spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Generatia vasluianã „COVID” a trecut cu bine si „puntea suspinelor”, proba la matematicã de la Evaluarea Nationalã

- Advertisement -

INEDIT… Cu mãsti incomode pe fatã, cu termometrul transformat în gardian, la usa scolii, dar si cu stresul primului examen important din viata lor, iatã asa au sustinut Evaluarea Nationalã, generatia „Coronavirus”, asa cum, cu un umor amãrui, îsi spun absolventiii de clasa a VIII-a, din 2020! Din fericire, subiectele, atât la Limba Românã, cât si la Matematicã, au fost accesibile pentru toatã lumea. O spun sefii de promotie. Ioana Cristina Solomon, liderul Scolii „Mihail Sadoveanu” din Husi, cea care a avut o replicã foarte simpaticã, în momentul în care a fost întrebatã cum au fost subiectele la Matematicã: „La subiectul 3, punctual C, a fost mai greu. Era geometrie în spatiu. M-am uitat la cerintã si mi-am spus: eu nu ies din salã pânã nu rezolv acest punct C. Sã fie clar”, povesteste, amuzatã, ambitioasa huseancã. Si l-a rezolvat! Speranta este ca tot mai multi elevi sã se fi ambitionat la fel si sã fi fãcut teze cât mai bune, chiar dacã mãstile i-au incomodat pe multi.

În judetul Vaslui, 3484 de elevi au participat la cea de a doua probã a examenului de Evaluare Nationalã. 400 de candidati au renuntat si nu s-au mai prezentat la proba de Matematicã. Practic, cu 50 mai multi fatã de proba de Limba si Literatura Românã, unde 350 au absentat. Un elev din judetul Vaslui nu a fost primit la proba de Matematicã pentru cã a cãzut „culmea”, la examenul „Triajul epidemiologic”. Avea temperatura peste 37,3C, prin urmare, conform regulamentului, nu a fost primit la examenul de matematicã. Acesta va sustine examenul în etapa specialã din data de 30 iunie 2020. Pe parcursul desfãsurãrii examenului nu s-a înregistrat nicio tentativã de fraudã.

Profesorii spun cã subiectele au fost accesibile si cã multi dintre elevi ar trebui sã obtinã nota 10 la aceastã probã. „La partea de algebrã a fost totul foarte usor. Doar o cerintã la a doua problemã de geometrie la subiectul 3, punctul C, a fost sã spunem, mai elaboratã, mai dificilã. În rest, a fost ok. Nu pot spune cã a fost o capcanã, doar cã putin mai dificil de rezolvat. Cu sigurantã elevii foarte buni au rezolvat si acel subiect. La subiectul 2 au fost chiar darnici cu modul de subiect. Nu au avut nimic special. Niciuna din problemele de la algebrã nu era dificilã iar la subiectul 3 din geometrie planã nu a fost atât de dificil. Revin si spun cã dificilã a fost doar problema a doua. Subiectele au fost asemãnãtoare cu cele propuse de Minister prin testele de pregãtire. Ca nivel de dificultate, subiectele cred cã au fost un pic mai scãzute ca nivel fatã de anul trecut, dar în concluzie au fost de nivel mediu, iar cei care au fãcut subiectele au fost chiar foarte blânzi cu copiii. Cred cã vor fi foarte multe note de 10”, a precizat profesorul de matematicã Adrian Talasman. Subiectele au fost si pe placul elevilor, care au spus cã doar un singur punct le-a dat bãtãi de cap.

Alexandru Baciu, bãiatul de 10 al Scolii Gimnaziale„ Dimitrie Cantemir ” Vaslui, a iesit din examen încrezãtor

„Nu am avut emotii, sunt obisnuit cu astfel de teste asemãnãtoare si olimpiadelor la care am tot participat. Eram încrezãtor pe cunostintele mele, stiam cã voi face bine dacã voi fi on-point, adicã atentia mea sã fie concentratã pe subiect. Subiectele au fost destul de ok, nu neapãrat destul de usoare, dar au fost accesibile. Eu cred cã am rezolvat totul bine, totusi singura problemã pentru mine a fost punctul C de la subiectul 2. Mi-am dat seama, dupã ce am iesit din examen, cã am gresit acolo o notatie si cred eu cã din acel moment s-a dus tot subpunctul. Nu stiu exact ce note voi obtine la aceste probe. La Limba Românã pot spune cã am avut o gresealã si probabil cã mã va costa 0,1 punct în minus. Acum depinde de compuneri si profesorul corector. În clasã totul a decurs normal, ca si la proba de Limba Românã, am fost corect îndrumati în clase dupã luarea temperaturii si dezinfectarea mâinilor, iar profesorii, desigur cã ne-au încurajat si au avut grijã ca desfãsurarea celor douã ore de examen sã fie în conditii de sigurantã pentru toti”.

Ioana Cristina Solomon, sefa de promotie de la Scoala „Mihail Sadoveanu” Husi: „nu plec din sala de examen dacã nu rezolv acest punct!”

„La Matematicã au fost subiecte accesibile. O micã problemã a fost la subiectul 3, la punctul C. Era o chestiune de geometrie în spatiu si dãdea ceva de gândit. Când am vãzut cum e treaba, mi-am spus asa: eu nu plec din sala de examen, dacã nu rezolv acest punct! Sã fie clar. Si…l-am rezolvat”, povesteste, amuzatã, Ioana Cristina Solomon. Mãstile i-au incomodat pe multi dintre elevi. Nici Cristina nu a scãpat. „Mãstile au fost foarte incomode. Pe mine m-a enervat masca aceea tot timpul, cât am stat în examen”, a mai spus sefa de promotie, de la Scoala „Mihail Sadoveanu”, recunoscutã, de altfel, pentru ambitia de care poate sã dea dovadã. De exemplu, la finele clasei a 7-a, dupã ce a vãzut cã a pierdut „cheia scolii”, pentru cã un coleg avea media cu 2 sutimi mai mare ca a ei, si-a promis în gând cã va învãta cât va fi nevoie, ca la finele clasei a VIII-a, ea sã fie sefã de promotie. Si a reusit! IOana Cristina Solomon a mai spus cã ar fi foarte bucuroasã, dacã ar putea sã aducã la Husi o medie de 10,00 curat, la Evaluarea Nationalã. Oricum, orice notã ar lua, Ioana este deja unul dintre copiii de 10 ai „orasului dintre vii”.

Mihnea Tufescu, seful de promotie Scoala „M.C.Epureanu” Bârlad, se asteapã la o notã mare

„Nu mi s-au pãrut grele subiectele la matematicã, am fãcut aproape tot. Putinã bãtaie de cap mi-a dat subiectul 3, la geometrie. Dar sper cã l-am fãcut bine, încã nu stiu baremul. Si la limba românã a fost destul de usor, am avut doar subiecte din materia fãcutã în gimnaziu, fãrã semestrul II din clasa a VIII-a. Sper cã voi lua o medie mare la Evaluare. Si colegii mei erau bucurosi cã subiectul de la matematicã a fost destul usor, dar mai bucurosi suntem cã s-a terminat cu emotia specificã examenului. Acum ne relaxãm”, a spus Mihnea Tufescu, seful de promotie al Scolii „M.C.Epureanu” din Bârlad.

Primele rezultate vor fi afisate luni, 22 iunie, pânã la ora 14.00. Contestatiile pot fi depuse atât în format fizic, cât si electronic, în zilele de 22 iunie (intervalul orar 16.00-19.00) si 23 iunie (în intervalul orar 8-12). Rezultatele finale vor fi anuntate sâmbãtã, 27 iunie 2020.

Alina Darie/ Oana Munteanu/ Cezara Mironicã

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.