spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
26-feb.-2024

Greva continuă în școlile vasluiene, mediile rămân neîncheiate! Oferta Guvernului, adoptată prin OUG, deși a fost respinsă de profesori!

- Advertisement -
NEMULȚUMIȚI… Noua ordonanță prevede ca salariile profesorilor să crească cu 1000 lei/lună brut, iar cele ale personalului nedidactic, cu 400 lei/lună brut.Sindicaliștii nu au fost mulțumiți de ofertă.

NEGOCIERI… Guvernul României încearcă să forțeze mâna angajaților din învățământ: a adoptat ieri, 1 iunie, o ordonanță de urgență care cuprinde oferta respinsă de aceștia. Potrivit actului normativ, salariile profesorilor cresc cu 1000 lei/lună brut, iar cele ale personalului nedidactic, cu 400 lei/lună brut. De asemenea, documentul prevede majorări salariale etapizate pe trei ani, salariul net al unui profesor debutant urmând să ajungă în 2026 la 4.480 lei/lună. “Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Așteptăm săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă. Până în acest moment, oamenii au spus că nu este de acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani de zile. Oamenii doresc o creștere cu 25%, iar cu acea mie de lei nu se ajunge la acest procent. Apreciem că ordonanța a fost dată, dar orizontul de timp propus de guvern este de trei ani de zile”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, imediat după întâlnirea în cadrul căreia premierul României i-a anunțat cu privire la ordonanța de urgență adoptată. În tot acest timp, mediile elevilor rămân neîncheiate: “situația școlară nu poate fi finalizată pentru că trebuie să fie validată de către Consiliul profesoral, iar acesta nu se poate întruni într-o ședință legală pentru validarea notei la purtare. Consiliul profesoral este singurul organism legal întrunit în vederea validării situației finale a elevilor”, a spus președintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că ordonanța de urgență adoptată joi de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice și cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei și o creștere cu 400 de lei pentru cadrele nedidactice. „După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliției, a fost aprobată în Guvernul României și anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliției, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerințele sindicatelor și s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice și nedidactice cu 400 lei, dar și didactice auxiliare, tot cu 1.000. După cum bine știți, pe site-urile Ministerului Muncii și pe site-ul Ministerului Educației aseară s-au postat în transparență publică. În urma dezbaterilor publice, s-au mai identificat câteva categorii care nu făceau parte din anexa cu salarizarea și a fost rezolvat și acest aspect astăzi în ordonanța de urgență. Așa cum s-a decis, vom continua discuțiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul ședinței de Guvern.

Mesajul public al Guvernului: “negocierile s-au încheiat”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a spus că mesajul public pe care îl transmite Executivul este „negocierile s-au încheiat”. „Astăzi putem să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi, ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă”, a afirmat Cărbunaru. Ministrul Educației Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor din această ordonanță este de circa 2,16 miliarde de lei. De asemenea, acesta a mai spus că, dacă, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, “se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene sau prelungire an școlar și cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecințe. Sunt covinsă că se va putea găsi înțelepciunea și formula pentru ca toți copiii să poată da examenele la timp și pentru a putea să-și urmeze mai departe parcursul educațional”.

Ce vor sindicaliștii din învățământ pentru a renunța la greva generală

Sindicaliștii din învățământ au transmis printr-un comunicat că nu pot fi de acord cu oferta Guvernului: “Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: greva continuă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat care sunt în grevă au votat pentru continuarea acțiunii de protest”, se arată în comunicatul de presă transmis de sindicaliști. Aceștia cer, în continuare, o majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare și emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

 1. liderii de sindicat. sa continue greva … ca ei mai iau si ceva banuti dar ceilalti profesori sa si faca orele ,, copii si parintii sint disperati ..
  De ce nu se cere suspendarea gradatiilor de merit… ca si asa sint cusute cu ata rosie , de ce nu se cere eliminarea celor 2+4 ore pe care directorii si inspectorii scolari le fac fara bani, de ce de ce ? unde sint acesti bani ? directorii educativi fac mnca fara bani …
  de ce nu se umbla la organigrama ISJ ,,,, SI DIN SCOLI… SINT OAMENI CARE NU STIU CE FAC LA SERVICIU ….
  DE CE NU SE CERE DIMINUAREA NR. DE ELEVI PE CLASE ….
  Elevii sa se intoarca la scoala …. cei din clasele terminale … cu ce sint vinovati ,,, au avut de suferit cu covidul acum cu greva …. e urita situatia

 2. Bravo lor! Nu renunțați! Cât dispreț la adresa lor cu 3 firfirei.
  Ce tupeu au inbuibații care-i sfidează cu 2 bani! Continuați până vă recăpătați demnitatea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.