spot_imgspot_img
16.7 C
Vaslui
26-sept.-2023

Gata cu plimbatul pe la ghisee…

- Advertisement -

NOUTÃTI Ieri, conducerea Casei judetene de Pensii Vaslui a organizat o conferintã de presã pentru a aduce în centrul atentiei elementele de noutate introduse prin proiectul de act normativ pentru modificarea si completarea OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte mãsuri financiar – fiscale.

Începând de luni, 13 septembrie, beneficiarii veniturilor din drepturi de autor nu vor mai trebui sã colinde ghiseele institutiilor în fiecare lunã. Asta pentru cã angajatorii vor fi cei care vor retine, declara si calcula contributiile la pensii si somaj ale beneficiarilor. “Persoanale care realizeazã venituri salariale si, ocazional, realizeazã si venituri de naturã profesionalã – drepturi de autor sau drepturi conexe nu datoreazã contributii individuale si pentru aceste venituri de naturã profesionalã. Persoanele care realizeazã venituri salariale si cu caracter de regularitate, realizeazã si venituri de naturã profesionalã – drepturi de autor sau drepturi conexe datoreazã contributii individuale si pentru aceste venituri de naturã profesionalã. Si persoanele care realizeazã cu regularitate doar venituri de naturã profesionalã – drepturi de autor sau drepturi conexe, datoreazã contributiile individuale de asigurãri sociale. Persoanele care, în mod ocazional, realizeazã doar venituri de natureã professionalã – drepturi de autor sau drepturi conexe datoreazã contributii individuale pentru aceste venituri, aceasta fiind, practic singura lor forma de asigurare în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurãri sociale. În cazul în care veniturile de naturã profesionalã sunt realizate cu regularitate, baza de calcul lunarã nu poate depãsi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat”, a precizat Daniela Munteanu, directorul adjunct al CJP Vaslui.

Nu au fost cozi si nici nu vor fi la CJP!

Haosul ordonantei contributiilor din activitãti independente i-a bulversat pe vasluieni, care nu s-au prea înghesuit la ghisee sã depunã declaratiile privind veniturile din DDA. “La Casa judeteanã de Pensii Vaslui nu am vãzut cozi, si am speranta cã nici de aici încolo nu trebuie sã vedem cozi sau nemultumiri din partea celor care realizeazã venituri provenite din drepturi de autor”, a precizat Marius Arcãleanu, directorul executiv al CJP Vaslui. Ceea ce nu cunsoc reprezentantii CJP Vaslui este cã sunt vasluieni care, desi realizeazã venituri pe raza judetului nostru, au preferat sã trimitã aceste documente prin postã, pentru a scãpa de bãtaia de joc pe care ar fi trebuit s-o îndure dacã ar fi stat la toate ghiseele tuturor institutiilor. Persoanele care realizeazã venituri ce intrã sub incidentta ordonantei nr. 58/2010 care nu au depus luna trecutã declaratiile de venit sunt feriti de amenzile aferente.

Declaratile de somaj, asteptate la sediul AJOFM

Din punctul de vedere al celor de la Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã (AJOFM), liber-profesionistii au obligatia de a depune declaratii de asigurare în sistemul pentru somaj. “Obligatia declarãrii, calculãrii , retinerii si plãtii contributiilor individuale de asigurãri sociale corespunzãtoare categoriei de venituri profesionale care intrã sub incidentta acestei ordonante revine plãtitorului de venit. Persoanele care plãtesc aceste contributii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurãrilor pentru somaj si beneficiazã la nevoie de indemnizatie de somaj în conditiile Legii 76/2002”, a declarat Monica Scobai, reprezentant al AJOFM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.