spot_imgspot_img
6.6 C
Vaslui
27-feb.-2024

Grecia: austeritatea, grevele şi violenţele vin în valuri

- Advertisement -

Grecii au protestat ieri violent faţă de noile măsuri de austeritate adoptate de guvern pentru anul viitor. În paralel, sindicatele din diferite sectoare au declanşat o grevă la nivel naţional.

Zeci de mii de greci au ieşit, ieri, în stradă, la Atena şi Salonic, pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate prevăzute pentru 2011, printre care şi reducerea salariilor angajaţilor din companiile private.

Marţi seară, legislativul elen a adoptat o lege în baza căreia salariile mai mari de 1.800 de euro ale funcţionarilor celor peste 50 de companii de stat, printre care cea a căilor ferate, regiile de transport urban sau postul naţional de televiziune, vor fi diminuate cu 10-25 la sută.

Măsura loveşte aproape 90 la sută dintre angajaţii acestor companii în care, potrivit guvernului, salariul mediu anual este de 40.000 de euro, dublu celui din mediul privat.

Mai mult, noul text lasă deschisă calea reducerilor salariale şi în sectorul privat, prin diminuarea ponderii contractului colectiv la nivel de ramură în favoarea celui la nivel de companie, explică AFP. Legea prevede, de asemenea, majorarea cu două puncte procentuale a TVA-ului pentru produsele de bază, în prezent de 11 la sută.

Atacuri fără discriminare

La Atena, peste 20.000 de greci au mărşăluit pe străzi, oprindu-se în faţa clădirii parlamentului, unde au scandat sloganuri ostile guvernului socialist. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene în momentul în care un grup a aprins un foc în faţa unui hotel de lux din centrul capitalei.

În replică, manifestanţii au început să distrugă pubelele şi staţiile de transport în comun. Extremiştii de stânga şi forţele de ordine s-au ciocnit, de asemenea, la Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării, unde tot atâtea persoane au protestat faţă de noua lege.

Potrivit jurnaliştilor greci, sindicatele au reuşit să mobilizeze ieri mai mulţi membri decât pe 5 mai, când Atena, în special, a fost scena unor ample proteste de stradă după primul pachet de austeritate adoptat de executiv. Violenţele s-au soldat atunci cu moartea a trei angajaţi ai unei bănci, într-un incendiu declanşat de demonstranţi.

Surprins în timp ce ieşea dintr-o cafenea din centrul Atenei, Costis Hadzidakis, un deputat al opoziţiei de dreapta şi fost ministru al transporturilor, a fost recunoscut de manifestanţi şi agresat de aceştia, fiind salvat în ultimul moment de poliţişti.

Blocaj total

În contrast cu agitaţia de pe străzi, o grevă declanşată la nivel naţional a paralizat ieri transporturile aeriene, feroviare şi maritime, sectoarele cele mai afectate de pachetele succesive de măsuri de austeritate.

Cel puţin 400 de curse aeriene au fost anulate pe aeroportul din capitala Greciei, în timp ce feriboturile care fac curse regulate spre insule au rămas ancorate în porturi. Mişcării de protest i s-au alăturat şi jurnaliştii, alături de sindicatele din educaţie, sistemul sanitar şi cel judiciar.

20.000 de oameni
au ieşit ieri pe străzi, atât la Atena, cât şi la Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia


VIOLENŢE. Poliţiştii greci sting incendiul din faţa unui hotel
FOTO: REUTERS

sursa: evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.