20.7 C
Vaslui
27-sept.-2022

Grav accident feroviar în Statia CFR Bârlad, cu 31 de victime! | FOTO

- Advertisement -

EXERCITIU DE COOPERARE… Misiuni de salvare contracronometru pentru limitarea si înlãturarea urmãrilor unui accident deosebit de grav produs pe cãile de comunicatie, în Statia CFR Bârlad. Acesta a fost scenariul unui exercitiu de cooperare, cu forte si mijloace în teren, care a avut loc ieri în municipiul Bârlad, exercitiu coordonat de C.J.S.U. Vaslui.

Iatã care a fost scenariul exercitiului de cooperare: În data de 20 septembrie a.c., la ora 09:35, în Statia CFR Bârlad s-a produs un grav accident feroviar, în care au fost implicate trenul Regio nr. 6.402, care circula pe ruta Iasi – Bârlad si un tren de transport marfã, care avea în compunere atât vagoane de transport cereale, cât si vagoane cisternã pentru transportul produselor chimice. Astfel, în timp ce trenul 6.402 era stationat ĺa linia 1 si se efectua debarcarea cãlãtorilor, din cauza efectuãrii unei manevre gresite la intrarea în garã, trenul de marfã nr. 96.602 a intrat în coliziune cu trenul de cãlãtori. În urma apelului la numãrul unic pentru situatii de urgentã, în Statia CFR Bârlad au fost deplasate fortele de interventie ale Detasamentului de pompieri Bârlad. În urma impactului au rezultat, la prima evaluare, 31 victime, nouã dintre acestea fiind grav rãnite.

S-a activat Planul Rosu

O parte a cãlãtorilor s-a autoevacuat, însã primul vagon a fost avariat, ceea ce a fãcut imposibilã evacuarea cãlãtorilor pe la usile de acces în vagon. În vagonul avariat erau mai multe persoane si s-a instalat panica. Dupã executarea recunoasterii si cercetãrii la fata locului, fortele de interventie din cadrul Inspectoratului pentru Situatie de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui au descoperit cã unul din vagoanele tip cisterna prezenta fisuri si se înregistrau scurgeri de amoniac. Începând cu ora 09:45, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã (C.J.S.U.) Vaslui a declansat Planul Rosu de Interventie. Pentru gestionarea situatiilor de urgentã a fost activat Planul Rosu de Interventie al judetului Vaslui. Pe timpul exercitiului au fost constituite echipe de cãutare-salvare (inclusiv echipaje de cercetare CBRN apartinând Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Maior Constantin Ene” al judetului Bacãu), de extragere a victimelor din zonele de pericol si de acordare a primului ajutor medical rãnitilor. La fel ca în situatiile reale, echipajele SMURD si cele apartinând Serviciului Judetean de Ambulantã au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea victimelor si acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat, precum si pentru transportarea acestora la unitãtile medicale din proximitate.

S-au asigurat exemplar mãsurile de sigurantã si ordine publicã!

În timpul misiunilor s-a impus interventia jandarmilor si a politistilor, pentru asigurarea mãsurilor de ordine publicã, dar si pentru interzicerea/restrictionarea accesului persoanelor neautorizate în zona accidentului. De asemenea, fluidizarea traficului si asigurarea mãsurilor de ordine si sigurantã publicã pe traseele de deplasare si pe timpul desfãsurãrii exercitiului au fost asigurate de cãtre politisti. Fiind abordate situatii tactice de o complexitate ridicatã, la exercitiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui (15 autospeciale si 56 militari), Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Maior Constantin Ene” al judetului Bacãu (o autospecialã CBRN si 7 militari), Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui (douã autospeciale si nouã militari), Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui si Biroului Judetean de Politie Transporturi Vaslui (patru echipaje de interventie), Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui, Unitãtii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui si Unitãtii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Municipal Bârlad, Primãriei Municipiului Bârlad, Sectiei L2 CFR Bârlad, Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Politiei Locale Bârlad, precum si 20 de voluntari. La ora 10:45 a încetat Planul Rosu de Interventie al Judetului Vaslui. Bilantul final al evenimentului a înregistrat 40 victime, 16 persoane fiind grav rãnite. Nu au fost înregistrate persoane decedate.

„Exercitiul de cooperare coordonat de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui (presedintele C.J.S.U. Vaslui, prefectul judetului Vaslui, Daniel G. Onofrei) si condus de inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui, colonel Niculae Tãtaru, a urmãrit testarea capabilitãtilor de interventie si de rãspuns a fortelor implicate, cresterea gradului de pregãtire a personalului, precum si verificarea modului de cooperare între structurile cu atributii în managementul tipurilor de risc, dar si verificarea punerii în aplicare, atât a planurilor proprii, cât si a celor de cooperare. Astfel de exercitii vor continua si în perioada urmãtoare”, a precizat Marius Stanciu, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

 1. astfel de titluri puse doar pentru Clickbait ar trebui sanctionate, chiar si penal, daca induc teama si teroare! depaseste simpla nesimtire sau prostie, de altfel obisnuite la d-na ardei umplut

 2. Anonim
  Gazetarul are un cod deontologic și, în virtutea lui, printre alte prevederi, este obligat să informeze cititorii în mod corect, obiectiv. Desigur, nu fac excepție nici titlurile știrilor pe care ziaristul le înserează în preambul. Revenind, titlul articolului în cauză este halucinant, șocheză chiar un adult și , cu certitudine , nu ar trebui citit de minori. Este evident pentru oricine că, în ciuda realității și a onestității titlul vizeză senzaționalulul pentru a determina cititorul să-l parcurgă. Trecând peste introducere și citind articolul până în final tragem concluzia că autoritățile îndrituite au ales o situație tactică în stația CFR Bârlad și au trecut la executare pentru a bifa o obligație asumată printr-un plan anual de intervenții, fiindcă nu peste mult timp se încheie anul și banii repartizați trebuie cheltuiți. Apoi mai este și circul, parada sforăitoare, claxoane, sirene, să arătăm noi ce tari suntem(sic!) În contextul geopolitic de astăzi , în criza economică pe care o trăim ( când prețurile au explodat, când ni se spune cu obstinență să facem economie la energie, la carburanți etc) poate că era mai indicat ca banii alocați pentru această fanfaronadă, absolut inutilă, inadecvată realității, cu dislocări de forțe și mijloace auto impresionante ( din vremuri imemoriale nu mai există aglomerație pe căile ferate românești, trenul de marfă reprezintă o „rara avis”, iar cele de călători au maxim trei vagoane) să fie dirijați în alte scopuri. Apropo, oare cât ne-a costat acest exercițiu? Cu atâtea forțe umane și mijloace auto, inclusiv aduse de la Bacău și Vaslui ( chiar și voluntari !!!!) poate că mai construiam un kilometru al șoselei de centură a Bârladului, investiție despre care nu mai vorbește nimeni în ce stadiu este și ce se mai întâmplă acolo pe șantier. Sau, poate dintr-un gest umanitar, cu banii respectivi ajutam profesorul de matematică de la Vaslui( un bărbat tânăr de doar 32 de ani, tatăl a doi copilași, mutilat de niște incompetenți de medici) să trăiască și să aducă plusvaloare țării. Dar înțelepciunea este în altă parte și nu la noi.

 3. Titlu pompos,marca cezariana !
  După prima propoziție nu am mai continuat lectura !
  Asta a fost consecința inducerii in eroare a cititorului!
  Bravo Cezariana !!!🥳😏🤭🌶️

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.