„Furnicile” de la RAR adunau câte 2000 de euro pe zi, din ITP-uri false! Inspectorii în arest, polițiștii sub control judiciar!

CARACATIȚĂ… Membrii grupului infracțional, contra unor sume de bani, ar fi atestat o serie de inspecții tehnice periodice, fără ca acestea să fie făcute în realitate, mașinile fiind în alte zone ale țării.

DESTRUCTURARE… Doi angajați de la RAR Vaslui, cu funcții importante și cu atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP, alături de alți membri ai grupului infracțional din Bârlad, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile! Este vorba despre Ursache Marian, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui (cu atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP) și Săndulescu Doru, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui. Aceștia, la „comanda” lui Verman Ionuț (Bârlad) și Apetri Sorin (Bacău), inspectori tehnici autorizați în cadrul unor stații ITP din Bârlad și Bacău, coordonați de patronul Service-ului Auto din Bârlad, în mod organizat, contra unor sume de bani primite drept mită, ar fi atestat o serie de inspecții tehnice periodice (ITP) fără ca acestea să fie făcute în realitate. Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecțiuni ori se aflau chiar în afara țării. Practic, grupul infracțional organizat, condus de patronul din Bârlad, împreună cu doi polițiști, ambii din Bârlad, făceau bani cu grămada! Culmea este că, „plevușca” – adică Verman Ionuț, Răducanu Sorinel, Ursache Marian, Vlasie Emil, Daogaru Cosmin, Apetrei Sorin și Cantemir Florin, au primit mandate de arestare preventivă în timp ce patronul ,„capi di tutti capi” și cei doi polițiștii bârlădeni de la Rutieră, care „protejau” afacerea, au primit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile! Într-o discreție totală!

Conform comunicatului DNA, cei șapte inculpați, între care inspectori autorizați ai Registrului Auto Român (RAR), în mod organizat, contra unor sume de bani primite drept mită, ar fi atestat că o serie de inspecții tehnice periodice (ITP) s-au realizat fără ca, în realitate, acestea să se desfășoare. Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecțiuni ori se aflau chiar în afara țării (!!!). Un adevărat atentat la viață și la siguranța circulației rutiere!!

Rețineri, arestări, control judiciar…

Procurorii DNA au solicitat prin referatul înaintat instanței vasluiene, luarea măsurii de arestare preventivă pentru 30 de zile și au cerut reținerea inculpațior:

Verman Ionuț (Bârlad) și Apetri Sorin (Bacău), inspectori tehnici autorizați în cadrul unor stații ITP din Bârlad, respectiv Bacău, și alte patru persoane fizice, colaboratori, pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată (autorat sau complicitate), trafic de influență, fals intelectual sau instigare la fals intelectual, dare de mită

Ursache Marian, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui (cu atribuții de control și supraveghere a stațiilor ITP), pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi județul Vaslui, față de Săndulescu Doru, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.

„Totodată, procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar față de alte 5 persoane.”, se specifică în comunicatul procurorilor de la DNA. Pe surse am aflat că patronul Service-ului auto din Bârlad, unde aveau loc „inspecțiile tehnice” așa zisele ITP-uri fictive, este unul dintre cei care a primit 60 de zile de control judiciar. Mai mult, se pare că procurorii DNA au indicii și probe că el ar fi „capi di tutti capi” în această mafie ordinară care a atentat la siguranța circulației rutiere și, de ce nu, chiar la viața noastră! Tot sub control judiciar au fost puși și cei doi polițiști de la Biroul de Poliție Rutieră Bârlad și de la Serviciul Poliție Rutieră Vaslui.

Cei care au primit 30 de zile de arestare preventivă sunt: Verman Ionuț (Bârlad), Răducanu Sorinel (finul lui Ionuț Verman- Bârlad), Ursache Marian (inspector RAR Vaslui), Vlasie Emil, Daogaru Cosmin, Apetrei Sorin (toți din Bacău) și Cantemir Florin (fost salariat la service-ul auto unde “opera” Ionuț Verman și capi di tutti capi, iar de doi ani lucra la un service din Tecuci – județul Galați).

Probatoriul DNA arată că totul a pornit de la bârlădeanul Ionuț Verman

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Verman Ionuț ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat împreună cu alte persoane, în scopul săvârșirii de infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație. Verman Ionuț ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice.

Ceilalți inculpați, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj). De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu se află țară.”, se precizează în comunicatul DNA.

Inspectori RAR corupți nu numai în Vaslui, ci și în Bacău!

„Întrucât stația din Bârlad nu este autorizată decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații autorizare R.A.R., pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3500 kg) din categoria a III-a. Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Bacău la care inspectorul tehnic, inculpatul Apetri Sorin, în aceeași manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a.

Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă. Activitățile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.

În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție. La data de 22 aprilie 2021, șase dintre cei șapte inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar unul (persoană fizică) cu propunere de arestare la domiciliu. În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.”, se precizează în comunicatul DNA.
5 COMENTARII

  1. CAPI DE TUTTI CAPI……… o să scape are bani are cui să-i dea , băieţaşii buni şi fetiţele de înţeles din caracatiţa MJ şi a MAI îl aşteaptă ca păinea caldă a mai avut probleme cu legea , braconajul bată-l vina o să fie un mare făăăăăăsss tot acest spectacol ŞTII CE ZIC ?

  2. Deci era un business plan bazat pe volum mare. 100 euro nu era nicidecum itp ul pt o tabla aflata în afara țării. 100 euro era săritul rândului.

  3. Da infractorii ăştia de la siguranţă şi incredere in perioada asta căt sunt sub control judiciar cum muncesc ? Deci in ţara asta poţi fi şi miliţian şi HOŢ ? Sau intraţi in concediu medical si apoi vă pensionaţi boss ….ştii ce zic !

LĂSAȚI UN MESAJ