Gheorghiță răspunde acuzațiilor lui Voiculescu: Nu aruncăm doze. Nu putem să aruncăm doze doar pentru că persoanele nu sunt pe liste

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a asigurat, la Digi24, că dozele de vaccin nu se aruncă. El a explicat că există aproape zilnic situații în care acestea nu se consumă complet, putând fi folosite la imunizare chiar și în următoarele câteva zile. Totodată, medicul a spus de ce sunt vaccinate în etapa a doua a strategiei și persoanele tinere care nu au boli cronice, situație pe care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a catalogat-o ca fiind o stare de fapt pe care nu a putut-o schimba la preluarea mandatului.

“Este o discuție pe care am dezbătut-o foarte mult, înainte de elaborarea strategiei, alături de colegii mei. Strategia a fost elaborată în baza unor recomandări internaționale ale OMS, ale Centrului European de Control al Bolilor și Centrul de Control al Bolilor din SUA. Este un model adoptat în toate țările.

Din punct de vedere al sănătății publice, este la fel de important vaccinarea și protejarea persoanelor tinere, active, care sunt implicate în menținerea funcționării infrastructurii critice, economiei, pentru că, în plus față de acest rol pe care îl au în societate, sunt cele care răspândesc virusul contacților prin faptul că sunt în general angajate și lucrează în marile aglomerări urbane, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire prin Covid-19 este de departe mult mai mare decât în mediul rural.

Din acest punct de vedere, plecând de la această situație și realitate epidemiologică, plecând de la un concept de sănătate publică, este importantă protejarea personalului, persoanelor la risc – anume vârstnici și persoane cu boli cronice – de riscul individual de a dezvolta o formă severă.

În același timp este important să-i protejăm pe cei care sunt activi, pe cei care pot și răspândesc în mod real virusul, pentru că ei se întorc acasă, în familie, unde au un bunic, părinți, persoane dragi cu boli cronice sau persoane vulnerabile.

În condiții ideale, cred că nu ar fi trebui să existe nicio prioritizare, în condiții în care aveam un număr disponibil de doze care să acopere tot necesarul.

Faptul că am plecat de la o distribuție ponderată, anume un procent de 75% dintre doze și dintre locurile în centrele de vaccinare alocate pentru persoanele la risc, respectiv 25% persoane care deservesc activități esențiale, este un procent cât se poate de echitabil”, a afirmat, vineri seară, Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

“E aproape imposibil să faci programările astfel încât la sfârșitul zilei să nu mai rămână nicio doză”

Medicul a confirmat că există persoane care “sar rândul” în ceea ce privește prioritizarea la imunizare, însă impactul este minim.

“Nu neg că se întâmplă acest lucru. Eu cred că este minim, nu este semnificativ din punctul de vedere al impactului asupra numărului de doze de vaccin folosite. …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/gheorghita-raspunde-acuzatiilor-lui-voiculescu-nu-aruncam-doze-nu-putem-sa-aruncam-doze-doar-pentru-ca-persoanele-nu-sunt-pe-liste-1443119
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ