30.3 C
Vaslui
28-iun.-2022

Gemenii născuți printre bombardamente, salvați din Ucraina de Crucea Roșie Vaslui, vor pleca curând din spital! (FOTO)

IMPLICARE… Crucea Roșie Vaslui, cea care s-a implicat pentru aducerea celor doi gemeni născuți prematur de la Odesa, Ucraina, monitorizează starea micuților și modul cum sunt tratați!

VEȘTI BUNE… Gemenii prematuri, în vârstă de numai 2 luni, salvați din mijlocul bombarmentelor din Odesa, grație demersurilor deosebite făcute de voluntarii Crucii Roșii Vaslui, sunt bine, iar medicii din Spitalul Bârlad spun că, îndată ce vor lua încă jumătate de kilogram în greutate, îi vor externa. Povestea venirii lor în România a fost una dramatică, întrucât mama însărcinată în 7 luni a născut prematur în orașul aflat sub tirul necruțător al rușilor, fiind nevoită să stea în subsolul unei maternități. Ca prin minune, s-a putut lua legătura cu reprezentanții Crucii Roșii Vaslui și aceștia au căutat să facă tot posibilul, ca pe căile de comunicare încă deschise cu instituții specializate în ajutor umanitar din Republica Moldova, să îi poată aduce pe gemeni, pe alți doi frați mai mari, precum și pe mama lor la Bârlad. Tatăl a putut pleca și el, să le fie alături, întrucât legea din Ucraina dă voie taților cu cel puțin trei copii, să rămână alături de familie, ca să o protejeze.

În salvarea familiei cu patru copii, dintre care doi băieței de aproape două luni, gemeni, născuți prematur, a intervenit decisiv Crucea Rosie din România, Filiala Vaslui, condusă de Carmen Carp. Contactată de preotul Teofil Ștefănică din Bârlad, la care locuiesc rudele apropiate ale femiliei aflată atunci într-o mare problemă, Carmen Carp, de la Crucea Roșie Vaslui, a intervenit trimițând o adresă urgență către ISU Moldova, prin care solicitau ajutor la ISU Moldova să ajute cu o ambulanță și asistența medicală necesară transportării mamei cu cei doi gemeni născuți prematur, la doar 7 luni, în urmă cu aproape două luni.

„Preotul Ștefănică ne-a contactat pe noi în primă fază, ne-a spus de cei doi. Am vorbit apoi cu colonelul Tătaru, șeful ISU Vaslui, apoi am demarat toată acțiunea. Am făcut o adresă către ISU Moldova, i-am rugat să ne asigure suportul în aducerea prematurilor la Albița, la Huși. Ceea ce s-a și întâmplat.”, a spus Carmen Carp, șefa Crucii Roșii Vaslui.

Conform HG 557 din 2016, Crucea Roșie Română este o organizație umanitară cu rol de sprijin secundar în asigurarea cazării persoanelor evacuate sau refugiate, asigurarea apei potabile și hranei pentru persoanele afectate sau evacuate, asigurarea și distribuirea ajutoarelor, organizarea primirii și distribuției ajutoarelor umanitare de urgență. În completarea acestor activități, Crucea Roșie Română oferă sprijin uman si logistic în spatiile de cazare puse la dispoziție de autoritățile statului, în punctele de triaj, acordă prim ajutor de bază, suport psihosocial și serviciu de restabilire a legăturilor de familie. Exact ceea ce a și făcut Carmen Carp, la Vaslui, pentru oricine a solicitat ajutor, nu numai pentru gemenii aflați în dificultate.

„Am venit la spitalul Bârlad special să-i vedem și să auzim care este starea lor de sănătate. M-am bucurat să aud că sunt bine, iau în greutate, au aproape 2 kg fiecare și, după cum ne-a spus medicul curant neonatolog cu care am vorbit, ei vor merge repede acasă, după ce vor avea 2,5 kg. Este bine și mă bucur.”, a mai spus Carmen Carp.

Vă reamintim că, pe 24 martie, doi băieței gemeni, născuți prematur, la 7 luni de sarcină a mamei, au fost salvați de Crucea Roșie Vaslui, după solicitarea unui preot bârlădean, de ISU Moldova apoi și de ISU Vaslui, din infernul rusesc din Odesa. Gemenii aveau nevoie de incubator, iar cum la Odesa zilele trecute s-a declanșat o ofensivă rusească infernală, șansa de supraviețuire a micuților, a părinților săi și a fraților, a fost fuga din țară! Bebelușii și mama lor, plus tatăl și încă doi copii ai familiei de 11 și 14 ani, au fugit din Ucraina (Odesa) pe propria răspundere, deși inițial aveau promisă o ambulanță din Odesa. N-a mai fost posibil, din cauza bombardamentelor care nu mai conteneau și atunci au plecat cu mașina personală, printre bombele care loveau necontenit. Au ajuns cu bine la vama cu Republica Moldova și de aici, la solicitarea Crucii Roșii Vaslui, au fost preluați de ISU din Moldova, până la Vama Albița. Preotul Teofil Ștefănică, care are acasă la Bârlad pe sora femeii cu cei doi gemeni, a fost rugat de aceasta să îi ajute și familia surorii ei, cu patru copii. Cu binecuvântarea PS Ignatie, având și ajutorul personal al Preaființei Sale, s-a reușit aducerea familiei refugiate din Odesa la Vama Albița. De aici, au ajuns la Bârlad, la Maternitatea spitalului local, unde gemenii au fost puși imediat la incubator, mama lor a fost internată la un salon, lângă copii, iar tatăl și cei doi copii mai mari au fost găzduiți de fratele preotului Teofil, profesor Daniel Ștefănică.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here