27.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

FRAUDĂ LA DEDEMAN

• un agent de vînzări este suspectat că a băgat mîna în banii societătii, prejudiciul creat fiind de 3 miliarde de lei • descoperirea escrocheriei a dus si la destituirea directorului Liviu Bandraburu, înlocuit cu Sorin Răiteanu • Dragos Pavăl, patronul Dedeman, spune că vinovatii vor fi dati pe mîna politiei • fostul director a declarat nu este vinovat si că-si impută faptul că nu a fost mai vigilent •

Atmosfera printre angajatii magazinului Dedeman, din Dumbrava Rosie, este una mai mult decît tensionată, după ce în urmă cu mai bine de o săptămînă, cei de la Serviciul contabilitate au descoperit o gaură de 300.000 de lei, adică 3 miliarde de lei vechi. Frauda ar fi fost produsă de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, angajat în functia de agent vînzări. Totul a iesit la iveală în momentul în care s-au făcut verificări privind soldurile societătilor partenere. Patronul unei astfel de firme a respins valoarea soldului anuntat de contabilitatea magazinului Dedeman, iar de aici a pornit totul. Sursele noastre spun că reprezentantul societătii respective achizitionase marfă de la Dedeman în valoare de cîteva milioane de lei vechi, însă a fost anuntat că mai are de achitat cîteva sute de milioane. În momentul în care au fost confruntate facturile s-a constatat că sumele diferă. Mergînd mai departe pe fir, cei de la Dedeman au stabilit că societatea se afla în „grija“ agentului de vînzări Andrei Parascanu. Au fost luate la verificat si alte documente ale angajatului si asa s-a stabilit că lipsesc vreo 3 miliarde de lei vechi. Au fost anuntati imediat superiorii de la Bacău, iar la Dedeman-Piatra Neamt a demarat o anchetă internă. Principalul suspect a fost trimis în concediu fără plată pentru o perioadă de două săptămîni, iar colegii săi fac confruntări între facturile emise de acesta si societătile partenere. Descoperirea fraudei a dus si la prima măsură, directorul Liviu Bandraburu fiind destituit. În locul său a fost numit Sorin Răiteanu, angajat cu vechime în Dedeman.

Patronul Dedeman: „Vom depune în cel mai scurt timp plîngere penală“

Băcăuanul Dragos Pavăl, proprietarul lantului de magazine Dedeman, spune că cei vinovati de producerea acestei fraude vor fi dati pe mîna politiei. Se pare că magazinul Dedeman din Dumbrava Rosie nu se află pentru prima dată în această postură, o problemă similară, dar cu un prejudiciu mai mic, fiind identificată în primăvara acestui an. „La magazinul din Piatra Neamt s-a produs o nouă fraudă de o valoare care încă nu a fost stabilită, dar care în acest moment depăseste 300.000 de lei. (…) Directorul de magazin a încercat să ascundă la Centrală faptul că anumite firme aveau facturi cu scadentă depăsită. Folosindu-se de această practică si cu concursul mai multor angajati, agentul Parascanu Andrei si-a pus în operă aptitudinea de infractor. Vom depune în cel mai scurt timp plîngere penală împotriva celor vinovati si sînt sigur că autoritătile statului vor deslusi pînă la nivel de detaliu toată această situatie. Îmi pare rău că munca de un an a majoritătii angajatilor de la Piatra Neamt a fost umbrită de astfel de evenimente. Directorul Liviu Bandraburu a fost destituit. Noul director de magazin, Sorin Răiteanu, care lucrează în firma noastră de mai multi ani, sînt sigur că va restabili atmosfera de lucru în echipă si loialitate fată de societatea la care lucrează si împreună cu toti angajatii de la Dedeman Piatra Neamt va face performantă“, se arată în mesajul transmis de Dragos Pavăl angajatilor de la Dedeman Piatra Neamt.

Anchetă internă pentru stabilirea exactă a prejudiciului

Ancheta internă, demarată imediat după identificarea escrocheriei, nu a fost încă finalizată. Liviu Bandraburu, directorul demis de la magazinul Dedeman, spune că singura sa vină în toată această poveste este aceea că nu a fost suficient de vigilent. „Acum strîngem toate datele pentru a vedea cu exactitate cine este vinovat pentru cele întîmplate. Verificările stagnează, pentru că Parascanu, suspectul principal, refuză să colaboreze. Dacă s-ar pune cap la cap toate datele, am putea afla cu usurintă cine a luat banii, pentru că lipsesc sume. În ceea ce mă priveste, nu sînt vinovat cu nimic. Poate dacă aveam instinctul necesar, puteam să îmi dau seama ce este în capul lui (n.r. – a lui Parascanu). Dacă as fi avut ochi de vultur as fi văzut că este un hotoman. Oricum, trebuia să stiu ce face, însă s-a întîmplat într-un interval de timp foarte scurt. Nu mă asteptam la asa ceva, mai ales că firma a avut multă grijă de el. Strîngem dovezi clare, după care vom cere ajutorul politiei. Vom pune cap la cap tot ce constatăm si vom vedea cine a luat banii. Este clar că banii lipsesc, fiind sustrasi. Cine a făcut asa ceva trebuie să plătească pînă la ultimul leu“, a declarat Liviu Brandaburu. Acesta a mai precizat că angajatii nu trebuie să-si facă griji si că-si vor primi salariile si primele de sărbători. „Cei cinsiti nu vor avea de suferit. Vor plăti doar cei care sînt vinovati“, a conchis fostul director. Am încercat să-l contactăm, pentru a primi un punct de vedere oficial, si pe principalul suspect în această spetă, însă centralista de la Dedeman nu a putut să ne ajute cu numărul său de telefon.

monitorulvn.ro

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here