spot_img
25.9 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

Grecia: Parlamentul aprobă un impozit suplimentar pe proprietăţile imobiliare pentru acoperirea deficitului

- Advertisement -

Parlamentul grec a adoptat marţi seara un amendament ce impune de urgenţă un nou impozit imobiliar controversat pentru a acoperi deficitul public şi a respecta obiectivele bugetare ale ţării, în plină criză a datoriilor suverane în zona euro, transmite AFP.

Impozitul, care face parte din măsurile de austeritate impuse de creditori Atenei, a provocat vii nemulţumiri în Grecia unde peste 70 la sută dintre locuitori sunt proprietari. Taxa a fost adoptată după un vot nominal în cursul căruia majoritatea socialistă a susţinut demersul legislativ (155 de voturi pentru din totalul de 297 parlamentari prezenţi), în timp ce partidele din opoziţie au fost contra.

‘Important este să se îndeplinească obiectivele bugetare din 2011 şi 2012’, a declarat în parlament ministrul de finanţe, Evangélos Vénizélos, cu puţin timp înainte de începerea votului.

Potrivit Ministerului de Finanţe de la Atena, valoarea totală a proprietăţilor imobiliare din ţară se ridică la circa 400 de miliarde euro, un ordin de mărime echivalent cu cel al datoriei publice a Greciei (peste 350 de miliarde euro în 2011).

Impozitul, aplicat unei suprafeţe de 562 milioane metri pătraţi construiţi, nu reprezintă decât ‘0,2 la sută din valoarea reală a proprietăţilor imobiliare, complet tolerabil’, este de părere ministerul.

Vénizélos şi-a luat angajamentul săptămâna trecută să-i scutească pe şomerii de lungă durată de la plata acestui impozit, cu condiţia ca veniturile familiale să nu depăşească 12.000 de euro şi ca valoarea bunului imobiliar în cauză să nu fie mai mare de 150.000 de euro.

Această taxă de urgenţă, impusă pentru a compensa dezechilibrul datoriei publice în anul 2011 în raport cu obiectivul iniţial, trebuia iniţial să fie aplicată tuturor contribuabililor, inclusiv şomerilor, cu excepţia bisericilor şi mănăstririlor Bisericii Ortodoxe Greceşti – al doilea proprietar funciar al ţării -, a cluburilor de fotbal amator şi hotelurilor.

Măsura a provocat vii nemulţumiri în întreaga ţară care se confruntă cu recesiunea pentru al treilea an consecutiv şi este supusă unor măsuri de austeritate cu începere din 2010.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.