spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Grajd cu vaci situat fix în vatra satului: animale chinuite, focar de infecție, oameni disperați, autorități „surde”! (FOTO)

- Advertisement -

SITUAȚIE ALARMANTĂ… Localnicii din Bogdănești, județul Vaslui, de mai bine șase ani, se confruntă cu o situație teribilă de disconfort: mizerie, mirosuri pestilențiale și muște, un adevărat focar de infecție. În mijlocul satului, în vecinătatea drumului județean ce traversează localitatea, vacile și oile sunt crescute în condițiile unei ferme improvizate. Cum amenzile nu sunt usturătoare, iar controalele puține, vecinii din zonă își riscă zilnic sănătatea stând în mijlocul acestui focar de infecție.

Sănătatea sătenilor din Bogdănești, la mâna autorităților

De aproape șase ani, localnicii din localitatea Bogdănești duc un adevărat război cu o familie de consăteni (Talpiș V.Constantin, Talpiș I.Vergilă, Talpiș C.Costel) care se încăpățânează să crească mai multe animale, vaci și oi, chiar în vatra satului, la marginea drumului județean DJ 245D. Situația este cu atât mai revoltătoare, cu cât în gospodăria unde este amenajat grajdul, nu există sursă de apă curentă, iar animalele trăiesc în condiții insalubre. Sătui de duhoarea și mizeria provocată de vitele instalate la doar câțiva metri de casele lor, sătenii din Bogdănești au cerut ajutorul autorităților, procedând la reclamații peste reclamații, petiții, sesizări către toate autoritățile competente, însă fără a ajunge la rezultatul pe care și l-ar fi dorit. Mai exact, animalele să fie mutate într-o zonă mai îndepărtată față de casele locuite. Astfel, au fost sesizate rând pe rând, Primăria Comunei Bogdănești, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică precum și Direcția Sanitar Veterinară. Autoritățile pasează responsabilitatea de la una la alta și efectiv sunt surde la disconfortul creat de ferma animalelor din mijlocul satului, celor din jur. Oamenii din sat sunt revoltați că autoritățile vin la fața locului, constată că aspectele sesizate există, însă nu iau măsuri drastice. Se mulțumesc să impună proprietarilor de animale niște sancțiuni lejere, care, spun ei, nu le rezolvă problema cu care se confruntă. În continuare, oamenii care locuiesc în preajma acestei gospodării în care își are lăcașul așa-zisa fermă, sunt exasperați de zgomot, de miros, de insecte, de mizeria provenită din dejecțiile produse, de lipsa de igienă, respectiv depozitarea gunoaielor, precum și de un peisaj nu tocmai corespunzător, chiar pe traseul unui drum județean.

Din 2017, Primăria Bogdănești tratează cu indiferență existența fermei de animale din mijlocul satului!

Înființarea unei ferme de animale în zonele locuite, fie ea mai mare ori mai mică, presupune respectarea unor reguli foarte stricte, mai ales în privința vecinătății, dar și a condițiilor de depozitare a deșeurilor. Primăria Bogdănești însă, de aproximativ șase ani, se tot „spală pe mâini”, punând totul pe umerii instituțiilor abilitate. Iată ce răspunde instituția prin vocea actualului primar interimar, Constantin Bîrsan, în data de 10 mai a.c., la sesizarea trimisă de un cetățean, vecin al „micro-fermei” de animale. „Procesele-verbale de constatare, eventual de sancționare, întocmite la vizita în teren de reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui, precum și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Bârlad, nu au fost comunicate instituției noastre”. Deși, Primăria U.A.T. Bogdănești răspunde oficial că nu are habar de eventualele sancțiuni aplicate celor în cauză, de către reprezentanții instituțiilor abilitate ce au venit în control, fostul primar al comunei Bogdănești, actual administrator în cadrul Primăriei, Ion Dorobanțu, ne-a confirmat că, Primăria este la curent cu situația cu pricina și că s-a implicat în rezolvarea acesteia: „Cunoaștem la nivel de primărie această problemă, ne-am implicat, s-au făcut sesizări către organele abilitate, iar acestea au trimis reprezentanți la fața locului, care au trasat niște termene, fiecare după competențele și legislația cu care lucrează. S-au dat termene de soluționare a problemei existente, iar proprietarii acestei micro-ferme și-au luat angajamentul, conform proceselor-verbale, că vor muta animalele într-o tabără de vară. Cunoaștem că este o stare de disconfort și noi ne-am deplasat de mai multe ori acolo, oamenii prestează această activitate pentru existența familiei, dar trebuie și ei să înțeleagă că este necesar să se conformeze anumitor reguli și norme, astfel încât disconfortul creat celor din jur să fie înlăturat.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Mai sunt mizerabili in acest sat care cresc animale in aceleași condiții insalubre. Un astfel de caz este la Salcianu Gheorghe care deține animalele in aceleași condiții. Ar fi bine ca autoritățile sa se sesizeze rapid in astfel de cazuri.

  2. Si in Vaslui s-au dat aprobări pentru cimitire in interiorul orașului
    Care e si o zona de deal, apa fântânilor la casele din vale e numai buna de băut, sfântă

  3. Așa ceva există și în satul vulpăseni com.bacani, autoritățile cunosc bine situația dar nu fac nimic ,un ins lipsit de orice urmă de bun simț care nici măcar nu locuiește în satul vulpăseni, veniți să vedeți și să scrieți un articol,culmea este că chinuie niște animale find alături de biserică și provoacă un mare disconfort fiind și așezată chiar la drumul județean ce traversează localitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.