spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
14-mai-2024

Gradul de reciclare în Vaslui, în continuare scãzut comparativ cu tinta europeanã

- Advertisement -

Gradul de reciclare în Vaslui se mentine scãzut comparativ cu tinta europeanã (55%), chiar dacã a înregistrat, în ultimii ani, cresteri. Astfel, în anul 2020 a fost de 11,76 %, în 2021 – 12,72 %, iar în 2022 – 17,79 %. Datele au fost furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui, care a analizat informatiile prezentate de autoritãtile locale si operatorii de salubritate a deseurilor. „Desi populatia întregului judet este conectatã la servicii de salubrizare, considerându-se maximal gradul de contractare a serviciului de salubrizare de cãtre populatie, s-au realizat progrese mici în ceea ce priveste: implementarea/extinderea la nivelul întregului judet a sistemului de colectare a deseurilor reciclabile din poartã în poartã, acest sistem functionând în special în zonele de case din mediul urban si partial în unele localitãti rurale; colectarea separatã a deseurilor reciclabile menajere si similare, respectiv a biodeseurilor si deseurilor verzi din parcuri si grãdini; colectarea separatã a deseurilor periculoase menajere; colectarea separatã a deseurilor textile (doar trei puncte de colectare în judet); implementarea instrumentelor economice (doar 40% din unitãti administrativ-teritoriale ale judetului Vaslui au raportat aplicarea mãsurilor)”, a transmis Mihaela Budianu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui.

De asemenea, potrivit APM Vaslui, se mentine problema (in)corectitudinii informatiilor în ceea ce priveste cantitatea anualã generatã de deseuri din constructii si desfiintãri si realizarea unei evidente corecte a cantitãtilor generate. „Actualmente existã organizate spatii pentru colectarea deseurilor din constructii si demolãri în municipiile Vaslui, Bârlad si Husi si alte 4 comune, dar fãrã dotãrile aferente. Obiectivele de reciclare pentru 2025 nu sunt doar ambitioase, ci chiar greu de atins din cauza normelor mai stricte de raportare. Biodeseurile sunt cea mai mare componentã a deseurilor municipale. Prin urmare, colectarea separatã si tratarea deseurilor biologice pentru o mare parte a populatiei este esentialã pentru atingerea obiectivului de reciclare a deseurilor municipale. Astfel, desi era planificatã prin PJGD punerea în functiune pânã în 2024, a unei statii de tratare mecano-biologicã a deseurilor (TMB), a unei instalatii de compostare si a 3 puncte de colectare, tratare si valorificare a deseurilor din constructii, nu au fost demarate lucrãrile de constructie pânã la aceastã datã. Dar s-au fãcut pasi în realizarea acestor mãsuri din PJGD, Consiliul Judetean Vaslui a pregãtit aplicatia de finantare care include si construirea acestora prin proiectul „Sprijin în pregãtirea aplicatiei de finantare pentru proiectul Extinderea sistemului integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”, în valoare de 7.353.832,00 lei, finalizatã la 31 decembrie 2023. Realizarea acestor investitii prin care se reduc semnificativ cantitãtile de deseuri biodegradabile si a deseurilor din constructii eliminate prin depozitare, cu importante beneficii de protectie a mediului vor avea o contributie importantã la îndeplinirea tintelor stabilite”, a transmis APM Vaslui.

O sutã de insule ecologice digitalizate în Vaslui

Printre mãsurile luate pentru prevenirea generãrii deseurilor la nivelul judetului Vaslui se numãrã proiectele finantate prin PNRR privind construirea de centre cu aport voluntar si de insule ecologice digitalizate pe cinci fractii, inclusiv biodeseuri. „Primãria municipiului Vaslui a semnat contractul pentru finantarea proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate” pe un apel lansat în cadrul PNRR, cu valoare totalã de peste 5,9 milioane lei. Proiectul vizeazã aplicarea principiului „plãteste pentru cât arunci”, astfel încât pânã la 31.12.2024 se vor construi, în municipiul Vaslui, 100 de Eco-insule. Primãria municipiului Bârlad va primi finantare de peste 5,2 miliane lei pentru un proiect similar prin care se vor construi 64 de insule ecologice. Astfel, trecerea la sistemul de ecoinsule digitalizate (cu cartelã de acces), în locul platformelor clasice, este un pas important spre a avea orase curate, civilizate. Pentru a dezvolta un management al deseurilor eficient, prin suplimentarea capacitãtilor de colectare separatã, pregãtire pentru reutilizare si valorificare a deseurilor în vederea continuãrii procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice si a tranzitiei la economia circularã, un numãr de 16 autoritãti publice locale (Pogana, Vinderei, Feresti, Dimitrie Cantemir, Zorleni, Rebricea, Fãlciu, Tutova, Tãtãrãni, Pãdureni, Vetrisoaia, Bãcani, Gherghesti, Stãnilesti, Epureni, Perieni) vor primi finantare prin PNRR pentru constructia de centre de colectare deseuri prin aport voluntar (CAV), în valoare de 4,55 milioane de lei/centru colectare (CAV). Astfel, prin functionarea viitoarelor CAV-uri si insule ecologice în localitãtile mentionate, precum si prin dezvoltarea sistemelor SGR si Returo la nivel national, ar putea creste rata de capturare a deseurilor de ambalaje, în special din material plastic. Un ajutor important poate fi aici si sensibilizarea populatiei pentru colectarea selectivã a reciclabilelor, prin campanii tintite pe diverse categorii sociale. Ne bucurãm sa fim alãturi de cei care gestioneazã eficient deseurile, în lupta pentru educatie si o responsabilitate mai mare fatã de mediu si apreciem toate initiativele care ajutã în acest sens”, a mai transmis Mihaela Budianu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.