad. Bejinariu îsi fãcuse public împrumutul luat de la Cordos dupã aproximativ douã luni de la scandalul în care procurorii DIICOT, împreunã cu procurori din Italia si cu cei din FBI au descins la Bârlad, la suspectii de infractiuni informatice. În aprilie 2015, la adresele mai multor suspecti, printre care si la Marius (Bebe) Cordas, cel bãnuit de anchetatori cã ar fi fost printre capii operatiunii prin care bãnci din SUA si Oman ar fi fost prejudiciate cu peste 42 milioane de dolari americani, si-au fãcut aparitia oamenii legii. Gruparea, formatã din 13 membri, dintre care nouã din Bârlad, a reusit sã cloneze cardurile bãncilor respective si scotea banii cash direct din bancomate. Membrii retelei se deplasau si în alte tãri, precum Italia si Japonia, de unde scoteau bani în numerar, sperând astfel cã vor fi imposibil de indentificat. Legãtura comisarului-sef Cãtãlin Bejinariu cu Bebe Cordas este de notorietate, încã din 2015 iesind la ivealã asocierea sotiei comisarului-sef cu Bebe Cordas, la preluarea strandului din Bârlad. Cum Inspectoratul General al Politiei Române a demonstrat, inclusiv zilele acestea, cã îsi apreciazã specialistii care sunt pe urmele interlopilor, Bejinariu a fost „uns” sef peste Politia Municipalã Vaslui. Despre problemele de integritate ale comisarului-sef vasluian a vorbit, anul trecut, si presedintele Sindicatului National al politistilor si Personalului Contractual, Dumitru Coarnã. Dând exemplul de la Vaslui, acesta i-a atras atentia ministrului de Interne, Marcel Vela, cã în mai multe judete din tarã politistii sunt prieteni cu interlopii, însã avertismentul sãu a rãmas fãrã nici urmare. Asta probabil si pentru cã nu doar Politia a fost parazitatã de astfel de prietenii, ci si clasa politicã. Iar exemplul cel mai bun în acest sens este cel al organizatiei PSD Ilfov, a cãrei conduceri a fost capturatã, pânã zilele trecute, de clanurile de interlopi din Capitalã.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here