spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
27-mai-2024

Geniile României au primit „botezul” în cel mai frumos loc din Vaslui, la Pădureni! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

START… Olimpicii de top ai României și mentorii care îi vor pregăti pentru o săptămână în Tabăra Națională de Matematică de la Huși au trăit momente deosebite, ieri, la festivitatea de deschidere a evenimentului, care a avut loc la Pădureni. Dacă în sala de spectacole „Armonia”, invitați de seamă au putut să își transmită gândurile bune și admirația pentru toți cei care au dat viață acestui succes vasluian, numit „Tabăra Națională de Matematică”, atmosfera a căpătat bucuria unei mici serbări câmpenești, în care oaspitalitatea pădurenilor a fost la cote maxime. Nu a lipsit un spectacol muzical de calitate, în care au prezentat recitaluri fanfara Rotaria, ansamblul Stejărelul, dar și Cimpoierii de Perieni. La festivitatea de deschidere au participat, alături de președintele Societății de Științe Matematice, prof. univ. dr. Radu Gologan, Dr. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, matematicianul Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, pecum și Marius Perianu, redactorul-șef adjunct al Gazetei Matematice. De asemenea, prefectul Daniel Onofrei a fost prezent. Profesorul Adrian Talașman, inițiatorul acestei tabere a performanței, a avut rolul de amfitrion, bucurându-se de aprecierile sincere pe care toți cei prezenți le-au exprimat față de ideea acestui cantonament al matematicienilor de ieri, de azi și de mâine. Cu toții au subliniat faptul că este de-a dreptul uimitor cum un om de afaceri, în persoana vasluianului Ionel Sandu, a acceptat să susțină integral consturile uriașe ale acestui eveniment, de la care nu poate obține decât bucuria sufletească pentru susținerea unui act educațional memorabil.

Fostul ministru al Sănătății, Dr. Nelu Tătaru, le-a vorbit celor prezenți despre ceea ce este, în opinia sa, cu adevărat important, când vine vorba despre un asemenea eveniment. „La Olimpiada de Matematică de la Slobozia, copilul meu încerca să își ceară scuze că a fost doar o mențiune. Și i-am spus, tata, puteai să nu iei nimic, căci faptul că suntem aici, cu o parte din cei mai deștepți copii din țara asta, și pentru că ne-ai făcut mândri că suntem și noi aici, este cel mai mare lucru. De aceea spun că, în seara asta, este cel mai mare lucru, pentru noi, ca părinți, pentru dumneavoastră, ca profesori, pentru Pădureni, pentru Huși, pentru Vaslui, este faptul că găzduim o astfel de tabără. Dacă anul trecut spuneam că este un început și se poate face și la Huși performanță, anul acesta este mult mai mult. Faptul că cei mai buni profesori de Matematică și nu numai sunt astăzi aici, faptul că au ales să își de din timpul lor de vacanță, trebuie apreciat. (…) Dincolo de orice funcție de care vorbea cineva, de ministru, prefect sau secretar de stat, de orice calitate oficială, vreau să vă spun că acestea sunt trecătoare. Calitatea de părinte este singura care rămâne până la urmă. Am ales să vorbesc în seara aceasta în calitate de părinte, dar poate și de chirurg al unui areal de 100.000 de locuitori. În urmă cu 17 ani am ales, ca om care a terminat primul specialitatea, am ales să vin la Huși. Și mă întreba lumea: ce cauți la Huși!? Și vă spus: se poate face medicină și la Huși, se poate face matematică și la Huși și țin încă o dată să mulțumesc profesorilor că au ales să vină în acest moment la Huși. Urez taberei succes, urez copiilor performanță, iar profesorilor, împlinirea profesională”, a spus Dr. Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, în prezent președintele Comisie de Sănătate din Camera Deputaților.

Prefectul Onofrei a făcut uz de carismă: „Trebuie să recunosc, nu am excelat ca dumneavoastră la Matematică, însă am găsit, să știți, câteva puncte comune”

Prefectul Daniel Onofrei, prezent la festivitatea de deschidere, a avut o alocuțiune atipică, apreciată de public, mai ales că a speculat cu haz o frântură din mesajul profesorului Adrian Talașman și nu a ezitat să se exprime. „Mesajul domnului profesor Tălașman mi-a născut așa, o idee. Dacă cu 5 lei poți să produci ce se întâmplă astăzi aici, cred că dumnealui e omul potrivit să ne acopere și datoria asta mare de la nivel național, sunt sigur că s-ar descurca minunat și ar fi un salvator”, a spus prefectul, stârnind zâmbete și aplauze în sală. Feed-back-ul publicului l-a încurajat să continue în aceeași notă: „Veneam pe drum de la Bârlad și mă întrebam ce caut eu aici. Trebuie să recunosc, nu am excelat ca dumneavoastră la Matematică, însă am găsit, să știți, câteva puncte comune. În primul rând, modelul meu politic, ca om și caracter, domnul ministru Tătaru, este foarte bun matematician, băiatul lui este foarte bun matematician, colegul și prietenul meu, domnul Ionel Sandu, care m-a invitat astăzi, are un băiat foarte bun matematician, înseamnă că am câteva puncte comune cu dumneavoastră. Eu mă înclin în fața dumneavoastră, vă respect foarte mult munca. Și sunt sigur că dumneavoastră veți face ca să ne fie și nouă mai bine”, a spus prefectul Daniel Onofrei.

Matematicianul Andrei Alexandru: „De când sunt secretar de stat în Ministerul Cercetării am înțeles că investiția în cercetare e o investiție în viitor și că trebuie să oprim în țară resursa umană înalt calificată”

„Sunt foarte bucuros, sunt mândru că am fost invitat astăzi să iau parte la acest eveniment. Vă vorbesc într-o dublă calitate. Vremelnic sunt secretarul de stat pentru Cercetare, dar la bază sunt matematician. Sunt absolvent al liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, absolvent al Facultății de Matematică, din cadrul Univ. Al. I. Cuza Iași, am terminat Doctoratul în Academia Română. Ca și arie de cercetare, m-am axat pe fundamentele matematicii, pe teoria mulțimilor. Am reușit să dezvolt o teorie alternativă axiomatică a mulțimilor care permite modelarea precisă a structurilor algebrice foarte mari (…) De un an și opt luni, de când sunt secretar de stat în Ministerul Cercetării am înțeles două lucruri: în primul rând, investiția în cercetare și în inovare e o investiție în viitorul nostru, pentru că aceste două elemente, cercetarea și inovarea, reprezintă motorul pentru asigurarea unei creșteri economice sustenabile, pentru prosperitate și pentru siguranța noastră, a tuturor. De asemenea, am înțeles încă un lucru și anume că trebuie să facem tot posibilul, să păstrăm aici în țară, resursa umană înalt specializată. Pe voi vrem să vă păstrăm aici”, a transmis Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării.

Marius Perianu, redactor-șef adjunct al Gazetei Matematice, un prieten al vasluienilor: „Rolul unor astfel de evenimente este de a crea o comunitate. Este cel mai important lucru”

CONCLUZIE… „Dincolo de faptul că se adună un grup de oameni, de fapt rolul unor astfel de evenimente este de a crea o comunitate. Este cel mai important lucru care se întâmplă aici! Oameni legați de Matematică într-un anumit fel, ei comunică, fac planuri, copiii leagă prietenii. Eu, apropo de tabăra de anul trecut și apropo de prietenia cu județul Vaslui, am beneficiat cumva în mod direct, pentru că filiala Vaslui a Societății de Științe Matematice a realizat un număr al Gazetei Matematice, numărul 3. Și desigur că eu spune asta, ca să realizeze încă un număr. Sigur, noi muncim la Gazeta Matematică, dar ne ajută foarte tare dacă și alții vin alături de noi să muncească”, a spus Marius Perianu, în cadrul festivității de deschidere a Taberei Naționale de Matematică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Bravo copiilor care au obținut rezultate la concursuri și olimpiade! Mult succes ! Din păcate sunt și elevi fara rezultate in această tabără.

  2. Excelente mesaje. Vorbesc serios. Din cate văd doar poze cu personaje politiciene. Geniile oricum dacă au susținere pleacă la facultăți în alte țări,ori ajung În facultăți de politici interne și se plafonează în România. Copiii care într-adevăr vor viitor în cercetare în istorie,etc aleg calea Vestului. Nerușinare asta cu să încercăm să ținem copiii acasă și să aducem diaspora românească acasă ,nu m-ai ține de 20 de ani!!!

  3. Onofrei….voi ați făcut datoriile insuportabile , voi toți hoții care v-ați perindat prin politica😡 degeaba aduci matematicieni, nu va pot opri ei din furat și combinații🤫

  4. Un popor de tâmpiți suntem ,pana și geniile astea asa cresc și ele ….nu avem.leac…practic s-au adunat sa se laude între ei care mai de care ….și sa nu credeți ca alții sunt altfel ….omul e o apa și un pământ de la A la Z

  5. Succes elevilor participanți și bravo profesorilor care îi pregătesc.Și dacă politicul nu a întins o mănă de ajutor era de bun simț să nu se afișeze ,chiar dacă au fost invitați.

  6. Tabăra asta pare mai mult o propaganda politica decât tabără pentru matematicieni 😀 nici măcar o poza cu vreo sala de matematica si elevi , parca nici nu exista, numai somități politice care caută sa iasă in evidenta

  7. Dar pe geniul inspirational al lui Olio Frei, Guru de la Tg Ocna, cum de nu l-au invitat? Si cum, nici pe Buze Moi (fostul coleg de pe vremea cand intindea cabluri pe stalpii din satele vasluiene) nu l-ati chemat? Nici pentru Red Bull, colegul de combinatii (care spera ca va fi candidatul la Primarie daca face tumbe in fata lui Oli) nu ati avut ochi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.